Kaip šią savaitę sakė vienas iš naujo politinio darinio iniciatorių Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas, planuojama, kad partija turės apie 4 tūkst steigėjų. Suvažiavime šeštadienį laukiama apie 900 delegatų, kiti turėtų pasisakyti per įgaliotinius.

Pasak G. Kirkilo, naujos partijos nariais taps apie 1 tūkst. buvusių Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) politikų, panašiai tiek pat buvusių „darbiečių“.

„Nariai yra visokie: yra buvusių kitų įvairių partijų atstovų – iš LSDP, iš Darbo partijos, yra iš liberalų, iš „Tvarkos ir teisingumo“. Ir kiek mes skaičiuojame, yra gerokas trečdalis nebuvusių jokiose partijose“, – BNS sakė G. Kirkilas.

Anot jo, į steigiamą partiją ateina buvę Darbo partijos atstovai Širvintų merė Živilė Pinskuvienė, Jonas Pinskus, Kęstutis Daukšys, taip pat verslininkas buvęs parlamentaras Andrius Šedžius, beveik visi Seimo LSDDP frakcijos nariai, išskyrus buvusį premjerą Algirdą Butkevičių ir Antaną Vinkų.

„Yra nemažai buvusių ir esamų Vyriausybės narių, merų“, – aiškino G. Kirkilas.

Suvažiavime, be kita ko, bus renkamas partijos pirmininkas. Šių pareigų sieks G. Kirkilas, tačiau jis pažymi, kad gali būti iškelta ir kitų kandidatų.

Dalis Seimo socialdemokratų paliko senąją partiją, kai ši pernai rudenį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Šiuo metu Lietuvoje yra 23 oficialiai veikiančios partijos, dar penkios likviduojamos.