„Mūsų išrinktas Seimas peržengia vieną ribą po kitos. Bet ši diena ypatingai gėdinga. Pamynęs Konstitucinio teismo sprendimą, bailiai pasislėpęs po slaptu balsavimu Seimas galutinai diskreditavo save kaip instituciją, galinčią valdyti šitą valstybę.

„Aš kaltinu“ – atvirame laiške Prancūzijos prezidentui 1898 metais rašė žymusis Emilis Zola. Mes, laisvos Lietuvos valstybės piliečiai, šiandien sakome: „Mes kaltinam!“ Nenuleiskime galvų, nenudurkime akių ir nedūlinkime į šešėlį! Kovo 15 dieną 16 valandą ateikime į protestą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo ir garsiai pasakykime: „Mes kaltinam!“, – teigiama „Laisvės TV“ kvietime.

Žurnalisto Andriaus Tapino įkurtame „Laisvės TV“ įraše raginama priminti Seimui, kad parlamentarai davė priesaiką tarnauti Tėvynei, demokratijai ir žmonių gerovei.

„Mes kaltinam, kad jūs ją pamiršote! Visi, kuriems svarbu, kokioje Lietuvoje gyvensime mes, mūsų vaikai ir anūkai. Visi, nepriklausomai nuo to, kokią religiją išpažįstate, kokiai partijai priklausote, kur dirbate ar studijuojate. Visi, kurie nori ir gali pasakyti #ValstybėEsuAš. Ateikite prie Parlamento! Ateina metas dėl jo kovoti dar kartą!“, – skelbiama A. Tapino ir „Laisvės TV“ kvietime.

Ateis ne su šakėmis, o su vėliavomis

Pats A. Tapinas DELFI patvirtino, kad leidimas rengti protestą šiuo metu yra derinamas su Vilniaus miesto savivaldybe. Panašu, kad protestas įvyks. Be to, nors, anot A. Tapino, organizuojamas ir spontantiškai, galima tikėtis ne vien protestuojančios minios.

„Norime sutelkti visuomenę, parodyti nepakantumą šios dienos Seimo sprendimui. Aišku, bus konkretesnių reikalavimų ir tikslų, juos suformuluosime ir išdėliosime rytoj.

Manau, bus peticijos, konsultuosimės, kaip tokio spontaniško renginio nepaversti vien tik susirinkimu, norime, kad būtų ir praktinė nauda“, – teigė A. Tapinas, pabrėžęs, kad į protestą kviečiami ir Seimo nariai, kurie galėtų paaiškinti skandalingąjį sprendimą. Be to, jei tik norės, prieš protestuotojus pasiaiškinti galės ir pats M. Bastys.

A. Tapino teigimu, pasirinktas laikas – ketvirtadienio popietė, yra logiškas, mat protesto akcija numatyta Seimo darbo metu.

„Yra du požiūrio taškai: savo valiai išreikšti arba niekada nebus gero laiko, arba visada toks bus“, – teigė A. Tapinas. Jis sakė nebijantis, kad protestas gali baigtis riaušėmis, kaip 2009 metais, kai taip pat buvo susikaupę daug pykčio dėl Seimo sprendimų.

„Mūsų tikslas – ne išdaužyti langus, ateisime ne su šakėmis, o su vėliavomis, tai vienas svarbiausių mūsų akcentų. Juk turime ir patirties, kai į vieną vietą susirenka 10 tūkst. žmonių ir išvengiama konfliktų. Žmonės ateis ne langų daužyti, o išsakyti pilietinę poziciją, jie nori dialogo, kalbėtis, jie turi tokią teisę“, – sakė pašnekovas.