Praėjusį savaitgalį įsisteigusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP), kurią per kelias savaites ketinama įregistruoti, iš karto pateikė paraišką tapti lygiaverte valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) partnere ir varžytis ateinantį pavasarį vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

Seimo vicepirmininko, buvusio premjero Gedimino Kirkilo vedama LSDDP, kurios branduolį sudaro iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pasitraukę politikai bei prieštaringai vertinamos asmenybės, palikusios Darbo partiją (DP), tvirtina atstovausianti klasikines socialdemokratines idėjas, ir tuo esą besiskirsianti nuo Gintauto Palucko socialdemokratų.

Abiejų partijų atstovai tvirtina, kad rinkėjų nesutrikdys beveik identiški jų pavadinimai.

„Manau, žmonės atsirinks pagal lyderius. Matys G. Palucką ir G. Kirkilą. Gintautas – jaunystė, Gediminas – patirtis. Žiūrėsime, kaip žmonės pasirinks“, – DELFI aiškino vienu iš LSDDP pirmininko pavaduotojų išrinktas parlamentaras Juozas Bernatonis.

Tą patį sakė LSDP pirmininkas G. Paluckas. „Jie netaps mūsų konkurentais. Pavadinimai panašūs istorijoje jau buvo ne vieną kartą – rinkėjų pavadinimais neapgausi. Jie už pavadinimų mato žmones. Tie, kurie susibūrė į tą taip vadinamą partiją, savo politinį potencialą, rinkėjų kantrybę ir pasitikėjimų kreditą jau yra išsėmę iki dugno. Kalbėti apie kažkokį jų naujumą nėra absoliučiai jokios prasmės“, – tvirtino jis.

Tuo metu politikos ekspertai siūlo prisiminti, kad kovoje dėl kairiųjų pažiūrų rinkėjų balsų varžytis pretenduoja ne tik LSDP bei LSDDP, bet ir DP, prie kurios vairo sugrįžti ketina partijos juodosios buhalterijos byloje nuteistas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas.

„Rinkėjai šiandien dar turbūt nesusimąsto apie tris partijas, turinčias panašius pavadinimus, bet, artėjant rinkimams, prasidedant partijų pavadinimų kaleidoskopą, žmonėms tai gali sukelti jei ne galvos skausmą, tai bent jau abejingumą šiam chaosui. Manyčiau, ši problema bus sprendžiama personalizuojant partijas, suteikiant joms labai aiškius „veidus“ G. Palucko partija, G. Kirkilo partija ir taip toliau“, – aiškino Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis.

Karbauskis: partnerių stiprėjimas mums naudingas

Dar praėjusį šeštadienį vykusiame LSDDP steigiamajame suvažiavime naujosios partijos tikslus pristatęs jos pirmininku išrinktas G. Kirkilas vardijo, kad artimiausiu metu ketinama siekti su partneriais „valstiečiais“ derėtis dėl partijų koalicijos sutarties, nes dabar ji pasirašyta tik tarp dviejų Seimo frakcijų, taip pat kalbėtis dėl bendradarbiavimo 2019 metų savivaldybių tarybų rinkimuose.

„Tai reiškia, kad būsimuose rinkimuose mes būsime labai stipri politinė jėga“, – aiškino G. Kirkilas.

Tam šiuo metu neprieštaraujantis teigė ir LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis.

Pasak jo, „galvojant apie politinę Lietuvos ateitį“, kiekvienos iš politiniame lauke dominuojančių partijų sėkmė priklauso ne tik nuo jų pačių, bet ir nuo partnerių.

„Šioje situacijoje galima teigti, kad konservatorių padėtis labai liūdna, nes jie turi vieną partnerį – Liberalų sąjūdį, kuris, manau, perspektyvos neturi vien dėl teisminių procesų, susijusių su korupcija. Kita partija, kuri dabar yra akivaizdi konservatorių partnerė – tai LSDP, vadovaujama G. Palucko. Bet jos perspektyva taip pat abejotina, nes netikiu, kad jų rinkėjai teigiamai vertintų socialdemokratų bendradarbiavimą su konservatoriais“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

R. Karbauskis tvirtino manantis, kad rinkėjai nusisuks nuo socialdemokratų, ir „yra didelė viltis, kad jie atsigręš būtent į LSDDP“. „Mane džiugina, kad atsirado partija, kuri gali tapti perspektyvoje patikimu partneriu. Man rodosi, ji kairiajame flange turėtų į praeitį nustumti socialdemokratus, vadovaujamus G. Palucko“, – kalbėjo jis.

