Nors Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis bandė jas užgesinti žadėdamas situaciją aptarti ir įvertinti frakcijoje, o kartu atsargiai primindamas, kad dalyvavimas posėdžiuose yra ne vienintelė Seimo nario pareiga, įtakingas konservatorius Andrius Kubilius nusprendė A. Tapino išsakytų pastabų pro ausis taip lengvai nepraleisti.

Apžvalgininką jis išvadino „einančiu genijaus pareigas“, besidedančiu išmanant viską ir besielgiant populistiškai, o šis jam atkirto dabar suprantantis, kodėl konservatoriai jau antrą kadenciją sėdi ant atsarginių suolelio.

Suskaičiavo 4 neišpildytus reikalavimus

DELFI primena, kad tūkstantinę minią protestuotojų, skanduojančių šūkį „Mes kaltinam“, prie Seimo praėjusią savaitę sukvietęs A. Tapinas sekmadienį išplatino reikalavimų sąrašą, kurį antradienį įteikė politikams. Savo reikalavimus visi norintys galėjo pateikti „Laisvės TV“ paskyroje feisbuke.

Antradienį nepritarta ne tik siūlymui atvirai balsuoti per apkaltą, bet ir pirmalaikiams rinkimams.

Maža to, viename balsavimų tądien dalyvavo 70, kitame – vos 48 Seimo nariai, tad tai A. Tapinas taip pat traktavo kaip vieno iš reikalavimų nevykdymą.

„Komisijai dėl Artūro Skardžiaus vadovaus Agnė Širinskienė, pats A. Skardžius ragino ją sudaryti, o Ramūnas Karbauskis pasakė, kad tai proga „žmogui apsiginti“, turbūt labiau „Ne“ pagal nusiteikimą“, – rašė jis, skaičiuodamas jau 4 iš 6 neišpildytus reikalavimus.

Andrius Tapinas, Gintautas Paluckas, Eugenijus Gentvilas, Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis

16:59 val. posėdyje dar buvo, o vėliau – nebe

Trečiadienį A. Tapinas ir viešai politikų paklausė, kodėl jie nedalyvavo aptariamame posėdyje.

„Seimo nary Virgilijau Alekna, Simonai Gentvilai, Vitalijau Gailiau, kodėl po paskutinio jūsų balsavimo 16:59 val., jūs nebedalyvavote tolesniame posėdyje ir balsavime? TS-LKD frakcijos seniūne Gabrieliau Landsbergi, kodėl 16 Jūsų frakcijos narių po paskutinio balsavimo 16:59 val. nebedalyvavo tolesniame posėdyje? Mantai Adomėnai, Rasa Juknevičiene, Agne Bilotaite, Irena Degutiene, Vytautai Kernagi, Andriau Kubiliau, Andriau Navickai, Saudargai Pauliau, Ingrida Šimonyte, Algi Strelčiūnai, Emanueli Zingeri, kodėl, dar buvę darbe 16:59 val., jūs nesulaukėte balsavimo, nors turėjote progą padaryti Seimą skaidresnį?

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūne Ramūnai Karbauski, kodėl iš darbo nesulaukę posėdžio pabaigos išėjo daugiau kaip trečdalis jūsų frakcijos atstovų? Kęstuti Bacvinka, Eugenijau Jovaiša, Asta Kubiliene, Kęstuti Mažeika, Viktorai Rinkevičiau, Tomai Tomilinai – naujienos, Egidijau Vareiki – kodėl jūs išėjote po 16:59 val. balsavimo ir nedalyvavote balsavime dėl atviro balsavimo apkaltų metu? Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūne Vytautai Kamblevičiau, kodėl visa jūsų frakcija...ai...“, – vardijo apžvalgininkas.

Pasidalijo savo atsakymais

Į tai atsakydamas A. Kubilius pastebėjo, kad A. Tapinas ypač bara konservatorius, kliūva ir jam. Tiesa, politikas tikino dėl to nesijaudinantis.

