„Jeigu mes kalbame iš esmės apie padarytus pažeidimus, ir kas yra pripažinta EŽTT, kad negali būti absoliutus draudimas ir galioti iki gyvos galvos. Net ir asmenys, kurie nuteisti už kriminalinius nusikaltimus iki gyvos galvos, pagal Europos teisę turi turėti galimybę apeliuoti ir kreiptis dėl bausmės pakeitimo, sušvelninimo. Todėl šiuo atveju, manau, kad reikia leisti kandidatuoti ir baigti tas spekuliacijas, kada kažkas bando kalbėti, kad man neleidžiama. Žmonės - Lietuvos Respublikos piliečiai nuspręs, kas yra vertas vienų ar kitų pozicijų. (...) Tiktai žmonės gali spręsti, koks politikas gali jiems atstovauti“, - antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas linkęs leisti per apkaltą pašalintam buvusiam prezidentui R. Paksui siekti ne tik parlamentaro, bet ir prezidento posto. Už tokį Konstitucijos 74 straipsnio papildymo projektą antradienį po pateikimo balsavo 79 Seimo nariai, prieš buvo 23, susilaikė 19 parlamentarų.

Ši Konstitucijos pataisa į posėdžių salę turėtų sugrįžti birželio 14 d. Prieš tai ją dar svarstys pagrindiniu paskirtas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Pagal siūlomą projektą, „asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, gali būti renkamas Seimo nariu ar Respublikos Prezidentu ne anksčiau kaip po 10 metų. Jei toks asmuo, praėjus 10 metų terminui po pašalinimo iš pareigų apkaltos proceso tvarka, buvo išrinktas Seimo nariu ar Respublikos Prezidentu ir prisiekė, taip pat gali būti skiriamas ministru, Ministru Pirmininku bei, turėdamas reikiamą kvalifikaciją, turi teisę pretenduoti į teisėjo ar valstybės kontrolieriaus pareigas.„

Šiuo Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektu tikimasi, kad bus įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas byloje „Paksas prieš Lietuvą“ ir Jungtinių Tautų Žmogaus Teisių Komiteto (JTŽTK) sprendimas.