„Šiandien su ministre nebuvo kalbos apie galimybes dirbti ar nedirbti, rytoj turim darbinį susitikimą, kur galėsim įvertinti darbus ir perspektyvas“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Premjeras pažymėjo, kad problemos bausmių valdymo sistemoje yra įsisenėjusios, ir prasidėjo ne M. Vainiutei tapus Teisingumo ministre.

„Keista matyti politikus, kurie yra nustebę, kad Kalėjimų departamente, bausmių vykdymo sistemoje yra problemų. Tai yra įsisenėjusios – ne šios ministrės problemos, kur klesti sovietinė struktūra modifikuota į lietuvišką versiją. Realiai galime kelti klausimą, kas įkalinimo įstaigas valdo – ar administracija, ar neformali administracija, ir ar tos problemos anksčiau buvo sprendžiamos“, – sakė S. Skvernelis.

Premjero įsitikinimu, dabartinė ministrė pradėjo spręsti šias problemas.

„Galime diskutuoti – ar sėkmingai, bet iki to laiko tai buvo nematoma, ignoruojama ir slepiamos problemos, kurios ten yra. Policija, matyt, artimiausiu metu paviešins informaciją apie savo ikiteisminius tyrimus, tai atskleis pilną vaizdą, kokią sistemą paveldėjome“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras taip pat teigiamai įvertino ministrės indėlį dėl pokyčių Registrų centre, kur, pasak jo, dešimtmečius nebuvo daromi reikalingi sprendimai. Taip pat, pasak jo, buvo ir Teisinės pagalbos tarnyboje.

„Ministrė pradėjo spręsti, ar tas progresas yra toks, koks turėtų būti, tai yra kitas klausimas“, – sakė S. Skvernelis.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės kritiką teisingumo ministrei premjeras pavadino „gerbtina nuomone“.

„Prezidentė visą laiką naudoja aštrią leksiką, jos nuomonė yra gerbtina“, – sakė S. Skvernelis.

Aiškinsis, ar nuslėpė nors vieną išvadą

Teisingumo viceministras Raimondas Bakšys pasitraukė iš pareigų po to, kai premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas ir Teisingumo ministerijos darbuotoja Rasa Kazėnienė per spaudos konferenciją pareiškė, kad jis trukdė vykdyti kalėjimų sistemos auditą.

Iš informacijos, kurią gavo pirmadienio ryte per susitikimą su Policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriumi Sauliumi Urbanavičiumi ir Kalėjimų departamento direktoriumi Robertu Krikštaponiu, premjeras susidarė vaizdą, kad visa audito informacija, kuri buvo pateikta, yra teisiškai įvertinta, yra pradėtų ikiteisminių tyrimų.

„Kad kažkas spaudė neteikti informacijos duomenų neturiu. Rytoj per susitikimą su Audito skyriaus vadove ir ministre bus pateikta informacija, kokie auditai yra baigti. (…) Noriu pažiūrėti, ar buvo bent viena išvada, kuri buvo nepateikta teisėsaugai vertinti“, – sakė S. Skvernelis.

S. Malinausko likimas irgi dar neaiškus

Premjeras teigiamai įvertino savo patarėjo S. Malinausko užsidegimą kovoti su korupcija, tačiau tam, pasak Vyriausybės vadovo, jis pasirinko netinkamus būdus.

„Vertinu taip, kaip didelį norą skaidrinti procesus Kalėjimų departamente ir kovoti su korupcija, bet, kitą vertus, tai yra absoliučiai netinkamas pasirinktas būdas. Tai vertinu, kaip politinio pasitikėjimo patarėjo patirties neturėjimą“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak Vyriausybės vadovo, „ne spaudos konferencijose tokie klausimai turi būti sprendžiami“. Ar S. Malinauskas gali toliau dirbti, premjeras teigė apsispręs surinkęs visą informaciją.