„A. Tapinas bara dėl dviejų dalykų: 1) Kodėl nesėdėjome Seimo posėdyje iki vėlyvo vakaro; 2) Kodėl dėl mūsų tariamos kaltės nebuvo pritarta Justo Džiugelio pataisai dėl atviro balsavimo per apkaltą.

Mano atsakymai yra trumpi ir aiškūs: 1) Nesu įsitikinęs, kad atviras balsavimas visais klausimais yra tikra demokratijos ir skaidrumo „viršūnė“; 2) Ir dabar yra galima per apkaltą balsuoti „atvirai“, nes Seimo Statuto 242 straipsnio 2 dalis (kurią siūlė taisyti J. Džiugelis) nenurodo, kaip turi būti balsuojama per apkaltą. Taigi Seimas gali pasirinkti – atvirai ar slaptai balsuoti.

3) Antradienį 18.30 val. turėjau iš anksto suplanuotą diskusiją su TSPMI jaunimu apie konservatizmą ir namo grįžau 20.30 val. 4) Norint kritikuoti Seimo narius už tai, kad jie per pateikimus nesėdi salėje, reikia susipažinti su tuo, kas yra „pateikimo“ stadija pagal Seimo Statutą; reikia žinoti, kodėl Seimo Statuto pataisoms priimti reikia daugiau kaip 71 Seimo nario balso; reikia atsakyti į klausimą kodėl Švedijos parlamentarai posėdžių dienomis plenariniame posėdyje dalyvauja tik keliese, tačiau visa salė užsipildo tarp 16.00 ir 17.00, kai vyksta balsavimai; ir reikia suprasti, kodėl JAV Kongreso nariai, tuo metu, kai Kongreso salėje vyksta diskusijos, savo kabinetuose priiminėja užsienio svečius, tačiau bėga į salę, kad suspėtų sudalyvauti iš anksto numatytu laiku vykstančiuose svarbiuose balsavimuose (kurių per dieną būna tik keli); ir t.t., ir t.t.“, – savo feisbuko paskyroje dėstė A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Pašiepė A. Tapiną: jis eina genijaus pareigas

Kartu jis pripažino, kad daugelį metų dalyvaudamas Lietuvos politikoje kartais susidurdavo su protingais žmonėmis, apie kuriuos juokais sakydavo: „Jis eina genijaus pareigas“.

„Tai yra, dedasi išmanąs viską ir nepraleidžia progos politikams iš aukšto paaiškinti, kad jie privalo „genijaus“ klausyti, – posakio reiškę aiškino politikas.

Pasak A. Kubiliaus, Parlamento darbas daug kam atrodo esąs paprastas ir aiškus, todėl daug kas turi nemažai paprastų pamokymų parlamentarams.

„Kartais skambančių ir iš „einančių genijaus pareigas“ lūpų. Tačiau neretai tai nuskamba ir kaip paprastasis populizmas. Seimo darbą ir procedūras reikia tvarkyti, bet tai galima padaryti tik perimant patirtį iš ilgas demokratines tradicijas turinčių Parlamentų (Švedijos ar JAV), o ne populistiškai aiškinant, kad Seimo nariai privalo visą dieną sėdėti Seimo salėje ir maigyti balsavimo mygtukus. Ir, kad tik toks sėdėjimas yra jų darbo produktyvumo įrodymas“, – pastebėjimu pasidalijo jis.

A. Tapinas skėlė atgal: atskleidė esmę, kodėl konservatoriai jau antrą kadenciją sėdi ant atsarginių suolelio

Į tai A. Tapinas atsakė pastaba A. Kubiliui – jis esą yra puikus ir sugeba keliais fundamentaliais sakiniais atskleisti esmę.

