VKR siūlo „valstiečių“ kontroliuojamai Kultūros ministerijai įvertinti, ar pernykštis laikraštis yra periodinis kultūrinės tematikos šviečiamojo pobūdžio informacinis leidinys, bet Seimui pataria įstatymu sureguliuoti, kad tuo pačiu pavadinimu ir vienodai atrodantys leidiniai – tokie kaip „Naisių žemė“ – nebūtų kartais leidžiami kaip reklaminiai, o kartais – kaip informaciniai, skelbia „Laisvės TV“ laida R.I.T.A.

Neva informaciniai leidiniai dygsta kaip po investicijų lietaus

„To paties pavadinimo, tų pačių spalvų, logotipo, to paties apipavidalinimo ir formato leidinys, kuris vienais metais, tarkime, šiuo atveju – 2016 m., leidžiamas kaip valstiečių–žaliųjų sąjungos politinė reklama, o kitais metais – 2017 m. – kaip šviečiamojo pobūdžio informacinis, kultūrinis leidinys, iš tikrųjų, leidžia skaitytojams susidaryti painų ir klaidingą įspūdį, ar tai – reklaminis, ar informacinis leidinys“, – cituojama VRK narė Aistė Žilinskienė.

R. Miliūtės teigimu, tuo metu Lietuvoje kaip po šilto investicijų lietaus dygsta neva informaciniai leidiniai.

„Neva nesusiję su jokia politine partija. Neva be jokios politinės reklamos. Pavyzdžiui, toks, kuriame rašo buvę kandidatai į Seimą, po nesėkmingo pasirodymo įdarbinti parlamentarų patarėjais“, – pabrėžė ji.

Portale – tik „geros“ naujienos ir tik iš „valstiečių“

Laidos metu parodytas tinklalapis minfo.lt, kuris pristatomas kaip gerų naujienų portalas mąstančiam žmogui.

„Jo įkūrėjas Marius Gabrilavičius, arba kitaip „M.G. Maksimalietis“, feisbuke skelbė, kad jis skirtas tiems, kurie nepasitiki didžiaisiais naujienų portalais. Žvalgantis čia atrodo, kad geros žinios – tik valstiečių–žaliųjų sąjungos, jos narių ar frakcijos Seime narių pranešimai spaudai, nuomonės“, – teigia reportažo kūrėjai.

Savo ruožtu pats M. Gabrilavičius aiškina, kad tai – vienas jo projektų, kuris neva yra skirtas tam, kad keltų žmonių sąmoningumo lygį.

„Kadangi daugiausia žiniasklaida visame pasaulyje yra valdoma tų narkolobistų, farmalobistų, žmonės, naudojant NLP metodikas, tokias psichologines, tiesiog programuojami būti naudingais jiems. Iš tos informacijos žmogui kyla jausmai, mintys, pasirinkimai formuojasi. Kai jis renkasi tik iš tų pasirinkimų, kuriuos jam suprogramavo mokslas, švietimas, žiniasklaida, televizijos kanalai, radijo stotys – visi valdomi lobistų, tai visada renkasi lobistams naudingą, o sau net žalingą pasirinkimą“, – dėstė portalo kūrėjas.

Rašo ir Seimo narės padėjėjas

Vienas iš rašančiųjų – Arminas Mockevičius. Jis yra valstiečių–žaliųjų sąjungos narys, kandidatavęs į Europos Parlamentą ir Seimą, tačiau niekur neišrinktas. Dabar A. Mockevičius dirba Seimo narės „valstietės“ Virginijos Vingrienės padėjėju.

„Sprendžiant iš viešų jo paties komentarų dėl „Naisių princo“ sprendimų, jam nepatinka tik vienas – dėl gyvuliukų“, – kalbama reportaže.

Pati parlamentarė sako, kad A. Mockevičius Seime padeda jai rengti teisės aktus, ruoštis posėdžiams, o, ką jis veikia po darbo, tai jau jo reikalas.