Šiuo atveju R. Karbauskis neatmetė, kad su LSDDP savivaldos rinkimuose galimi tiek bendri kandidatų sąrašai, tiek susitarimai dėl nekonkuravimo konkrečiose savivaldybėse. „Tikrai nejuokauju sakydamas, kad LVŽS tikriausiai bus būsimųjų savivaldybių tarybų rinkimų laimėtoja, nes daugiau nėra kam laimėti. Ir mūsų partnerio stiprėjimas mums yra naudingas“, – sakė „valstiečių“ lyderis.
Ramūnas Karbauskis

Panašias mintis dėstė ir LSDDP pirmininko pavaduotojas, parlamentinės frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

„Manau, viskas įmanoma, – sakė jis, svarstydamas apie LSDDP dalyvavimą savivaldybių rinkimuose. – Gali būti, kad vienose savivaldybėse mes turėsime stipresnių žmonių, kitose – „valstiečiai“. Žinoma, žmonių pasirinkimas, kurį sąrašą palaikyti, labai priklauso ir nuo lyderio, šiuo atveju nuo kandidato į mero postą. Jei yra stiprus lyderis, manau, ir LVŽS, ir mums naudingiau vieniems kitus palaikyti ir remti tą lyderį, nei sudaryti konkurenciją“.

L. Bielinio manymu, šiuo metu tvyranti įtampa tarp LSDP ir LDDP gali atkreipti rinkėjų dėmesį į šias partijas, bet vis dėlto politologas abejojo sėkmingais jų rezultatais per savivaldybių rinkimus.

„Teoriškai žvelgiant, kiekvienas iš jų laimės mažiau, ir sumoje tai bus mažesnis skaičius balsų nei tuomet, kai veikė vieninga LSDP. Aišku, viskas priklausys ir nuo to, kaip energingai jie veiks, kaip aiškiai deklaruos savo galimybes, idėjas, tikslus, demonstruos naujus veidus“, – svarstė jis.

Už nugaros – ir vėl teisėsaugininkai

Dar skeptiškiau L. Bielinis atsiliepė apie trečiąją šio spektro organizaciją – DP, taip pat teikiančią paraišką varžytis dėl postų savivaldybėse. Kaip žinia, planus surengti naujus DP rinkimus ir vėl užimti lyderio postą, o tada vesti gerokai apirusią organizaciją, kurios dalis narių perėjo į LSDDP, į pergalę deklaruoja V. Uspaskichas.

„V. Uspaskichas, kaip politinė figūra, ko gero, pats supranta, kad yra išeikvojęs visą savo potencialą. Gal jis norėtų grįžti, bet dabar grįžti į politinį lauką, ir grįžti pergalingai, jam įmanoma tik išeikvojus didžiulius resursus, ir nemanau, kad jis juos turi“, – aiškino VDU profesorius.

Politikos kuluaruose užsimenama, kad V. Uspaskicho politinės karjeros Lietuvoje atgimimui koją pakiši gali ne tik jam nepalankiai pasibaigusi DP juodosios buhalterijos byla, bet ir Lietuvos teisėsaugos jau kelerius metus vykdomas tyrimas dėl stambaus masto kyšininkavimo ir papirkimo, kuriame figūruoja milijoninius projektus Lietuvoje įgyvendinusi Prancūzijos inžinerijos grupė „Alstom“.

Kaip praėjusių metų pavasarį skelbė BNS, šiame tyrime V. Uspaskichas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Pagal Lietuvos įstatymus, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet jų nepakanka, kad būtų galima pateikti įtarimus.

DELFI pasiteiravus šiuo metu DP vadovaujančio Šarūno Biručio, ar šios aplinkybės netaps trukdžiu partijai, jis tikino apie šį tyrimą turintis labai mažai duomenų. „Bent kol kas nematome, kad tai kažkaip galėtų trukdyti partijai rinkimuose. Liudytojas yra liudytojas, kad ir specialus. Bet įtarimų tai nėra. Todėl nemanau, kad tai kažkokia problema“, – kalbėjo jis.

Bernatonis: nesu pranašas

Mykolo Romerio universiteto lektorė politologė Rima Urbonaitė, kalbėdama apie situaciją, kai Lietuvos politinėje erdvėje bando išsitekti dvi socialdemokratines nuostatas deklaruojančios partijos, svarstė, kad ji gali pasibaigti liūdnai abiem jėgoms.

