„Valstiečių lyderi Ramūnai Karbauski, Vyriausybės vadove Sauliau Skverneli, ministre Linai Kukuraiti, Jums nepatinka laisvi žmonės, bet jums patinka baudžiauninkai. Dėl to jūs padidinote mokesčius kiekvienai šeimai, kuri turi vaikų. Mainais pažadėjote duoti tą pačią sumą (30 eurų per mėnesį), jei jums nusilenks ir paprašys tų pinigų iš valdžios. Jūs privertėte kiekvieną šeimą atlikti biurokratinį veiksmą, kurio niekam nereikėjo.

Jūs privertėte laukti vaiko pinigų, kurie visus pasiekdavo iš karto“, – feisbuke rašė R. Šimašius.

Meras kaltino valdančiuosius, kad jie privertė „savivaldybes dirbti darbus, kurie primena šieno ravėjimą“.

„Pavyzdžiui, Vilniuje vien šitam jūsų biurokratizmui dirba papildomai 65 darbuotojai. Dirba ir vakarais bei šeštadieniais. Kviečiu ryt jums patogiu laiku ateiti į Socialinių išmokų skyrių, Kauno g 3 ir pažiūrėti, kokias nesąmones padarėte. Jūs tyliai kamputyje šypsotės, kai jūsų partijos narys Tomas Tomilinas įžūliai meluoja apie kažkokius neva ministerijos savivaldybei skirtus milijonus“, – piktinosi R. Šimašius.

Meras piktinosi, kad piktybiškumu kaltinami žmonės, kurie „vakarais ir šeštadieniais negali būti su savo vaikais, nes yra priversti vykdyti absurdiškus (valdančiųjų – DELFI) įgeidžius“.

„Jūs ieškote kaltų žiūrėdami į kitus, kai reiktų žiūrėti į veidrodį.Tad gal jūs padarykite dabar tai, ką turi padaryti garbingi ir profesionalūs žmonės – panaikinkite savo kvailus sprendimus, kad visi vaiko pinigus gautų taip, kaip gaudavo – be jokių prašymų ir biurokratijų“, – rašė R. Šimašius.

Didžiausios problemos sostinėje

Premjeras S. Skvernelis penktadienį per DELFI konferenciją pareiškė, kad didžiausios problemos dėl „vaiko pinigų“ kyla Vilniuje.

„Šita funkcija yra numatyta savivaldybėms. Lėšos yra skiriamos, funkcija yra vykdoma, išskyrus, galbūt, vieną savivaldybę. Dėl nesuprantamų priežasčių Vilniaus savivaldybė, galbūt, ir piktybiškai, daro taip, kad šita idėja būtų diskredituota“, – sakė S. Skvernelis.

Priėmė 79 proc. sprendimų

SADM kovo 12 d. duomenimis, iš viso pateikta 259,6 tūkst. prašymų dėl 350,8 tūkst. vaikų (iš viso šiemet laukiama prašymų dėl apie 400 tūkst. vaikų), patenkinta 205,2 tūkst. prašymų dėl 269,7 tūkst. vaikų.

„Iš visų šiemet sausį–kovą pateiktų prašymų priimta 79 proc. sprendimų dėl išmokos vaikui skyrimo. 46 savivaldybėse iš 60-ies išnagrinėta 90–99 proc. ir daugiau prašymų. Primename, kad sprendimas dėl išmokos skyrimo turi būti priimtas per mėnesį nuo prašymo pateikimo, o išmoka išmokama kitą mėnesį po sprendimo priėmimo iki einamojo mėnesio 25 dienos.

Dalis, ypač mažesnių savivaldybių, yra išnagrinėjusios ir patenkinusios beveik visus šiemet gautus prašymus, taigi išmoka vaikui gavėjus pasiekė laiku. Tenka apgailestauti, kad prašymų nagrinėjimas užtruko tik didžiuosiuose miestuose dėl didelio besikreipiančiųjų skaičiaus, darbuotojų sergamumo dėl gripo epidemijos“, – rašoma atsakyme DELFI.

Ministerijos turimais duomenimis, Kauno mieste buvo priimta sprendimų dėl 83,6 proc. (22,7 tūkst. prašymų), Klaipėdoje – 57,9 proc. (7,8 tūkst. prašymų), Vilniuje – 45,3 proc. (23,6 tūkst. prašymų) gautų prašymų.