„Tai visiškai yra jo kaip asmens laisvė. Aš negaliu riboti žmogui rašyti, pasisakyti“, – sakė V. Vingrienė.

Savo ruožtu A. Mockevičius patikino į portalą rašantis kaip „Arminas Mockevičius“.

„Pažįstamas pamatė, kad aš rašau feisbuke komentarus, jam patiko mano rašymo stilius, paprašė padėti, nes kuria naują portalą. Gerų naujienų portalą, kaip sakoma. Taip, aš šiek tiek pakomentavau feisbuke nelabai gerai tą savo rašymo stilių, nes nelabai supratau, kas yra žurnalistas, o kas yra tiesiog tekstų rašytojas. Tai aš esu tekstų autorius. Kaip mane ten ir pristato“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar nevadina savęs žurnalistu, laidos pašnekovas aiškino, kad taip tikrai nebėra po to, kai jis išsiaiškino, kokie reikalavimai šios profesijos atstovui keliami. Jis sutinka negalintis būti objektyvus, nes yra politinės partijos narys, dirba frakcijoje, Seimo nariui.

Sako, kad portalą sunku pavadinti objektyviu, kūrėjas tikina ignoruojantis maištininkus

„Tikrai taip. Lygiai taip pat kaip ir patį portalą sunku pavadinti objektyviu. M. Gabrilavičius sako, kad čia pateikiama informacija nesiekia formuoti nuomonės, o tik konstatuoti faktus“, – nurodo laidos kūrėjai.

Pastebėjus, kad, tarkime, tinklalapyje nėra informacijos apie prie Seimo vykusį protestą „Mes kaltinam“, M. Gabrilavičius aiškino, kad dėl to kaltas didelis naujienų srautas.

„Kažkas yra svarbiau, kažkas – mažiau svarbu. Manau, yra svarbiau rodyti galbūt tuos gerus nuveiktus darbus. Kai kyla kažkokie skandalai, kažkas juos bando kelti, inicijuoti, aš manau, kad visuomenei nėra gerai tas skaldymas, sąmyšio kūrimas. Mes tiesiog galbūt linkę praignoruoti tokius maištininkus“, – aiškino jis.

Tačiau kol kas, pastebi R.I.T.A. autoriai, portale dominuoja valstiečių–žaliųjų veikla, dar yra šiek tiek informacijos apie pasaulinius įvykius. Pavyzdžiui, kad Vladimiras Putinas švenčia triuškinančią pergalę Rusijos prezidento rinkimuose.

Marius Gabrilavičius

Dalyvavo įvairiose su „valstiečiais“ siejamose akcijose

„Partija, kuri man patinka... Niekada nesidomėjau per daug politika... Galbūt domėjausi, bet niekada, na, nereikšdavau viešai savo nuomonės iki tol, kol neatsirado tokie kaip „valstiečiai“ Seime, nes daugelį jų narių asmeniškai pažįstu, matau, kad ten yra tikrai idėjiniai žmonės, kurie nori realių pokyčių. Aš labai palaikau visus tuos, kurie prisideda prie blaivybės diegimo, ar tai būtų „valstiečiai“, ar atsirastų dar kažkokios politinės jėgos“, – aiškino M. Gabrilavičius.

Anot jo, kalbėta buvo ir su kitais Seimo nariais, kurie neva rūpinasi žmonių, o ne lobistų interesais, ne tik valstiečiais–žaliaisiais. Paklaustas, ką turi omenyje, pašnekovas minėjo Naglį Puteikį.

Tačiau N. Puteikis yra valstiečių–žaliųjų frakcijos Seime narys. Į portalą dar rašo ir Seimo narys Egidijus Vareikis. Jis – taip pat prisijungęs prie valstiečių gretų Seime.

Pats M. Gabrilavičius partijai nepriklauso, tačiau dalyvavo įvairiose su „valstiečiais“ siejamose akcijose.

