G. Landsbergis atkreipė dėmesį, jog Seimo valdančiosios daugumos balsavimas rodo tik tai, jog valdančioji dauguma nepasitiki NSGK primininku V. Baku bei paragino V. Baką trauktis iš komiteto pirmininko pareigų, nes jo vadovaujamo komiteto išvados dėl minėto Seimo nario apkaltos visiškai prieštaravo šiandieninės apkaltos rezultatams.

„Po tokio Seimo daugumos balsavimo, manau, kad NSGK pirmininkas nebeturi valdančiosios daugumos pasitikėjimo ir nebegali užimti Lietuvos saugumui ypač svarbaus komiteto pirmininko posto. Jei V. Bakas apsispręstų apskritai trauktis tiek iš NSGK pirmininko posto, tiek iš Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, opozicijos durys jam būtų atviros“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Nori bent jau pabaigti tyrimą

Bakas teigė, kad NSGK padarė didžiulį darbą aiškinantis M. Basčio istoriją, ir, „ko gero, pirmą kartą atskleidė kartu su specialiosiomis tarnybomis informaciją apie politinės sistemos pažeidžiamumą“.

NSGK pirmininkas teigė, kad tai tebuvo vienas epizodų ir tas darbas bus tęsiamas.

„Komitetas pateikė išvadą, ir jeigu atsimenate Seimas balsavo už ją. Konstitucinis Teismas atliko teisinį vertinimą ir konstatavo, kad ponas Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką. Aš nemanyčiau, kad tas darbas buvo kažkaip nekokybiškai atliktas, ir kad komitetas turėtų išsivaikščioti“, – sakė V. Bakas.

Pasak NSGK pirmininko, šiandien Seimas turėjo progą pademonstruoti mūsų politinės sistemos atsparumą.

„Jį pademonstravo. Yra taip, kaip yra, bet aš manau, kad reikia tęsti darbus toliau komitete. Mes turime naują tyrimą, jis tikrai nagrinėja labai rimtus klausimus, ir mes pradedame rašyti išvadą. Dėl to norėčiau pakviesti visus komiteto narius bent jau iki gegužės 1 dienos užbaigti pradėtus darbus“, – sakė V. Bakas.

Perklaustas, ar nesvarsto galimybės trauktis iš NSGK pirmininko pareigų, jis dar kartą pakartojo, kad „norėtų bent jau užbaigti patikėtą tyrimą“, „liko visai nedaug“, „o po to galėsime diskutuoti“.

Jis taip pat patikino, kad nesvarsto dabar jokių pokyčių frakcijose. Žodį "dabar" V. Bakas sakinyje paminėjo du kartus.

DELFI primena, kad NSGK vykdo plataus masto tyrimą dėl galimo poveikio politikams ir institucijoms.