Pasak R. Karbauskio, iš „valstiečių-žaliųjų“ frakcijos išankstinių Seimo rinkimų idėjai pritaria „iki trijų“ narių. Kitose frakcijose, pasak jo, situacija nevienoda.

„Žmonės šnekasi, Seimo nariai išsako savo nuomonę. Yra frakcijų, kur pasirašė frakcijos vadovas, bet nei vienas frakcijos narys nepalaiko“, – sakė R. Karbauskis.

Jo žiniomis, Tvarkos ir teisingumo frakcijoje nėra norinčių išankstinių rinkimų, nors frakcijos vadovo parašas yra.

„Kiek žinau, liberalų frakcijoje daug žmonių nepalaiko tokio pasiūlymo, nors frakcijos vadovo parašas yra. Nežinau, kaip konservatorių frakcijoje, gal ten – jie labai vieningi. Mišrios grupės gal nereikia vertinti atskirai“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis jokios krizinės situacijos Seime nemato.

„Mes nuo pat rinkimų žinojome, kad opozicija siekia išankstinių rinkimų. Nieko čia naujo. Didžiausia krizė buvo prieš aštuonis mėnesius, kada bandė socialdemokratų partiją išvesti iš koalicijos. Tai tikrai buvo grėsmė, kad gali būti, kad nebeliks pakankamai valdančiojoje daugumoje žmonių, kurie galėtų sėkmingai dirbti. Bet dabar jokios krizės nėra iš viso“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak „valstiečių-žaliųjų“ lyderis yra įsitikinęs, kad daugiau nei 80 parlamentarų, nepriklausomai nuo to, ką nutars frakcijų lyderiai, bus Seime ir dirbs.

„O kurie nenori, tegul nedirba“, – sakė R. Karbauskis.

Kalbasi dėl paramos valdantiesiems

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis teigė, kad kol kas nėra jokių sprendimų dėl valdančiosios koalicijos plėtimo, tačiau nepaneigė, kad kalbų dėl paramos yra.

„Oficialiai nėra kol kas jokių sprendimų, šnekos vienos ar kitos vyksta, bet tai nėra tikslas formalizuoti tai, kad Seimo nariai kartu dirbtų vardan Lietuvos. Kai priiminėjo sprendimą dėl biudžeto, jūs matėte 84 balsus už, ko nelabai tikėjotės ir jūs, ir daugelis politologų nesitikėjo, kad taip bus vieningai. Aš manau, kad balansas nelabai kinta“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad dėl paramos kalbamasi su visais, tačiau konkrečių frakcijų neįvardijo. R. Karbauskis patikino, kad nekeliamas tikslas prisivilioti pavienius parlamentarus į „valstiečių-žaliųjų“ frakciją.

Įsitikinęs, kad būtų įtikinęs protestuotojus

Vakar žurnalistas Andrius Tapinas teigė, kad peticiją dėl reikalavimų Seimui jau buvo pasirašę daugiau kaip 15 tūkst. žmonių.

R. Karbauskis priminė, kad pagal Peticijų įstatymą, norint, kad peticijos būtų svarstomos Seime, reikia surinkti daugiau nei 50 tūkst. parašų.

„Jeigu atnešė 15 tūkst., tai reiškia, kad jis neatitinka Peticijų įstatymo ir Seime nebus svarstoma“, – sakė R. Karbauskis.

Praėjusią savaitę vykusį mitingą „Mes kaltinam!“ prie Seimo „valstiečių-žaliųjų“ lyderis vadino demokratijos forma ir džiaugėsi, kad jis buvo taikus.

„Jeigu aš būčiau toje scenoje dar pusantros valandos, tikriausiai būčiau išėjęs su plojimais“, – sakė R. Karbauskis.

Nemato siekių sutaikyti skirtingas Seimo puses

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis nemato jokių ženklų iš valdančiųjų, kad būtų koks nors siekis sutaikyti skirtingas Seimo puses ir suderinti skirtingas pozicijas.

„Išankstiniai rinkimai būtų vienas iš būdų atnaujinti mandatą, gauti pasitikėjimą iš rinkėjų ir pradėti darbą iš naujo“, – sakė G. Landsbergis.

Jis teigė pasitikįs savo frakcija, kuri bus vieninga šiuo klausimu.

Nemato pagrindo pirmalaikiams rinkimams

Premjeras Saulius Skvernelius nemato prielaidų, kodėl reikėtų rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Seimas dirba, priiminėja sprendimus, vykdo parlamentinę kontrolę, batalijų būna, kaip ir kiekviename demokratiniame parlamente“, – sakė S. Skvernelis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina Seimo narius ieškoti bendro darbo galimybių ir nemano, kad pirmalaikiai rinkimai yra realistiški, sako jos patarėjas, kurį citavo agentūra BNS.

Mindaugas Lingė antradienį Žinių radijui sakė, kad šalies vadovė pasisako „už dialogo ieškojimą ir už politinį stabilumą valstybėje“.
Prezidentės patarėjas poziciją išsakė likus kelioms valandoms iki Seimo posėdžio, kuriame numatoma pateikti opozicijos siūlymą rengti pirmalaikius parlamento rinkimus birželio 3 dieną.

Opozicija teigia, kad nepanaikinęs priesaiką sulaužiusio Mindaugo Basčio mandato Seimas diskreditavo save kaip instituciją, o šalį yra ištikusi parlamentinė krizė, kurią išspręsti gali tik pirmalaikiai rinkimai.

Nutarimo projektą dėl pirmalaikių rinkimų parengė visų opozicinių frakcijų seniūnai, jį savo parašais parėmė 49 parlamentarai, tarp jų ir trys valdančiųjų „valstiečių“ atstovai.

Pagal Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip trimis penktadaliais visų Seimo narių balsų dauguma, tai yra ne mažiau kaip 85 balsais iš 141.