„Mes dalyvavome renginiuose, knygos pristatymuose, susitinkame visokiuose blaiviuose festivaliuose, paskaitose, iniciatyvose, rinkome parašus kartu. Pažįstu, iš tikrųjų. Parašus rinkom ne rinkimams, o „Už blaivią Lietuvą“. Ten daug žmonių buvo. Ir Donatas Montvydas ėjo, ir Marius prisidėjo prie to“, – prasitarė A. Mockevičius.

Darbuotojams – vos 2 tūkst. eurų per metus

Iš ko šis portalas gyvena? Jo steigėjas – Viešoji įstaiga „Maksimalistinės psichoterapijos draugija“. Jos finansinėse ataskaitose sumos – nepanašios į tokias, iš kurių būtų galima išlaikyti visus darbuotojus ir visą sąrašą autorių.

„Aš pats. Uždirbu. Dirbu efektyviai, stengiuosi, tai uždirbu“, – paklaustas, kas portalą finansuoja, sakė M. Gabrilavičius.

Jo teigimu, dalis pajamų deklaruojamos užsienyje, keliose šalyse. Pašnekovas nesutiko įvardyti, kokie atlyginimai mokami autoriams – tai esą yra komercinė paslaptis.

„Mums dirba laisvai samdomi žurnalistai, kurie „gauna“ už tekstus“, – teprasitarė M. Gabrilavičius.

Viešai nurodoma, kad darbuotojų išlaikymo išlaidos siekia vos du tūkstančius eurų per metus.

Kas yra M. Gabrilavičius?

„Kas yra tokio portalo steigėjas – dailidė pagal profesiją, prisistatantis psichoterapeutu ir leidžiantis knygas, kuriose cituoja „Wikipedia“ – kaip ir šios kadencijos Seimo komisijos, beje.

Jis taip pat sako, kad būna profesionalių vegetarų, kad homoseksualių žmonių teisės pažeidžia heteroseksualių žmonių teises ir kad narkotikų vartotojai sugeneruoja du trečdalius viso pasaulio biudžeto“, – kalbėjo R. Miliūtė.

M. Gabrilavičius feisbuke taip pat skelbiasi gydantis nuo įvairiausių priklausomybių, organizuojantis mokymus, seminarus. Tiesa, neįmanoma rasti, kur jis mokėsi, niekur nėra informacijos apie turimą licenciją.

„Aš studijavau Londone, psichoterapiją, hipnoterapiją. „Chrysalis“. Yra koledžas toks, aš esu psichoterapeutas. Mano diplomas yra mano licencija dirbti psichoterapinį darbą“, – nurodė pats M. Gabrilavičius.

Deja, tokio universiteto, koledžo ar mokyklos laidos rengėjams rasti nepavyko. Viešai prieinama tik informacija, kad jis Jungtinėje Karalystėje buvo įkūręs įmonę. Čia apie save M. Gabrilavičius nurodo esąs britas ir dailidė.

Kaip minėta, jis yra įkūręs ir viešąją įstaigą „Maksimalistinės psichoterapijos draugija“, kurioje dirba tie patys žmonės kaip ir gerų naujienų portale „Minfo“. Ekspertų gretos čia – skurdžios, vienintelis M. Gabrilavičius nurodo atradęs savo gydymo metodą.

„Aš, matote, daug esu studijavęs įvairiausių metodikų sisteminių, daug analizavęs, kadangi viskas prasidėjo nuo mano hobio – tyrimų priklausomybių formavimosi srityje. Esu sudaręs, galima sakyti, šią dieną tikslingiausią metodiką, sudėjęs net iš kelių. Šiandien ji yra gana efektyvi“, – gyrėsi jis pats.

Sumokėjo po 200 eurų, „užkodavo“, o po kelių savaičių rado girtus, atėmė vaikus

Respublikinio priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė „Laisvės TV“ nurodė, kad „Visi gydymo ir pagalbos metodai turi būti moksliškai pagrįsti. Kiti gydymo metodai, kurie nėra moksliškai pagrįsti, neturi akredituotų programų, jie neturėtų būti taikomi“.

