Tiesa, ekspozicija lankytojams kol kas nėra atvira – planuojama, kad VI forto kompleksas duris atvers po metų.

Sugrįžo

Pagal dokumentus, tankas T-55 su kuru ir amunicija sveria 42 tonas. Šis modelis buvo sukurtas 1955 metais, o Kaune šiuo metu stovintis tankas pagamintas 1990 metais.

Į Kauną atvežtas ir T-72 modelio tankas. Būtent šio modelio tankai 1991 m. sausio 13-tąją šturmavo Vilniaus televizijos bokštą.

Abu tankus Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejui 2006 m. padovanojo Lenkijos gynybos ministerija. Jie buvo atgabenti veikiantys ir su ginkluote, tačiau pagal tarptautinius įsipareigojimus naudojami tik kaip muziejiniai eksponatai.

Iki 2008 metų jie buvo saugomi Kaune, Panemunėje esančiame Lietuvos kariuomenės Taktinės ir logistinės paskirties transporto priemonių registrų centre.

Į Kauną taip pat atvežta dešimtys kitų karo technikos mašinų – nuo šarvuočių, sunkvežimių iki karinių laivų ir jų sistemų.

Eksponatai buvo gabenami naktimis siekiant išvengti transporto spūsčių. Be to, kariams tenka pasitelkti inžinerijos žinias su įspūdingo dydžio technika manevruojant miestų gatvėse.

Kauno miesto savivaldybės taryba dar šių metų vasarį sutiko VI fortą perduoti Vytauto Didžiojo karo muziejaus žinion. Apie galimybes čia perkelti karo technikos ekspoziciją kalbėta bemaž jau prieš ketvirtį amžiaus, tačiau derybos kaskart įstrigdavo.

Naujas kvėpavimas

Ilgus metus buvo kalbėta apie VI forto atgaivinimą. Dabar čia jau matosi akivaizdūs ženklai, kad jau netrukus čia bus pilna gyvybės.

„25 metų jau tikrai neprireiks. Planuojame, kad ekspozicija bus atverta jau po metų“, - sako

Praėjo 10 mėnesių, kai benamių pamėgta landynė visiškai pasikeitė – buvo sutvarkyta aplinka, išpjauti menkaverčiai augalai, patiesti kelių pagrindai, įrengtas apšvietimas bei suvežta beveik visa technika. Darbai dar nebaigti, tačiau pokyčiai akivaizdūs.

„Tokia ekspozicija labai reikalinga tam, kam į kariuomenę pritrauktų žmones linkusius į techniką. Norime, kad vaikai pamatę tokius daiktus, pamatę, kaip jie atrodo, patys pagalvotų, kad nori tarnauti kariuomenėje. Manau, kad tuo ekspozicija yra pati svarbiausia. Kitas dalykas, kad šį ekspozicija atgaivino Kauno VI fortą. Mes turime gana neblogos būklės VII ir IX fortus, tai dabar turėsime ir VI. Aš tuo labai džiaugiuosi ir tikiuosi, kad visi Kauno fortai žingsnis po žingsnio stos į rikiuotę ir tarnaus šių laikų gyvenimui. Kai fortai tušti ir apleisti, tai viskas atrodo labai prastai, bet kai yra ekspozicija, kai yra funkcija, kai yra žmonės, kai yra savanoriai ir verslas, tai tada turėsime Kauną, koks jis ir turi būti – truputį kariškas, truputį tautiškas, truputį lietuviškas ir labai pozityvus ir jaunimui skirtas miestas“, - sako istorikas profesorius, VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ direktorius Valdas Rakutis.