Apie tai ji paskelbė prezidentei Daliai Grybauskaitei inicijuojant įstatymų pataisas, kad pagal darbo sutartis viešajame sektoriuje įdarbinamiems specialistams būtų privaloma skelbti viešas atrankas.

Anot Prezidentūros, Registrų centre šiuo metu dirba apie 15 proc. giminių, kelių įmonėse iki pertvarkos dirbo maždaug 17 proc. giminystės ryšiais susijusių žmonių, o valstybės valdomuose „Lietuvos geležinkeliuose“ iki reformos – 40 procentų.

„Tai menkina pasitikėjimą valstybe“, – žurnalistams sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

„Neteisinga, kad iš esmės dirbant panašų darbą vieni darbuotojai atrenkami pagal griežtas procedūras, o kiti priimami pagal pažintis“, – pridūrė jis.

Pasak patarėjo, korupcija, piktnaudžiavimas ir nepotizmas viešajame sektoriuje prisideda ir prie emigracijos mastų augimo.

Anot Prezidentūros, 45 proc. viešojo sektoriaus tarnautojų teigia susidūrę su situacija, kai politikai protegavo savo partijų narius, kad šie eitų pareigas.

Naujausiais su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus duomenimis, keturi iš dešimties vadovų valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse yra susiję su partijomis, o kai kuriose savivaldybėse daugiau nei trečdalis administracijos darbuotojų priklauso tai pačiai partijai.

Vyriausybė šiuo metu rengiasi Seimui pateikti svarstyti valstybės tarnybos reformą. Prezidentūra teigia, kad po šios reformos dalis valstybės tarnautojų gali pereiti dirbti pagal darbo sutartis.

„Viešojo sektoriaus skaidrumas turi būti sisteminis, o ne selektyvus“, – sakė M. Lingė.

Dalis viešų įstaigų jau dabar savo sprendimu skelbia viešas atrankas, nors tai nėra privaloma.