„Bijau, kad abi šios partijos, besistumdydamos tarpusavyje, gali viena kitą tiesiog numarinti. Tenkinant asmenines ambicijas, socialdemokratams, kaip politinei srovei, gali kilti klausimas dėl išgyvenimo. Tuo atveju jų elektoratą sėkmingai gali „susiurbti“ LVŽS“, – sakė ji.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, kalbėdamas su DELFI, neigė, jog esama planų silpninti naujai susikūrusią LSDDP ar ateityje – ją prisijungti.

„LVŽS pakankamai konservatyvi, jei kalbėti apie partijos didėjimą. Labai vertiname vertybių vienybę. Partijų problemos dažnai susiję su tuo, kad jose yra žmonių su labai skirtingomis vertybėmis, ir kartais net dominuoja tie, kuriems pagrindinė vertybė valdžia, o ne kas nors kita. Negaliu pasakyti, kiek mūsų vertybės skirsis nuo LSDDP, nes dar nežinau nei jos programos, nei konkrečiai žmonių, kurie ją steigia, nors kai kurių jų lyderių vertybinis pagrindas man kelia tam tikrų abejonių.

Bet jungimosi neįsivaizduoju jokiame variante, nes LVŽS nėra socialdemokratinė organizacija. O tai, kad LSDDP sieks bendradarbiavimo su mumis – tai akivaizdu. Jie neturi jokių dotacijų, tik žmones įvairiose savivaldybėse, kurie gali būti palaikomi visuomenės“, – pažymėjo R. Karbauskis.

J. Bernatonis dėl LSDDP ateities sprendimų nebuvo toks kategoriškas.

„Tai nebuvo svarstyta nei jų partijoje, nei mūsų. Mes atstovaujame socialdemokratų idėjas, todėl jungimasis su bet kuriomis partijomis būtų sudėtingas. Bet matysime – man sunku pasakyti, kas bus. Nesu pranašas ir manau, kad šiandien niekas negali išpranašauti“, – sakė jis DELFI.

Juozas Bernatonis,

Socialdemokratų lyderis G. Paluckas, savo ruožtu, tvirtino, kad „socialdarbiečių“ ir „valstiečių“ siekį bendradarbiauti skatina „išlikimo valdžioje instinktas“.

„Tai iš esmės kompromituoja ir paneigia visus „valstiečių“ žadėtos naujosios politikos principus. Prisiminkite priešrinkiminius pareiškimus, kad jie niekada neis kartu su „ūsuotais bebrais“ ar juodosios buhalterijos byloje įklimpusia DP. Šiandien tas principingumas išnyko kaip dūmas, siekiant būti valdžioje“, – kalbėjo LSDP pirmininkas.

Kovos asmenybės, tačiau kokios?

Komunikacijos konsultanto Pauliaus Tamulionio manymu, pasigalynėti besirengiančioms kairiojo flango partijoms koją pakišti gali ne tik panašūs pavadinimai.

„Konkurencija vyksta tarp LSDP ir LSDDP, o kas liks po šitų dviejų, tai, matyt, gali atitekti „darbiečiams“. Bet klausimas, ką labiau žmonės „perka“ – ar partijos pavadinimą, ar asmenybę, lyderį? Pavyzdį matėme LVŽS spurto metu, kai niekada populiari nebuvusi partija tapo valdančiąja dėl to, kad joje atsirado populiarus politikas – kur Saulius Skvernelis bebūtų nuėjęs tuo metu, tą partiją būtų nuvedęs į pergalę. Taigi, yra daugiau politinio lyderio populiarumo ar patrauklumo klausimas, o ne pavadinimo“, – dėstė jis.

Šiuo atveju, P. Tamulionio manymu, prastoje padėtyje yra tiek naujoji LSDDP, tiek senoji LSDP.

„Kalbant apie LSDDP, blogiausia, kad jie neturi patrauklaus lyderio. Yra įvairių matytų, girdėtų veidų, bet vedlio, apie kurį burtųsi juo patikėjusi komanda, nesimato. Kas atrodo didesnis lyderis – G. Kirkilas ar jo pavaduotoja tapusi buvusi „darbietė“ Živilė Pinskuvienė?“, – siūlė pagalvoti jis.

Tuo metu socialdemokratai, jo manymu, turi aiškų lyderį – G. Palucką, ir jau kitas klausimas, patinka jis rinkėjams ar ne. Tačiau, pabrėžė komunikacijos konsultantas, LSDP problema – šalia lyderio nesukurta komanda.

„Tai šių partijų skirtumai: LSDDP nesimato vedlio, už kurį norėtųsi balsuoti, o LSDP – komandos, stovinčios šalia lyderio, kuria jis galėtų pasiremti“, – pabrėžė P. Tamulionis.