11 sugadintų biuletenių, premjero Sauliaus Skvernelio ir „valstiečių-žaliųjų“ lyderio Ramūno Karbauskio pasisakymai, parlamentarų Justo Džiugelio ir Manto Adomėno elgesys feisbuke paviešinant savo balsavimo rezultatus sukėlė abejonių Seimo Etikos ir procedūrų komisijai dėl to, ar tinkamai vyko balsavimas dėl M. Basčio apkaltos.

Komisija svarstė neigiamai įvertinti tai, kad galimai buvo pažeistas vienas iš slapto balsavimo principų – slaptumo užtikrinimas. Jie svarsto pradėti tyrimą dėl biuletenių išviešinimo.

Taip pat Seimo statutą siūloma papildyti nuostata, kad su biuleteniu draudžiama atlikti veiksmus, kurie atskleistų balsavimo paslaptį.

Galutinį sprendimą dėl rekomendacijų Seimui komisija priims ketvirtadienį.

Kritikavo balsavimą

Į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė išsakė savo nuomonę, kad slaptas balsavimas vyko nederamai.

Ji paminėjo „valstiečio-žaliojo“ J. Džiugelio pavyzdį, kai jis feisbuke paviešino savo balsavimo per M. Basčio apkaltą biuletenio nuotrauką. Komisijos pirmininkė pažymėjo, kad jis taip pasielgė jau po to, kai rezultatai buvo paskelbti.

„Vėliau kiti politikai komentavo, kad jie gali įrodyti, kad jų frakcijos nariai vienaip ar kitaip balsavo. Klausimo esmė – ar nebuvo organizuotas neteisėtas dalykas – balsavimo principo pažeidimas fotografuojant biuletenius ir po to atsiskaitant partijos vadovams“, – sakė R. Tamašunienė.

Komisija svarstė, ar nereikėtų siūlyti Seimo sudaryti specialiąją komisiją, kuri plačiau nagrinėtų balsavimo aplinkybes.

Siūlė rekomenduoti perbalsuoti

Komisijai priklausantis konservatorius Antanas Matulas spėliojo, kad išskirtinai didelis sugadintų biuletenių skaičius buvo susijęs su tuo, kad buvo reikalaujama pateikti įrodymus – tai yra nufotografuoti balsavimo rezultatą. Esą Seimo nariai galėjo pirma nufotografuoti, kad turėtų įrodymą, o paskui sugadindavo biuletenį.

Konservatorius siūlė rekomenduoti Seimui perbalsuoti dėl M. Basčio apkaltos, nes, pasak jo, slapto balsavimo principas buvo pažeistas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė nebuvo entuziastingai nusiteikusi dėl iniciatyvos siūlyti Seimui perbalsuoti dėl M. Basčio apkaltos.

„Bet jeigu jis nebebus Seimo narys.. Ką norime apgauti“, – sakė R. Tamašunienė.

Slapto balsavimo valios paviešinimas yra pažeidimas

Jeigu Seimo narys paviešina, kaip balsavo per slaptą balsavimą, tai galima laikyti slapto balsavimo principo pažeidimu, teigia Seimo Teisės departamento vadovas, rašė BNS.

„Todėl ir yra numatytas slaptas balsavimas išskirtiniais atvejais, kad Seimo nariai be kitų interpretacijų galėtų pareikšti savo poziciją. Slapto balsavimo pažeidimu galima laikyti, jeigu asmuo viešina savo poziciją“, – trečiadienį per Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdį sakė departamento vadovas Andrius Kabišaitis.

Anot jo, galima atsakomybė už slapto balsavimo principo pažeidimą – ir apkalta.

„Galima atsakomybė būtų, jeigu šito principo pažeidimas pagal Etikos ir procedūrų komisiją ką nors pažeidė iš esmės, jie gali atlikti tyrimą, tai Seimo nariui galima ir apkalta“, – tvirtino A. Kabišaitis.

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė, 11 biuletenių buvo negaliojantys. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Konservatoriams apkaltinus, kad „valstiečiai“ nepalaikė apkaltos M. Basčiui, premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad ir jis, ir kiti frakcijos kolegos fotografavo savo biuletenius. „Valstietis“ Justas Džiugelis ir konservatorius Mantas Adomėnas paviešino savo darytas nuotraukas.

Liberalas Eugenijus Gentvilas trečiadienį užregistravo Seimo protokolinio nutarimo projektą, kad balsavimo dėl M. Basčio rezultatai turi būti paskelbti negaliojančiais.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.