Prieš keletą dienų portale Lrt.lt paskelbtame interviu Maskvos Jevgenijaus Vachtangovo teatrui vadovaujantis R. Tuminas kartojo su Kremliaus propagandistų naratyvais sutampančias frazes, pavyzdžiui, „reikėtų išeiti iš Europos Sąjungos“, „kartu su Latvija ir Estija sudaryti sąjungą, šlietis prie Skandinavijos šalių“, „Kas iš to, jei nusipirksime du tankus?“.

Praėjusią savaitę prie Seimo surengtame mitinge kalbėjęs D. Katkus kalbėjo apie prieš Lietuvą vykdomą partizaninį karą.

„Šitas partizaninis karas prieš Lietuvą vyksta nuo 1990 metų. Yra labai daug penktosios kolonos veikėjų, kurie turi laikraščius, visokiausias priemones, rašo straipsnius ir menkina mūsų valstybingumą. (…) Kviečiu Jus visus mylėti Lietuvą“, – mitinguotojams sakė D. Katkus.

Ar šį partizaninį karą kariauja ir R. Tuminas?

„R. Tuminas yra Rusijos sovietiško teatro meno vadovas, jis turi išsilaikyti, jis turi ką nors užpilti ant Lietuvos, kad jį ten išlaikytų, čia vienas labai paprastas dalykas. Nemanau, kad jis taip galvoja, jis gali galvoti vienaip ir kitaip, bet tai menininko, pavadinkime, konformizmas – nori gyventi, laikyk užpakalį“, – į klausimą atsakė D. Katkus.

Rimas Tuminas

Jo teigimu, R. Tuminas siekia kokiu nors būdu pasmerkti Lietuvą. „Dabar jis gavo balų, kurie jam leis išbūti šio teatro vadovu. Jis privalo, jis konformistas, o konformizmas yra toks dalykas, ypatingai tarp menininkų, kadangi jie neturi savarankiškumo, priklauso nuo valdžios, nuo pinigų, nuo rėmėjų. Valstybė jokių dalykų neužtikrina, tad jie stengiasi prisitaikyti prie tų, kurie turi jėgą.

Man labai gaila, R. Tuminas talentingas menininkas, protingas žmogus, nėra toks kvailys, kaip galėtų pasirodyti, bet jis, kaip sako, atliko savo darbą“, – kalbėjo dirigentas.

Tačiau, sako D. Katkus, gyvename demokratijoje ir už tokius pasisakymus bausti nereikia – demokratija nėra vienos srovės nuomonė, visi turi teisę ją pareikšti.

„Jis viešai tą nuomonę pareiškė, nejau jį dabar už nuomonę reikia sušaudyti, o kiti nebus sušaudyti. (...) Nereikia pulti keršyti ar mušti“, – teigė D. Katkus.

Jo nuomone, bendrai intelektualų laikysena jautriais klausimais visiškai nebloga – išskyrus tuos, kurie dirba atitinkamą darbą. D. Katkaus įsitikinimu, dauguma laikosi vieningai, vis labiau ryškėja, kas yra kas.