Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis L. Matjošaitytės elgesį priimant vienasmenius sprendimus lygino su Romo Valentukevičiaus elgesiu Valstybinėje tarnybinės etikos komisijoje, kai po skandalo dėl išsakytos vienasmenės nuomonės dėl Gretos Kildišienės automobilio, jis pasitraukė.

Tarp vienasmenių sprendimų G. Landsbergis įvardijo atvejus, kai L. Matjošaitytė pati atsakė Specialiųjų tyrimų tarnybai, VRK nebuvo pateikti svarstyti parlamentarių Ingridos Šimonytės ir Aušros Maldeikienės kreipimaisi.

„Nematau, kaip būtų galima kalbėti apie pasitikėjimą, kai dauguma sprendimų priimami jūsų asmeniškai“, - sakė G. Landsbergis.

Seimo Mišrios grupės seniūnas Bronislovas Matelis suabejojo, ar Seimo pirmininkas nenusiplaus rankų pirmai progai pasitaikius ir ji neliks kalta dėl kilusio skandalo. Jis klausė, ar tokioje situacijoje nėra geriau jai pačiai pasitraukti.

Konservatorius Andrius Kubilius akcentavo, jog svarbiausias klausimas – ar visuomenė galės pasitikėti VRK per rinkimus kitąmet.

„Ar nemanote, kad šiandien susiklostė tokia situacija, kai ta našta būti autoritetu jums per sunki? (…) Ar tylos minutę nenorėtumėte padvejoti dėl savo galimybių autoritetingai vadovauti šitam dariniui?“, – klausė jis.

Perspėjo, kad neperimtų blogos praktikos

Parlamentarė Ingrida Šimonytė paragino VRK pirmininkę neperimti ankstesnio vadovo patirties ir nebandyti demokratijos klausimų sprendimo deleguoti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

DELFI primena, kad VRK jau buvo svarstomas klausimas, ar perduoti praėjusios kadencijos komisijos darbo grupės surinktų duomenų apie „Agrokoncerną“ VMI, nors pati komisija posėdyje nėra svarsčiusi išvados ir konstatavusi politinės reklamos faktų. Dėl to medžiaga, sukilus komisijos nariams, galiausiai nebuvo perduota.

„Iš savo miglotos patirties – labai gerai atsimenu, kaip ponas Vaigauskas visą laiką bandė priversti VMI Lietuvoje spręsti demokratijos klausimus. Aš nežinau, kaip VMI gali konstatuoti, kad yra pažeisti mokesčių įstatymai, jeigu jūs nekonstatuojate, kad kažkas yra arba nėra politinė reklama. (…) Labai linkiu, kad kai svarstysite tautinius rūbus, Naisius ir visokius kitokius dalykus, kad nebandytumėte vėl tų iešmų permesti VMI, apsimesdami, kad tai yra ne jūsų klausimas“, - kalbėjo I. Šimonytė.

Nesklandumus laiko išsprendžiamais

L. Matjošaitytė nesklandumus komisijoje vadino nedideliais ir išsprendžiamais, ir pažadėjo siūlyti visus raštus nagrinėti VRK posėdžiuose, kad jų metu būtų galima drauge nuspręsti, kas nagrinės konkretų klausimą.

„Aš siūlysiu, kad kiekvienas raštas būtų svarstomas komisijos posėdyje. Matyt, tų posėdžių reikės rengti daugiau, reikės derintis su komisijos nariais, kadangi jie turi darbus ir kitose vietose. Reikės kalbėtis ir kažkaip spręsti tą klausimą“, - žurnalistams sakė L. Matjošaitytė.

Pasak jos, nėra reglamentuota, kad būtinai visi paklausimai turi būti svarstomi VRK posėdžiuose. Dabar esą bus bandoma atsirinkti, kokius raštus svarstyti bendruose posėdžiuose, o kokius – ne.

„Čia reikia komisijos narių bendro sutarimo. (…) Dabar yra pats laikas su komisijos nariais sutarti dėl veiklos principų, kaip mes dirbame, kaip sprendžiame problemas“, - sakė L. Matjošaitytės.

Pasak komisijos pirmininkės, natūralu, kad nesutarimų gali būti, kadangi komisijoje dirba žmonės iš skirtingų politinių partijų, pažiūrų ir patirčių.

„Sutarti nesutarti tam tikrais klausimais galime, bet visų bendras interesas yra kuo daugiau sutarimo, ir ruoštis 2019 m. rinkimams”, - sakė L. Matjošaitytė.

Pateikė paaiškinimus dėl skundų

L. Matjošaitytė per susitikimą su opozicinių frakcijų nariais aiškino, kad A. Maldeikienės skundo nešti į komisijos posėdį nebuvo pagrindo, nes nebuvo nustatyta pažeidimų. Esą nėra reglamentuota, kad kiekvienas prašymas turi būti svarstomas posėdyje.

I. Šimonytės prašymas pateikti medžiagą iš atlikti tyrimo dėl „valstiečių“ politinės reklamos esą buvo pristatytas per komisijos posėdį, bet komisijos narių požiūriu tos medžiagos pateikti nebuvo galima. L. Matjošaitytė informavo, kad per kitą posėdį ji pati siūlė paviešinti visą medžiagą.

Daugiausiai diskusijų sukėlė L. Matjošaitytės paaiškinimas, kodėl ji atsakymą STT dėl jos elgesio atsakė pati viena. Ji aiškino iš paklausimo turinio supratusi, kad klausimai buvo adresuoti jai asmeniškai.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas teigė, kad komisijos pirmininkė meluoja „į akis“, nes raštas buvo skirtas VRK.

Krizė tęsiasi jau kurį laiką

DELFI primena, kad VRK krizė prasidėjo paaiškėjus, kad komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė neįtraukė į darbotvarkę praėjusios kadencijos komisijos darbo grupės dar pernai birželį parengtos ataskaitos dėl „valstiečių-žaliųjų“ politinės reklamos. Komisijos nariai taip pat reiškė priekaištus pirmininkei dėl vienasmenių sprendimų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad VRK turi likti nešališka, skaidri, visi šešėliai turi būti panaikinti, o klausimai atsakyti.

Drauge spręs, ar pradėti tyrimą dėl tautinių kostiumų

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją prašydami ištirti ar tautinio kostiumo dalinimo akcija, kurią finansuoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūnu Karbauskio koncerno įmonės per fondą „Švieskime ateitį“ ir kurioje aktyviai dalyvauja „valstiečių-žaliųjų“ skyriai bei Seimo nariai, nėra neteisėtas partijos finansavimo atvejis.

VRK pirmininkė patikino, kad sprendimas dėl to, ar pradėti tyrimą bus priimtas visų komisijos narių.

„VRK kartu spręs, ar pradėti tyrimą. Mes turime šiek tiek informacijos, žiūrėsime, ar mums tos informacijos užtenka, ar jos reikia daugiau – pateikti atinkamus paklausimus. Susirinksime, apibendrinsime ir kartu nuspręsime, ar pradėti tyrimą dėl tautinių kostiumų dalijimo“, - sakė L. Matjošaitytė.