Antradienį Seimui nepavyko priimti sprendimą dėl pirmalaikių rinkimų. DELFI siūlo prisiminti vienintelę realizuotą politikų iniciatyvą patiems paleisti parlamentą. Prieš beveik 26 metus vardiniu balsavimu AT/AS nutarė skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus 1992 metų spalio 25 dieną.

1992-aisiais AT/AS stiprėjo parlamento kairė. Tai lėmė sprendimas nuo vadinamojo Sąjūdžio bloko atsiskirti daliai centristinių ir nuosaikių pažiūrų deputatų. Po to kairieji įgavo nežymią kelių balsų persvarą, o dešinieji, vadovaujami AT/AS pirmininko Vytauto Landsbergio, protestuodami paskelbė pereinantys į parlamentinę rezistenciją. Kurį laiką Seimas buvo pasidalijęs į dvi dalis, posėdžiavusias atskirai.

Tuometinis užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas, 1992 metų gegužę kreipdamasis į parlamentarus, sakė: „Dabartinė situacija vertinama kaip krizė, konfliktas, sakoma, kad Lietuva kryžkelėje. O Lietuva nėra kryžkelėje, ir jokia čia mįslinga politinė krizė mūsų neužpuolė. Vyksta natūrali sena kaip pasaulis kova dėl valdžios“.

Tuo metu buvęs AT/AS pirmininkas V. Landsbergis prieš dešimtmetį žiniasklaidai yra sakęs, kad dešinieji 1992-aisiais pasipriešino tam, ką jis pats tada vadino „šliaužiančiu perversmu“ – kairiųjų pastangoms pamažu perimti postus ir pozicijas iš Sąjūdžio bloko.

Nepaisant užsitęsusių nesutarimų, ginčų dėl Prezidento įstatymo, naujosios Konstitucijos, kitų klausimų, parlamentarai sutarė dėl vieno – taip toliau dirbti neįmanoma.

Lemtingajam posėdžiui pirmininkavusiam AT/AS seniūnui Eugenijui Gentvilui ir tais laikais teko tramdyti Seimo narius.

„Gerai, dabar prašau neišeiti iš salės, o prašau ateiti j salę. Balsų skaičiavimo grupės prašau dalyti vardinio balsavimo biuletenius. Visi deputatai sėda į savo vietas! Visi deputatai sėdi savo vietose, balsų skaičiavimo grupė dalija vardinio balsavimo korteles. Prašau visus dėmesio ir prašau nevaikščioti. Koks ten pašalinis asmuo salėje prie deputato A. Račo? Prašau išeiti iš salės! Prašau išeiti iš salės! Aš jus prašiau išeiti iš salės, mielas kolega!

Gerai, balsuojame dėl Aukščiausiosios Tarybos nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų 1992 m. spalio 25 d.“. Aš praktiškai perskaičiau nutarimo pavadinimą. Prašome duoti kortelę ponui L.Apšegai, kuris neleistinai vėluoja į balsavimą“, – tokios pastabos fiksuotos tos dienos plenarinio posėdžio stenogramoje.

Sprendimą paleisti AT/AS ir rengti naujus Seimo rinkimus parėmė 98 parlamentarai, du buvo prieš, 5 susilaikė. Sprendimas buvo priimtas be didelių emocijų – protokole fiksuota, kad parlamentarai balsavo, tada „perėjo prie kito darbotvarkės klausimo“.

Pirmalaikiai Seimo rinkimai bendru sutarimu įvyko 1992-ųjų spalį. Juos ryškia persvara laimėjo tuo metu veikusi Lietuvos demokratinė darbo partija.