LSDDP steigiamajame suvažiavime jos pirmininku išrinktas Seimo vicepirmininkas G. Kirkilas, vardindamas naujosios jėgos tikslus, pareiškė, kad bus siekiama pradėti derybas su koalicijos partnere Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) dėl tarpartinės koalicinės sutarties, nes dabar ji sudaryta tik tarp frakcijų.

„Tikiuosi, jie sutiks. Manau, kad būsima sutartis galėtų apimti ne tik bendrą darbą Seime ir Vyriausybėje, bet ir savivaldos, EP bei Prezidento rinkimuose', – pažymėjo G. Kirkilas.

Vėliau jis patikslino: su partneriais siekiama ne persiderėti, bet derėtis dėl koalicinės sutarties. DELFI primena, kad kuriant šiuo metu veikiančią valdančiąją koaliciją, su LVŽS sutartį pasirašė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), kuri praėjusį rudenį pasitraukė į opoziciją.

Iš jos pasitraukę ar pašalinti politikai, Seime įkūrę atskirą Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją (LSDDF), kuri tapo šeštadienį įkurtos partijos pagrindu, su „valstiečiais' turėjo tik frakcijų sutartį.
„Mes sieksime lygiavertiškumo. Siesime lygių pozicijų įvairiose srityse, ne tik Seime, bet, aišku, ir Vyriausybėje. Kaip žinote, bent jau vienas skyrimas yra numatomas (šiuo metu premjeras Saulius Skvernelis svarsto kandidatus į teisingumo ministrus, kelias kandidatūras yra pateikusi LSDDF- DELFI)“, – apie sutartį su LVŽS sakė G. Kirkilas.

Klausiamas, kada galėtų prasidėti derybos, jis sakė, kad pirmiausia užregistruos partiją.
„Jeigu greitai užregistruojame, galvojame, kad per dvi savaites, tada iš karto kalbamės“, – aiškino G. Kirkilas.

Teikė kandidatą, tapusį pirmininko pavaduotoju

LSDDP pirmininkas patvirtino, kad į teisingumo ministrus premjerui buvo pasiūlyta jo patarėjo, dabar išrinkto G. Kirkilo pavaduotoju naujojoje partijoje, Elvino Jankevičiaus kandidatūra.
„Ji nėra atmesta. Reikalas tas, kad premjeras dar nėra apsisprendęs. E. Jankevičius nėra teisininkas. Jeigu premjeras apsispręs, kad tai politinis postas... Aš visada manau, kad ministras yra politikas. Bet jau čia premjero apsisprendimas“, – tikino G. Kirkilas.

Jis aiškino, kad LSDDP „savo“ ministerija laiko Užsienio reikalų ministeriją, kuriai vadovauja iš LSDP pasitraukęs Linas Linkevičius. Klausiamas, ar sieks dar kokios ministerijos papildomai, G. Kirkilas sakė: „Žiūrėsime. Kodėl gi ne. Jei bus pasiūlyta, mes visada pasiruošę“.

Pasak G. Kirkilo, jo atstovaujama partija galvotų apie įvairias pozicijas savo nariams.

„Yra įvairios pozicijos. Bus daromos reformos, ir valstybės tarnybos, pasikeis daug ir departamentų. Mes pasiūlysime ir keletą viceministrų. Yra pozicijų, į kurias mes galime pasiūlyti“, – tvirtino LSDDP pirmininkas.

Jis aiškino neabejojantis, kad su partneriais pavyks susitarti ir dėl bendro dalyvavimo arba bent pozicijų derinimo kitais metais vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

„Tai reiškia, kad būsimuose rinkimuose mes būsime labai stipri politinė jėga“, – aiškino G. Kirkilas.

Apie personalijas kalbėjo nenoriai

Politikas tvirtino, kad beveik 5 tūkst. LSDDP steigėjais panorusių būti žmonių rodo, kad naujoji partija turi palaikymą.

„Kai kurios partijos, įregistruotos jau kelis dešimtmečius, tiek neturi, kiek mes steigiamajame suvažiavime“, – tvirtino jis.

DELFI paklaustas, ar mano, jog žmonės pasitikės LSDDP, kai tarp pirmininko pavaduotojų yra prieštaringai vertinamos asmenybės, kaip, pavyzdžiui, ne kartą balsų pirkimo skandaluose minėta Širvintų rajono merė buvusi „darbietė“ Živilė Pinskuvienė, G. Kirkilas teigė: „Manau, surinkti 5 tūkst. steigėjų jau yra pasitikėjimas“.

„Manau, jūsų minima Živilė, ir Andrius (Andrius Šedžius, taip pat tapęs LSDDP pirmininko pavaduotoju – DELFI) ir kiti yra vieni iš aktyviausių steigėjų. Jie surino tuos žmones. Jie įtikino žmones dalyvauti“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Jis tvirtino, kad partija neturi piniginių rėmėjų – esą viskas padaryta iš asmeninių lėšų.
„Mūsų partijos suvažiavimas kainavo 10 kartų brangiau nei mitingas prie Seimo. Manau, 10-15 tūkst. eurų ribose“, – aiškino G. Kirkilas.

Politikas sakė partijos steigimui pats paaukojęs tūkstantį eurų. Tokią pat sumą po tam tikros pauzės įvardijo ir jo pavaduotoja Ž. Pinskuvienė.

Pinskuvienė: ten, kur gyvenu, žurnalistai miglos į akis nepripils

Kalbėdama apie tai, kodėl pasirinko LSDDP, Ž. Pinskuvienė aiškino G. Kirkilo asmenyje matanti „labai stiprų lyderį“.

„Žinote, kai jauni berniukai ar anūkai tik daužo stiklus korupcijos, o paskui patys ten atsiduria, tai stabilumo Lietuvai neduoda“, – sakė ji.

Ž.Pinskuvienė patvirtino dalyvausianti kitais metais vyksiančiuose merų rinkimuose ir vėl kandidatuosianti Širvintų rajone.

„Ten, kur gyvenu, ten, kur mane žmonės pažįsta, žurnalistai miglos žmonėms į akis nepripils. Tie žmonės mato mano darbus, mano siekius pakeisti jų gyvenimo kokybę, todėl ir renka“, – kalbėjo Ž. Pinskuvienė.