„Atkreipiau valdybos dėmesį į savo poziciją dėl mokesčių ar kitokių reformų, kurios kartais yra miglotos, neparuoštos, o jau pradeda pasirodyti viešojoje erdvėje, kaip atskiri elementai, ir todėl tokios reformos, ypač miglota mokesčių reforma, trikdo tiek gyventojus, tiek užsienio investuotojus“, - sakė D. Grybauskaitė antradienį po susitikimo su valdančiaisiais.

Prezidentės pozicija dėl mokesčių reformos, yra tokia, kad „nereikia gadinti to, kas veikia, ir kelti lūkesčių, kurių vėliau neįmanoma realizuoti“.

„Tą patį galėčiau pasakyti apie taip vadinamą pensijų sistemos pertvarką, kada nėra dar sutarimo valdančiojoje daugumoje, o jau mėginama diskredituoti ir privatų kaupimą, didinti nepasitikėjimą valstybe ir kompromituoti bet kokią pensijų reformą ateityje“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, visos pensijų reformos vykdomos trisdešimčiai-keturiasdešimčiai metų.

„Jų tikslas yra užtikrinti ateities pensininkų, bet ir esamų pensininkų, nepriešinimą. Dabar toks vaizdas, kad mėginama supriešinti kartas. Tai čia didžiausia klaida, kokia gali būti padaryta mėginant siekti pensijų reformos“, - sakė D. Grybauskaitė.

Nebesame pirmūnai pagal ES lėšų panaudojimą

Prezidentė su Seimo valdyba taip pat aptarė europinių lėšų pasinaudojimo galimybes Lietuvoje.

„Atkreipiau valdybos dėmesį, kad Lietuva iš pirmūnių lėšų panaudojimo buvusiuose europiniuose biudžetuose tampa atsilikėle. 2017 m. panaudojome tik 19 proc. lėšų iš viso laikotarpio, ir esame praktiškai europinių valstybių sąrašo gale“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak valstybės vadovės, tam yra objektyvių ir subjektyvių priežasčių.

„Seimas, kaip ir Vyriausybė, turėtų atkreipti dėmesį, o Seimas, aišku, turėtų vykdyti ir parlamentinę kontrolę. Besikeičiant valdžioms (jau praėjus 1,5 m. laikotarpiui, kai dirba nauja Vyriausybė) institucinės atminties praradimas, valstybės tarnautojų pokyčiai, deja, ženkliai atsispindėjo į valstybės gebėjimus įsisavinti europines lėšas“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad naujoji finansinė perspektyva bus mažesnė.

„Tai išties mes ženkliai mažiname savo galimybes pasinaudoti europine pagalba“, - sakė D. Grybauskaitė.

Sukritikavo planus dėl valstybės tarnybos reformos

Prezidentė atkreipė Seimo valdybos dėmesį, kad išlieka poreikis stiprinti skaidrumą ir teisingumą Lietuvoje.

„Skaidrios veiklos reikalavimai galioja visiems – tiek Seimui, tiek Vyriausybei, tiek man, tiek Prezidentūrai. Kova su korupcija negali būti selektyvi nei verslo, nei politikų atžvilgiu. Turime išlaikyti aukštai pakeltą kartelę“, – sakė D. Grybauskaitė.

Dėl šios priežasties valstybės vadovė šioje Seimo sesijoje teiks įstatymo pataisas dėl antstolių veiklos, kur, „pavyzdžiui, vykdymo išlaidos kartais viršija net pačią skolą“.

„Tai skurdina mūsų žmones. Toks piktnaudžiavimas ir tokia situacija peržengia visas ribas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, ir toliau reikia mažinti korupciją ir nepotizmą valstybės tarnyboje.

„Čia aš turiu galvoje naująjį Valstybės tarnybos įstatymą, kuriame pataisos yra apie tai, kad būtų sumažintas valstybės tarnautojų kiekis, tiesiog techniškai pervadinant kitus kontraktiniais, ir juos paliekant už skaidrios atrankos ribų. Vietoj to, kad skaidriname valstybės sektorių, realiai siūlome du trečdalius valstybei dirbančių žmonių paslėpti ir išimti iš skaidrios sistemos“, – valdančiųjų planus kritikavo D. Grybauskaitė.

Dėl šios priežasties prezidentė žada teikti Darbo kodekso pataisas.

Netenkina ikiteisminių tyrimų terminai

Prezidentė atkreipė dėmesį į ikiteisminių tyrimų terminus. „Įvyko diskusija, matome policijos reformą, kuri iš esmės yra pozityvi, bet turi vieną negatyvią pasekmę – ikiteisminių tyrimų kokybė gerokai suprastėjo“, – konstatavo D. Grybauskaitė.

