Kaip sakė Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas, buvo konstatuota, kad L. Kasčiūnas "savo neatsakingu elgesiu, susitikdamas su koncerno "MG Baltic" tuometiniu viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, paskui teikdamas prašymus Irenai Degutienei, šiandien sukūrė tokią situaciją, kuri daro žalą partijai ir yra nei leistina partijos nariui, nei atitinka partijos deklaruojamas vertybes".

Dėl to L. Kasčiūnui pritaikyta sankcija - narystės suspendavimas metams. Tai reiškia, kad L. Kasčiūnas netenka visų turimų pareigų partijoje, kurias iki šiol ėjo. Priežiūros komitetas pasilieka teisę sprendimą bet kada peržiūrėti, jeigu paaiškėtų objektyvių duomenų iš teismą turinčios pasiekti "liberalų korupcijos bylos".

Pasak V. Benkunsko, šiuo metu yra tik vieno dienraščio paskelbta informacija. "Labai tikimės, kad per metus byla atsidurs teisme, ir mes galėsime įsitikinti, ar interpretacijos ir bandymai žaisti žodžiais yra tiesa, ar netiesa. Visą laiką galėsime sprendimą peržiūrėti ir pakeisti", - sakė jis.

Pats L. Kasčiūnas sakė gerbiantis Priežiūros komiteto sprendimą.

"Panašų sprendimą ir prognozavau. Taip, klaida padaryta, taip, tam tikri dalykai padaryti, toks ir įvertinimas. Priimu garbingai, dirbsiu toliau frakcijoje", - sakė jis.

Klausiamas, ar sieks, kad po metų narystė būtų atkurta, jis sakė: "Be abejo".

Prieš posėdį TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad Priežiūros komitetas „gali pasiūlyti įvairių drausminių priemonių“. Priėmus sprendimą jis teigė, kad Priežiūros komiteto nutarimą vertina "su pasitikėjimu".

"Ganėtinai sudėtingomis aplinkybėmis Priežiūros komitetas priėmė sudėtingą sprendimą, ir tai yra svarbus žingsnis, išlaikant žmonių pasitikėjimą", - pabrėžė G. Landsbergis.

Ilgametis konservatorių vadovas Vytautas Landsbergis dar prieš susirenkant Priežiūros komitetui išreiškė nuomonę, kad L. Kasčiūnas turėtų būti šalinamas iš partijos.

„Iš STT tyrimų, pagrįstai ar nepagrįstai dozuojamų spaudoje, atrodo, kad mūsų partijoje veikė „MG Baltic“ įtakos agentas, gaudavęs iš ten pinigų savo įkurtai organizacijai ir mėginęs paveikti aukštą Seimo ir partijos pareigūnę Ireną Degutienę tos verslų kompanijos naudai“, – sakoma V. Landsbergio laiške Priežiūros komiteto nariams.

DELFI primena, kad „Lietuvos rytas“ trečiadienį paskelbė, jog vadinamojoje koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje Seimo vicepirmininkei konservatorei I. Degutienei Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) praėjusiais metais teko lankytis dėl tuomet dar parlamentaro mandato neturėjusio dabartinio frakcijos kolegos L. Kasčiūno.

Pareigūnai įtarė, kad konservatorius už paramą su juo susijusiai asociacijai tuometinio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurliansko pavedimu prašė Biudžeto ir finansų komitete dirbusios I. Degutienės balsuoti už liberalo Šarūno Gustainio pataisą dėl vartojimo kreditų, taip pat – susitikti su koncerno atstovais.

Tai patvirtino pati I. Degutienė: „Jis netiesiogiai prašė paramos Š. Gustainio teiktai pataisai, bet aš atsakiau, kad nesuktų galvos – niekam netarnavau ir netarnausiu“. DELFI ji sakė mananti, kad po šio pokalbio L. Kasčiūnas su koncerno atstovais daugiau nebendravo.

Straipsnyje taip pat minimas partijos lyderio G. Landsbergio liudijimas – šis politikas buvo keliskart susitikęs su R. Kurliansku.

Minimi konservatoriai „MG Baltic“ byloje buvo apklausti kaip liudytojai. Įtarimai šiame tyrime yra pateikti buvusiems liberalams Eligijui Masiuliui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, Š. Gustainiui, buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui ir buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R. Kurlianskiui bei trims juridiniams asmenims – Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai bei koncernui „MG Baltic“.

Pasirodžius minėtai informacijai apie konservatorius, Seimo valdančiosios frakcijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Lietuvos socialdemokratų darbo – pareiškė manančios, kad L. Kasčiūnas negali dirbti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) ir paragino TS-LKD frakcijos seniūną G. Landsbergį jį atšaukti. NSGK šiuo metu vykdo parlamentinį tyrimą dėl neleidžiamų politikų ryšių su verslo struktūromis.

L. Kasčiūnas sakė neketinantis trauktis iš NSGK, bet nusišalinsiantis nuo parlamentinio tyrimo dėl galimai neteisėto poveikio politiniams procesams. Jis tvirtino ir šiuo metu nusišalinantis, kai per parlamentinį tyrimą nagrinėjama medžiaga, susijusi su politinės korupcijos byla.