Pirmadienio VRK darbotvarkėje yra numatytas klausimo dėl komisijos darbo grupės 2017 m. birželio 14 d. išvados N „Dėl juridinų asmenų skirtos paramos mecenatu (globėju) įvardijant Ramūną Karbauskį“ įvertinimo.

Tą pačią dieną Seimo narė A. Širinskienė išplatino pranešimą spaudai, kad kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydama įvertinti, ar grupė Seimo narių iš opozicinių konservatorių ir liberalų partijų nesupainiojo viešų ir privačių interesų pasirašydami teikimą, kuriuo Seimui siūloma pareikšti nepasitikėjimą VRK pirmininke.

Kreipimesi minimi Seimo nariai Aušrinė Armonaitė, Simonas Gentvilas, Eugenijus Gentvilas, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gintaras Steponavičius, Gabrielius Landsbergis, Dainius Kreivys ir Mantas Adomėnas.

Jame atkreipiamas dėmesys į tai, kad pastaraisiais mėnesiais VRK vykdė arba dar tebevykdo tyrimus dėl Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) ir Tėvynės sąjungos -Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) veiksmų.

Pasak Seimo narės, VRK tyrimo objektai – minėtų politinių partijų ir su jomis susijusių viešųjų įstaigų veikla vykdant įvairius renginius ir mokymus, kuria galimai buvo pažeistos teisės aktuose įtvirtintos nuostatos dėl politinių partijų finansavimo.

„Po VRK atlikto tyrimo LRLS neteko pusės metų valstybės dotacijos. O VRK išvadose ne kartą minimos Seimo narių, pasirašiusių teikimą dėl nepasitikėjimo VRK pirmininke, pavardės – A. Armonaitės, G. Steponavičiaus, E. Gentvilo, S. Gentvilo, V. Čmilytės-Nielsen“, – teigiama Seimo narės pranešime spaudai.

Ji atkreipė dėmesį, kad dėl VRK sprendimų LRLS atžvilgiu vyko ir tebevyksta teisminiai ginčai. VRK tyrimas dėl TS-LKD mokymų, kuriuos organizavo „Demokratinės politikos institutas, tęsiasi nuo praėjusių metų pabaigos. Ji atkreipė dėmesį, kad „Demokratinės politikos instituto“ dalininkai yra Seimo nariai M. Adomėnas ir D. Kreivys.

„Matant situaciją yra akivaizdu, kad pasinaudodami savo tarnybiniais įgaliojimais ir Seimo nario statusu šie Seimo nariai siekia neteisėtai suvaržyti ir įtakoti VRK darbą vykdant politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo tvarkos pažeidimų tyrimą.

Tuo pat metu taip netiesiogiai kerštaujama VRK pirmininkei, bandoma menkinti jos profesinę reputaciją – visa tai už VRK jau priimtus pagrįstus ir teisėtus, tačiau opozicinių partijų lyderiams nepalankius sprendimus“ – savo kreipimesi į Etikos ir procedūrų komisiją pažymi Seimo narė A. Širinskienė.

Parlamentarė opozicinių partijų spaudimu VRK ir VRK pirmininkei vadino ir jos kvietimą aiškintis dėl VRK veiklos. Ji susiejo tai su tuo, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėjo LRLS skundą dėl VRK, kurią teisme atstovavo L. Matjošaitytė, sprendimo neskirtos valstybės dotacijos.

Širinskienės veiksmus vadino desperatiškais

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis A. Širinskienės veiksmus vadino desperatiškais.

„Mes visi suprantame, kad pagrindinis tyrimas, kur didžiausios sumos aptarinėjamos yra susijusios su „valstiečiais“ . Galima pritaikyti patiems „valstiečiams“ tą patį, ką pati A. Širinskienė yra surašiusi savo kreipimesi“, – sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, jiems apginti VRK pirmininkę reikia tam, kad būtų teisingi sprendimai priimti dėl jų pačių. Jis priminė, kad VRK dar tiria „Naisių vasarą“ ir tautinių kostiumų dalinimo aplinkybes.

„Akivaizdu, kad paskutinis pusmetis buvo apie valstiečius. Liberalų klausimas jau yra išspręstas. Mūsų klausimas irgi kažkaip pasibaigs, bet ten yra labai mažos apimties, palyginus su tais klausimais, kurie susiję su „valstiečiais“, – sakė G. Landsbergis.

Jo vertinimu, tai yra pavojinga, todėl, kad, pasak konservatorių lyderio, didžiausia frakcija perima VRK į savo rankas ir diskredituoja pačią instituciją.

TS-LKD lyderio nuomone, VRK pirmininkė turėtų arba griežtai atsiriboti nuo tokių pareiškimų, arba trauktis.

„Tai labai grubus veiksmas, griaunantis demokratiją“, – sakė G. Landsbergis.