Prezidentė kritikavo ministrę

Po to, kai premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas kartu su Teisingumo ministerijos darbuotoja Rasa Kazėniene per spaudos konferenciją apkaltino teisingumo viceministrą Raimondą Bakšį trukdant vykdyti kalėjimų sistemos veiklos auditą, šis pareiškė pasitraukiąs iš pareigų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė griežtai sukritikavo teisingumo ministrės darbą.

„Negalima vienų smerkti, gaudyti, o kitiems atleisti. Konkretus atvejis Teisingumo ministerijoje, Kalėjimų departamente parodė, kad ministrė yra ne savo vietoje ir nesusitvarko su savo pareigomis ir demonstruoja politinį neįgalumą“, – pirmadienį sakė D. Grybauskaitė.

S. Malinauskas teigia liekąs dirbti

Pats S. Malinauskas feisbuke pranešė liekąs premjero komandoje, nes jo pasitikėjimo nepraradęs.

„Kai į Teisingumo ministerijos Audito skyrių priimi moterį, iš posto išvertusią Kalėjimo departamento vadovę, o savo patarėju priimi žurnalistinių tyrimų žurnalistą – čia kaip ant šiukšlyno šliūkštelėti degaus skysčio ir užmesti degtuką. Buvo aišku, kad liepsna bus didelė. Džiaugiuosi, kad patys nesudegė. Taip pat, nuo pats savo atėjimo pradžios sakiau, kad tokiam sprendimui joks kitas premjeras nesiryžtų. Ir lieku su šia nuomone“, – rašė S. Malinauskas.

Teigia, kad situacija išsisprendė

S. Malinauskas situaciją vertina, kaip išsisprendusią. „Ponas Bakšys šiandien pasitraukė iš Teisingumo ministerijos, aš esu daug kartų įvardinęs, kad, mano galva, tai buvo pakankamai didelė problema, kurią reikėjo spręsti“, – sakė jis.

Premjero patarėjas teigė, kad ir jis, ir R. Kazėnienė yra sulaukę paramos.

„Mano galva, ministrės politikai šiek tiek savarankiškumo trūko, tačiau jeigu ji turėtų stiprią komandą, (…) man dabar yra labai svarbu, kas bus tas viceministras, kuris kuruos Kalėjimų departamentą. Kitas dalykas, yra labai aiškūs ir greiti sprendimai, kurie bus daromi, tai toks vakuumas ilgai tęstis negalės“, – sakė S. Malinauskas.

Sekmadienį LRT laidoje „Savaitė“ R. Kazėnienė taip pat prabilo ir apie už ministerijos asignavimų valdymą ir lėšų panaudojimą atsakingo kanclerio Arūno Kazlausko elgesį. Jis esą „išreiškė poziciją“, kad auditorė neturėtų visko, ką mato, įtraukti į išvadas, kitaip tariant, turėtų nutylėti rastas ydas ir pažeidimus.

„Situacija su kancleriu, mano požiūriu, yra labai įdomi, kai žmogus dirba ilgą laiką, dirba su skirtingomis valdžiomis, priiminėja sprendimus, ir jo rankose yra daug sprendimų, natūralu, kad paskui pasidaro labai sudėtinga tuos sprendimus aiškintis, prisiimti už juos atsakomybę, o tai padaryti tikrai reikia“, – sakė S. Malinauskas.

Pasak jo, tai yra ne vien tik Teisingumo ministerijos problema.

„Šiuo atveju ministrei, kadangi ji yra sudariusi grupę, kuri aiškinasi visas aplinkybes, turbūt, nebėra tiek aktualu aiškintis pono Bakšio dalykų, bet jie tikrai galėtų detaliau pasiaiškinti, ar ponas Kazlauskas atliko savo pareigas tinkamai. Mano galva, nesvarbu, kaip toliau klostytųsi situacija šitoje ministerijoje, kancleris turi labai aiškiai deklaruoti ir rodyti paramą skaidrinimosi procesui, netgi jeigu klausimai liečia ir jį patį“, – sakė S. Malinauskas.