Pirmadienį Vilniaus miesto tarybos Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis gavo V. Martikonio prašymą grąžinti jį į Liberalų sąjūdžio frakciją. V. Martikonis prieš keletą mėnesių atskilo nuo Liberalų frakcijos savivaldybės taryboje ir įkūrė racionalios veiklos skatinimo (liberalai) frakciją. Ši 4 narius turinti frakcija oponuoja Liberalų sąjūdžiui, už tokį elgesį sustabdyta ketvertuko narystė partijoje.

„Aš, V. Martikonis, būdamas Liberalų sąjūdžio partijos nariu ir vadovaudamasis 2-ąją Etikos komisijos rekomendacija, grįžčiau į VMS Liberalų sąjūdžio frakciją, jeigu būtų pakeistos Liberalų sąjūdžio skyriaus veiklą reglamentuojančios nuostatos, skatinančios pataikavimą Skyriaus pirmininkui (Prezidiumo formavimo principai, kurie suteikia teisę Skyriaus pirmininkui skirti ½ Prezidiumo narių; kandidatų į Vilniaus m. tarybą sąrašo sudarymo tvarka, kurios skirtingas aiškinimas ir interpretacijos suteikia Skyriaus pirmininkui teisę turėti dvidešimt kartų daugiau balsų nei pastarasis turėtų turėti ir kt.), būtų laikomasi rinkiminės programos ir priešrinkiminių pažadų, būtų gerbiamos skirtingos savo narių nuomonės ir demokratiškai organizuojamas darbas.
Esu, buvau ir būsiu liberalas“, – rašoma laiške.

Tačiau liberalai nustebo ne dėl laiško turinio, o dėl autorystės. Patikrinę dokumento metaduomenis nustebo, kad jį redagavo „Eligijus Masiulis“.

„Vienas iš frakcijos kolegų atkreipė dėmesį į dokumento autorių. Nustebino. Gal padėjo surašyti raštą, gal klaidas ištaisė, o gal pataria kokioms frakcijoms ar partijoms priklausyti. Aš nežinau, ne man čia vertinti ir komentuoti“, – DELFI sakė V. Jurgutis.

V. Martikonio laiškas
Kad dokumento metaduomenyse nurodomas Eligijus Masiulis, įsitikino ir DELFI žurnalistas, tačiau įrodyti, kad rašyta tikrai iš E. Masiulio kompiuterio, neįmanoma.

Sutarė dėl konsultacijų

V. Martikonis neslepia bendraujantis su E. Masiuliu, tačiau neigia, kad jis prisidėjo prie rašto rengimo ir mano, kad partiečiai blefuoja.

„Dokumentą redagavo mano advokatė, jie žino, kad aš su E. Masiuliu bendrauju, kartais susitinku, taigi jie čia blefuoja. Raštą man padėjo suredaguoti advokatė“, – sakė V. Martikonis. Politikas spėja, kad jį gali būti bandoma pritempti prie E. Masiulio „dėžutės“ – esą „kuo pats smirda, tuo ir kitus tepa“.

Pasak V. Martikonio, jo bendravimas su buvusiu liberalų lyderiu nėra paslaptis. Verslininkas sudaręs sutartį su E. Masiulio konsultacijų įmone, su juo bendradarbiaujama, tačiau tai esą neturi nieko bendra su minėtu klausimu.

Prisidėjęs prie V. Martikonio rašto ginasi ir E. Masiulis.

„Kaip tie partiečiai negali Masiulio užmiršti, aš šimtą metų nebedalyvauju politikoje, malonu, kad prisimena, bet nelabai ką turiu pakomentuoti, matyt, tai kažkokie samprotavimai, sunku man kažką pakomentuoti“, – sakė buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas.

Eligijus Masiulis
E. Masiulis teigė „kad ir skaudančia širdimi“, bet šiandien nėra partijos narys ir partijos vidaus procesuose nedalyvauja. Kartu jis prisipažino bendraujantis ne tik su V. Martikoniu, bet ir kitais partijos nariais. „Tačiau įtarti gauruotą Masiulio ranką skaldant liberalus fantazijos reikia“, – apie buvusių partiečių įtarimus kalbėjo E. Masiulis.

DELFI primena, kad politinės korupcijos byloje įtarimai pareikšti tiek buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui, tiek partijai kaip juridiniam asmeniui.

E. MASIULIO IR „MG BALTIC“ BYLA

Teisėsauga praėjusių metų pabaigoje pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą dėl vieno didžiausių verslo koncernų Lietuvoje „MG Baltic“ ir dviejų partijų – Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos – politinės korupcijos.

Šioje byloje įtarimai pareikšti trims juridiniams asmenims – Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai bei koncernui „MG Baltic“, taip pat fiziniams asmenims – eksliberalams Eligijui Masiuliui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, Šarūnui Gustainiui, buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui ir buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Darbo partijai įtarimai pareikšti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuomečiu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.