„Šiuo atveju, kodėl konservatoriai antrą kadenciją sėdi ant atsarginių suolelio. Štai dėl tokio fundamentalaus įsitikinimo, kad tik jie žino geriausiai, kad virš jų tik dangus, o rinkėjas ar ten koks žurnalistas, na ką ten dėl jų jaudintis, smerdai ir chalopai tegu pasižiūri, kaip Švedijoje parlamentarai dalyvauja tik keliese, statutą paskaito, o jau tada tegu drįsta akis pakelti į parlamentarą, kuris Seime jau 26 metus.

T. Tomilinas trečiadienį leptelėjo kažką apie tai, kad reikia džiaugtis, kad opozicijai leidžiama kalbėti. Kaip suprantu iš Jūsų, norint kritikuoti Seimo narius, reikėtų būti lankius kažkokius specialius kursus ir gal net turėti sertifikatą. Bet visa tai yra teisybė. Išskyrus keletą smulkių detalių, kurių patogiai nepastebima“, – aiškino jis.

Išdėstė papunkčiui

Apžvalgininko teigimu, A. Kubilius gali nesijaudinti dėl to, ką šis jam sako, o tiesiog ateiti į darbą, nes antraip jo minimi jaunuoliai ir ateityje liks klausytis teorinių diskusijų apie konservatizmą.

„1. Pataisa yra ne apie atvirą balsavimą visais klausimais, o tik dėl balsavimo dėl apkaltos. Nedrįstu kelti akis prieš 26 metų patirtį, bet jaučiu, kad yra skirtumas.

2. Apie skaidresnį balsavimą kalbėjo faktiškai visi ir politikai sutarė, kad po Mindaugo Basčio reikia taisyti reikalus, šitas balsavimas bus svarbus. Jūs tai turėjote žinoti.

3. Ir būtent Jūsų partijos lyderis, pone Kubiliau, vakar viešai pasakė, kad jam buvo keista stebėti, kodėl taip atsitiko. Jis kaltino valstiečius–žaliuosius taip protestuojant prieš peticijos idėją.

4. Ir būtent vienas Jūsų partijos ramsčių, pone Kubiliau, Jurgis Razma viešai kaltino liberalus, kad jie sužlugdė tokį svarbų balsavimą.

5. Ir būtent kitas Jūsų partijos ramsčių, pone Kubiliau, Arvydas Anušauskas, trečiadienį gynė nedalyvavusius balsavime kolegas, kad jiems reikėjo pasiimti vaikus iš darželio ar susitikti su investuotojais. Tai gal Jūs jiems pasakykite, kad Švedijoje parlamentarai posėdžiuose dalyvauja tik keliese ir nereikia kreipti į tai dėmesio“, – dėstė A. Tapinas.

Išvardijo reikalavimus

DELFI primena, kad A. Tapino parengtame dokumente reikalauta iki Seimo pavasario sesijos pabaigos:

Pakeisti galiojančius teisės aktus, kad visi balsavimai Seime būtų atviri, išskyrus atvejus, aiškiai numatytus Lietuvos Respublikos Konstitucijoje;

Pakeisti galiojančius teisės aktus taip, kad Lietuvos Respublikos Konstituciniam Teismui priėmus išvadą, kad Seimo narys šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją arba sulaužė Seimo nario priesaiką, nebereikėtų atskiro Seimo nutarimo pašalinti asmenį iš pareigų arba panaikinti Seimo nario mandatą;

Sugriežtinti Seimo narių atsakomybę už nedalyvavimą Seimo veikloje (Seimo, komitetų, komisijų, darbo grupių, seniūnų sueigos, Seimo valdybos ir kt.) be pateisinamos priežasties;

Įpareigoti Seimo ir Vyriausybės narius viešai visuomenei lengvai prieinamu būdu iš anksto skelbti detalią savo darbotvarkę ir kas mėnesį visuomenei pateikti detalias veiklos ataskaitas

Pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Artūrui Skardžiui dėl galimo priesaikos sulaužymo proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus;

Iki Seimo pavasario sesijos pabaigos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 58 straipsniu priimti sprendimą surengti pirmalaikius Seimo rinkimus.