„Susidariusiomis aplinkybėmis nebematau galimybių toliau vykdyti pradėtas reformas ir įgyvendinti iškeltus politinius uždavinius“, - susitikime su ministre Milda Vainiute sakė R.Bakšys.

Premjero atostogų metu jo patarėjas Skirmantas Malinauskas kartu su Teisingumo ministerijos darbuotoja Rasa Kazėniene surengė spaudos konferenciją, kurioje apkaltino teisingumo viceministrą R. Bakšį trukdant vykdyti kalėjimų sistemos veiklos auditą.

Raimondas Bakšys

Po pareikštų kaltinimų netruko pasisakyti Prezidentė. Dalia Grybauskaitė teigė: „Akivaizdu, kad ministrė nekontroliuoja padėties ministerijoje ir negeba sklandžiai organizuoti darbo“.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė tvirtino, kad pirmadienį su Premjeru aptars susidariusią situaciją ir remiantis jo išreikšta nuomone priims sprendimus.

„Svarbu užtikrinti, kad valstybėje prasidėjęs skaidrinimo procesas nebūtų stabdomas jokiomis aplinkybėmis. Kaip vieną iš galimų sprendimų siūlysime ateityje centralizuoti visus valstybės įstaigų auditus atliekančius padalinius, kad būtų išvengta bet kokių abejonių dėl galimybės auditoriams daryti įtaką. Tikime, kad šis pasiūlymas sulauks palaikymo, stiprios politinės valios, o permainų siekiančios valstybinės įstaigos ir ministerijos jam pritars“, - teigė M. Vainiutė, kurią citavo ELTA.

Premjero patarėjas, Skirmantas Malinauskas, kuris buvo pareiškęs, kad jei nesitrauks viceministras, trauksis jis, R. Bakšio pasitraukimą vadino dideliu žingsniu į priekį. Jis savo įraše feisbuke išvardijo tolesnius žingsnius, kuriuos, anot patarėjo, reikia daryti:

- Įvykdyti Viešųjų pirkimų tarnybos, Valstybės kontrolės, Teisingumo ministerijos Audito skyriaus rekomendacija susijusias su bendrove "Niklita" ir kitomis juose minimomis. Nėra normalu, kad sutartys ne tik nėra nutraukiamos ir skelbiami nauji skaidrūs pirkimai, kaip tai rekomenduota, bet ir jos net ir pratęsinėjamos, o bendrovė po teismus tampo atvirai prabilusį ir sąžiningai savo darbą dirbantį žmogų.

- Skubiai sprendžiami prie piktnaudžiavimų prisidėjusių asmenų atsakomybės klausimai.

- Skelbiami sąžiningi konkursai į laisvas pataisos namų vadovų vietas. Pats viešai raginsiu juose dalyvauti kuo daugiau žmonių ne iš sistemos.

- prokurorų, pareigūnų, prevencijos specialistų, gerų valdytojų.

- Skubama su auditais ir vertinama, kas iš administracijos teikia informaciją, padeda, o kas sąmoningai trukdo ir kenkia. Jų metu rasta medžiaga turi būti atiduota teisėsaugos institucijoms tolimesniam vertinimui. Pareigūnų pasitraukimas iš pareigų neturi būti pabėgimas nuo atsakomybės.

- Naujasis Kalėjimų departamento vadovas turi suprasti jį užgulusią atsakomybę ir užtikrinti skaidrumo procesus. Tokią patirtį jis turi, spaudimas jam daromas iš politikų ar TM kanceliarijos negali būti daromas.

- Reikia atsakingai pažiūrėti į Kalėjimų departamento restruktūrizaciją, komandos formavimą. Nuo to labai priklausys, kokio skaidrumo standartą turėsim.

- Svarbiausia, turi būti užtikrinta apsauga nuo susidorojimo žmonėms, kurie apie vadovų piktnaudžiavimus prabyla viešai. Ypač tiems, kurie tai tiria. Tokiems kaip Rasa Kazėnienė, Dorita Visalgienė ir kitiems.

„Dar nežinau savo likimo, dabar jis premjero rankose. Suprantu, kad subordinacijos klausimai buvo pažeisti, bet esu įsitikinęs, kad po jau įvykusių pokyčių, procesai judės kur kas greičiau ir bus kur kas skaidresni“, - rašė S. Malinauskas.

Kalėjimų departamento direktorius komentuoti situacijos nenorėjo

Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis sustoti plačiau komentuoti situaciją žurnalistams atsisakė.

„Čia ministerijos klausimai“, - eidamas nuo rūbinės išėjimo link gynėsi R. Krikštaponis vis dėl to patvirtindamas, kad viešuosius pirkimus vykdo jo vadovaujama įstaiga.

Pasak jo, dėl kai kurių pirkimų pradėti ikiteisminiai tyrimai, tarnybiniai patikrinimai.

„Gerėja situacija“, - sakė R. Krikštaponis ir toliau nesutikdamas sustoti ir paaiškinti, kokiu būdu ji gerėja.

Su R. Kazėniene jis teigė jokio kontakto nepalaikąs. Dėl R. Bakšio veiklos jam įtarimų nekildavo.

Savo ruožtu generalinis policijos komisaras Linas Pernavas BNS sakė, kad pristatė atliekamus ikiteisminius tyrimus ir „sistemines problemas, kurios matomos Kalėjimų departamente“, tačiau plačiau susitikimo nekomentavo.

Jis taip pat pažymėjo, kad atliekamas tyrimas ir dėl neteisėtos informacijos apie Rasos Kazėnienės šeimą rinkimo. Pati R. Kazėnienė praėjusią savaitę užsiminė, jog ji ir jos vyras yra sekami, jaučiasi nesaugūs – generalinis komisaras patikino, kad sprendimai, ar skirti jai apsaugą, bus priimi išsiaiškinus aplinkybes.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Saulius Urbanavičius teigė, jog susitikimo su premjeru metu buvo atarta Kalėjimų departamento ir jam pavaldžių įstaigų situacija.

„Nusprendėme, kad STT, pagal kompetenciją, vertins labiausiai korupcijos pažeidžiamas sritis ir paanalizuos jas. Ko gero, tai yra viešieji pirkimai“, – sakė S. Urbanavičius.

Pasak jo, šiuo metu STT vykdo keletą ikiteisminių tyrimų susijusių su viešaisiais pirkimais, bet jie susitikimo su premjeru metu nebuvo aptarti.