Nors toks gydymas gal ir nepakenks, tačiau pinigai gali būti išmesti į balą.

„Susidūrėme su konkrečiu atveju, konkrečios mūsų šeimos, iš kurios buvo paimti vaikai dėl ilgalaikio girtavimo. Žmonės patys atėjo į skyrių, parašė, kad jie buvo nuvykę, sumokėjo kiekvienas jų po 200 eurų už šią paslaugą, įsiskolinę dabar yra. Po kelių valandų pokalbių jiems pasakė, kad efektas tikrai bus. Efektas pasimatė po trijų savaičių. Jie pateikė mums sertifikatus, kiekvienam jų buvo išduotas atskiras. Teksto turinys – psichoterapeuto, hiponoterapeuto M. G. Maksimalietis pagalba „užkoduotas“, pabraukta, kad nuo alkoholinių skysčių gėrimo, 5 metams. Uždėtas apvalus antspaudas VŠĮ „Maksimalistinės psichoterapijos draugijos“, parašo nėra, bet po dvitaškio – M. G. Maksimalietis“, – apie susidūrimą su aptariamu asmeniu pasakojo Raseinių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Regina Klevinskienė.

Ji priminė, kad viešoje erdvėje pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga „kodavimą“ pavadino šarlatanizmu.

„Nepraėjus nė mėnesiui, po kelių savaičių, jie namuose vėl rasti girti. Pabaiga tokia, kad teismas iš jų „paėmė“ vaikus, jiems apribojo valdžią. Tikrai man kilo pagrįstų abejonių, kas čia vyksta su tokiomis paslaugomis, pabandžiau susisiekti su Sveikatos apsaugos ministerija, bet jie man atsakė, kad čia – ne šios srities reikalas, o galbūt į policiją reikėtų kreiptis“, – sakė R. Klevinskienė.

Deja, šiuo metu tokie veikėjai atsidūrė pilkojoje zonoje.

Arminas Mockevičius

Patriotą palygino su teroristu, diplomuotą specialistą – su biorobotu

Keistų įžvalgų gausu ir M. Gabrilavičius knygose. Tarkime, vienoje jų aiškinama, kad patriotizmas – tik būdas valdyti žmones. Kariaudamas patriotas esą vykdys komandas nieko negalvodamas, kaip kad teroristai, kurie vykdo įsakymus, įsitikinę, kad elgiasi teisingai.

„Net baigusio aukštąjį mokslą žmogaus sąmoningumą sudaro tik tos žinios, kurias yra gavęs. Diplomas – tai tiesiog pažymėjimas, kad absolventas yra teisingai suprogramuotas biorobotas ir ateityje funkcionuodamas pagal jame suprogramuotą informaciją sistemos negriaus. Tokiu būdu individas tampa dar viena tikslingai suprogramuota monetarinės sistemos detale“, – rašoma kitoje ištraukoje.

M. Gabrilavičius smerkia ir homoseksualumą, kurio toleravimas neva varžo vaikų laisvę. Šviesa šiame pasaulyje neva – Kinija ir Rusija, kurios bando išeiti iš šios vien tik ant alkoho/narko/farmo pramonės pastatytos sistemos.

„Aš manau, kad priklausomiems asmenims ji tikrai turėtų padėti. Yra šiek tiek sąmokslo teorijų, bet kur jų nėra? Net ir Seime nuolat girdime sąmokslo teorijas. Tarkime, kas čia organizavo mitingą. Vieni sako – vieni, kiti – kiti. Tai jis kalba pasauliniu lygiu. Įtarti galima įvairiai. Aš perskaičiau, kaip absoliučios tiesos nepriimu, bet įdomus skaitinys“, – knygą aptarė A. Mockevičius.