„Šioje atmosferoje, turint tokį faktą, dar girdėti pasiūlymus dėl ikiteisminių terminų ribojimų nuėmimo, (tai yra ikiteisminių tyrimų terminus daryti neribotus, ką neseniai pasiūlė Vyriausybė) manau, kad yra visiškai nepriimtina. Atvirkščiai, tokius terminus reikia mažinti“, – sakė D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, baudos turi išlikti atgrasančiomis ir adekvačiomis visoms pažeidimų sritims ir visiems verslams.

„Todėl ir čia teiksiu kai kuriuos įstatymus – tiek Konkurencijos, tiek Reklamos įstatymo pataisas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Akcentavo būtinybę užtikrinti pakankamą gynybos finansavimą

Prezidentė su Seimo valdyba taip pat kalbėjosi apie saugumo ir gynybos stiprinimą ir užtikrinimą.

„Žinant ir girdint ir kaimyninės šalies vadovų pasisakymus, ir matant „Iskander'ų“ dislokacijos Kaliningrade, ir tai, kas vyksta prie mūsų sienų, manau verta grįžti prie klausimo dėl politinių partijų susitarimo dėl gynybos finansavimo užtikrinimo“, – sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė šį mėnesį teigė ir pati Valstybės gynybos tarybai siūlysianti priimti sprendimą dėl finansavimo užtikrinimo.

„Jokiu būdu nesakau, kad turi būti kažkieno kito sąskaita, suprantame socialinius poreikius ir šalies galimybes, bet kariuomenės modernizavimas, karinės infrastruktūros vystymas, mūsų gynybinių pajėgų užtikrinimas tokioje aplinkoje, kokia yra, turi būti stiprinami ir didinami toliau“, – sakė D. Grybauskaitė.

Šventiniais metais laukia daugybė vizitų

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad šiemet vyks NATO viršūnių susitikimas.

„Kur mes investuosime į NATO Aljanso reformas gynybos klausimais – viso Aljanso, taip pat Aljanso buvimo kitokio ir kokybiškesnio mūsų regione“, – sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė priminė, kad tebesitęsia Lietuvos šimtmečio metai.

„Todėl numatoma daug įdomių, svarbių Lietuvai vizitų, tiek mano, tiek mes laukiame svečių. Jau balandžio pradžioje vyksiu į Vašingtoną, kur numatomas susitikimas su JAV prezidentu ir verslo forumas. Varšuvoje susitiksime devynios valstybės – prie rytinių NATO sienų, besiruošiant NATO reformai vasarą. Taip pat vyksiu į Prancūziją, Italiją ir kitas šalis“, – sakė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Lietuvoje laukiama Nyderlandų, Jordanijos karalių, britų karališkos šeimos atstovų, Norvegijos princo, Prancūzijos, Italijos, Graikijos, Airijos, Indonezijos prezidentų.

„Lietuva bus tikrai pagerbta visus šiuos metus, būsime matomi, pripažįstami, ir tai rodo, kad Lietuva turi vis daugiau draugų, kurie investuoja į mus, kurie mus pripažįsta, ir kurie mus saugo“, – sakė D. Grybauskaitė.

Žada daugiau dėmesio skirti įstatymų projektams, nei komisijoms

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis informavo, kad Seimo pavasario sesijai Seimas turi darbotvarkėje jau 598 teisės aktų projektus. Tai yra bent pusšimčiu daugiau nei praėjusioje sesijoje.

„Projektų yra daug. Prezidentė išskyrė aštuonias aktualias tematikas, jos yra įtrauktos į darbotvarkę, dauguma jau paminėtų prioritetų sutampa su Vyriausybės programos prioritetais, ir mes esame pasiruošę veikti ta linkme, kad skirsime daugiau dėmesio diskusijoms. Šios sesijos išskirtinis požymis bus, kad bus skiriamos diskusijos atskiriems klausimams“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas teigė, kad bus diskutuojama ir apie pensijų, mokesčių reformas.

„Numatėme išskirtinį dėmesį skirti, kad būtų labiau užtikrinta parlamentinė kontrolė. Stebėsime ministerijų veiklą, suteiksime galimybę ministerijoms daugiau pasisakyti, kaip yra įgyvendinami atskiri įstatymai, kaip ruošiamasi kokių nors projektų įgyvendinimui“, – sakė V. Pranckietis.

Parlamento vadovas teigė, kad ir toliau bus stengiamasi Seime įgyvendinti Vyriausybės programą.

„Nėra jokio susipriešinimo ar kokio nors išskirtinumo, mes matome darnią veiklą ir su prezidentės pasiūlytais projektais. Vienintelis toks išskirtinumas, kad sutarėme bendrai, kad reikėtų mažiau dėmesio skirti klampumui – komisijoms, jų veiklai, o daugiau dėmesio skirti įstatymų projektams ir jų įgyvendinimui“, – sakė V. Pranckietis.