Teigia, kad viceministras stabdo procesus

„Kai pradėjome daryti auditą, susidūrėme su pasipriešinimu. Ne tik iš Pravieniškių, bet ir iš ministerijos“, – trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė S. Malinauskas.

Jo teigimu, bandoma stabdyti Kalėjimų departamento skaidrinimo procesus.

Kaip vieną pavyzdžių S. Malinauskas paminėjo teisingumo viceministrą Raimondą Bakšį – jis esą deda pastangas, kad situacija kalėjimų sistemoje nesikeistų.

„Pirmiausia Teisingumo ministerijos pareiga pasirūpinti Rasos apsauga. Aš kartais nesuprantu, kas priiminėja sprendimus – ar R. Bakšys, ar pati ministrė Milda Vainiutė“, – stebėjosi ministro pirmininko patarėjas.

Pati R. Kazėnienė pateikė ir pavyzdį. Anot jos, tik pradėjus Pravieniškių pataisos namų auditą išaiškėjo, kad buvo švaistomas valstybės turtas.

Pasak jos, ministerijai iškart buvo siūlyta kreiptis į institucijas, kad būtų pradėtas tyrimas. Tačiau, tikina, šiuos veiksmus užblokavo teisingumo viceministras R. Bakšys.

„Tai buvo padaryta ne ministrės, bet būtent jo iniciatyva. Ir tuo metu mes įjungėme stabdį, tęsėme auditą toliau, kai Pravieniškių pataisos namai rengėsi sau dirvą tam, kad galėtų visas aplinkybes šiek tiek sušvelninti“, – sakė R. Kazėnienė.

Viceministras nesutinka

Pats R. Bakšys su mestais kaltinimais nesutinka.

„Man perskaičius antraštes, kad aš trukdžiau, yra visiškas akibrokštas“, – BNS sakė R. Bakšys.

Anot jo, nenorėta, kad strigtų auditas, todėl buvo nuspręsta duomenis teisėsaugai perduoti jam pasibaigus.

„Siekiant pilnai įvertinti, ar yra nusikalstama veika, kreiptis po viso audito su visa medžiaga, kad paskui nestrigtų viduryje auditas, teisiškai yra tikslingiau“, – teigė viceministras.

Jis pabrėžė, kad į teisėsaugą buvo kreiptasi dėl visų epizodų, kuriuos auditoriai įtarė galėjusius būti nusikalstamus.

Negali jaustis saugi

Anot S. Malinausko, R. Kazėnienė pastaruoju metu nesijaučia saugi.

Teigiama, kad šalia jos namų važinėja automobiliai, kurie seka ir pačią moterį, ir jos šeimą, nudaužomos namų aplinką stebinčios kameros.

„Buvo užfiksuoti automobiliai, kurie domėjosi mūsų gyvenimu, betiksliai važinėjo. Sugadintas turtas, kuris užtikrino namų aplinkos apsaugą. Dideles viltis dedu į policiją ir tikiu, kad su vyriausybės palaikymu ir pagalba, teisingumas ir šioje srityje bus įgyvendintas“, – sakė pati R. Kazėnienė.

Ji pridūrė, kad šeimos automobilyje neseniai rado ir sumontuotą sekimo įrangą.

Pasak R. Kazėnienės, siekiama sukompromituoti ne tik ją pačią, bet ir jos vyrą.

„Ieškoma galimų kompromatų, burbulų, kuriais būtų stabdomi šie procesai. Siekiama mane pašalinti iš ministerijos ir sustabdyti skaidrinimo politiką. (...) Siekiama sukompromituoti jį, o tuo pačiu įtraukti ir mane“, – teigė R. Kazėnienė.

S. Malinauskas teigia, kad R. Kazėnienės saugumu nėra pasirūpinta šimtu procentų. Tai, sako, įrodo ir faktas, kad slapta tyrimo medžiaga nuteka „į suinteresuotų verslininkų rankas“.

Mini Santaros klinikų skandalą

Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vadovė Dorita Visalgienė teigė, kad tyrimo metu nustatyta, kad į kai kuriuos Kalėjimo departamente vykusius sandorius įtrauktos įmonės, kurios yra teistos už korupcines veiklas.

Anot jos, aptikta ir kitų abejonių sukėlusių sutarčių, kai tuo pat metu paslaugos buvo perkamos iš kitų juridinių asmenų, arba tokių, kuomet avansu apmokama 65 proc. ir didesnės sutarčių sumos, tačiau pačios sutartys, nors turi būti įgyvendinamos per pusmetį, užsitęsia ir kelerius metus.

D. Visalgienės teigimu, minimuose sandoriuose dalyvauja ir įmonės, kurios minimos Santaros klinikų skandale.

„Tarp mano minimų aspektų dominuoja juridiniai asmenys, kurie pagarsėjo šiomis dienomis ir Santariškių skandale. Matyt, rizikas nustatėme teisingai“, – teigė D. Visalgienė.

Kalėjimų sistema susidomėjo dar pernai

BNS primena, kad suirutė kalėjimų sistemoje kilo, kai pernai pavasarį tuo metu Kauno tardymo izoliatoriaus buhaltere dirbusi Rasa Kazėnienė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje.

Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, o po tyrimo atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas.

Vasarą R. Kazėnienei apie pažeidimus izoliatoriuje Kaune pranešus antrą kartą, tai įsiūbavo patikrinimus ir kitose bausmių vykdymo įstaigose.

Kalėjimų departamento auditas inicijuotas tikrinant Pravieniškių pataisos namus - atvirąją koloniją.