Kritikai sako, kad kaip tik taip buvo per amžinuoju praminto Zenono Vaigausko kadencijas, ir kad nedaug skiriasi dabar. Savo naujausioje laidoje R.I.T.A. siekė parodyti, kaip stipriai norinčių nematyti pažeidimų žmonių buvo VRK, kai klausimas lietė Naisių vasarą. Įvairias Naisių formas.

2016 m. gegužę viena politinė partija vienoje Vilniaus aikštėje organizavo koncertą. Joje grojo vienas žinomas muzikantas, gavęs honorarą, pasakojo R. Miliūtė turėdama mintyje Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų renginį.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė tuomet komisijos posėdyje pažymėjo, kad rinkėjų papirkinėjimas draudžiamas ir kai jis tiesioginis, ir kai ne. Taip pat konstatuota, kad renginys buvo viešas, visiems prieinamas, o profesionalaus atlikėjo pasirodymas nėra ta veikla, kuri nelaikoma rinkėjų papirkimu.

Po mažiau negu mėnesio ta pati VRK svarsto kitą partiją, kurios lyderis yra steigėjas daugiau negu vienos įmonės, kurios pavadinime yra žodis Naisiai.

Ta pati L. Matjošaitytė pristato darbo grupės išvadas, kad nemokamai Šiauliuose parodytas vienas „Naisių vasaros teatro“ spektaklis galėtų būti laikomas rinkėjų papirkimu, tačiau šį kartą nebus laikomas, nes – renginys tik vienas. Už salę sumokėjo pats teatras, o ne jo mecenatas–kandidatas.

R. Karbauskis ir jo partija tuomet atsipirko VRK pagrūmojimu, kad „dažnas viešai deklaruojamas renginių rėmimas, tarpininkavimas organizuojant renginius politinės kampanijos laikotarpiu, atsižvelgiant į aplinkybių visumą gali būti prilygintas rinkėjų papirkimui“, ir perspėjimu, kad VRK stebi, kad renginiai nebūtų per dažni.

Argumentai tokiam sprendimui buvo verti milijono arba VRK pirmininkės posto.

„Finansiškai ponas Karbauskis neprisidėjo prie renginio organizavimo. Tiesa, darbo grupės nariams kilo klausimas – žinome, kad „Naisių vasaros teatro“ spektakliai vyksta nemokamai, kas apmokėjo už koncertinės salės nuomą? Buvo gautas atsakymas, kad apmokėjo VŠĮ „Naisių vasaros teatras“, – kalbėjo L. Matjošaitytė.

Nesivargino pakelti telefoną ir paskambinti

VRK gavo atsakymą, kad Všį „Naisių vasara“ yra mecenuojamas teatras, kurį jau šešti metai mecenuoja pats R. Karbauskis. L. Matjošaitytė komisijos nariams sakė, jog VRK neturi duomenų, ar R. Karbauskis yra vienas iš VŠĮ „Naisių vasaros teatras“ steigėjų“.

Duomenis apie steigėjus galima buvo gauti lygiai vienu telefono skambučiu. „Naisių vasaros teatro“ steigėjas yra Naisių bendruomenė, Naisių bendruomenės, kaip asociacijos, valdyboje yra Ramūnas Karbauskis. Iš kojų verčiantis netikėtumas. Kad Neringą Venckienę kada nors sulaikys JAV tada tikėtis dar galėjai, bet kad Karbauskis kaip nors valdo Naisių teatrą – nė už ką.

Dėl to, kad kažkas nepaskambino arba neparašė į Registrų centrą, tame Komisijos posėdyje klausimas buvo atidėtas iki kito. O kitame – praktiškai, per vienos komisijos narės plauką, vos neliko nepastebimai atidėtas dar kiek nors, pasakojo R. Miliūtė.

„Živilė čia užsiminė, kad yra išimta iš darbotvarkės klausimas dėl valstiečių-žaliųjų sąjungos. Turiu pabrėžti, tai padaryta neatsitiktinai. Mes paskutiniu metu gavome visą pluoštą skundų apie tos partijos veiklą – ir dėl teatro, ir dėl serialo, Gatvės muzikos diena, publikacijos internete“, – 2016 m. birželio 9 d. posėdyje kalbėjo tuometinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jis taip pat prakalbo apie tai, kad reikia visiems tiems skundams ištirti sudaryti darbo grupę.

„ Dėl vakarykštės publikacijos DELFI ir lrt.lt portale – kur sakoma, kad Karbauskis juokiasi iš tų visų skundų. Jis juokiasi dėl to, kad žino išankstinę VRK nuomonę. Tam, kad VRK ir pati sužinotų savo nuomonę, mums reikia sudaryti darbo grupę“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.

Tai jeigu ne Živilė – Verbylaitė, klausimas taip ir būtų likęs tyliai išimtas iš darbotvarkės. Atsitiktinai ar ne. Bet klausimo Živilė neišgelbėjo. Komisija parodė dėmesį, sudarė darbo grupę, darbo grupė parengė bent porą išvadų variantų, o jie niekada nepasiekė komisijos svarstymo.

Tiesa, darbo grupė ir nerado, kad serialas, kuriame skamba tikriniai daiktavardžiai kaip Naisiai arba Valstiečių partija, taip pat agitacija prieš atominę elektrinę ir skalūnus, prieš žemės pardavimą užsieniečiams, būtų politinė reklama. „Kaip žmogus, matęs Naisių vasaros serialą, galiu pasakyti komisijai, kad jame skamba ir Karbauskio pavardė. Jeigu kas nors iš komisijos norėtų, pasakyčiau, kur tiksliai šis atsitiktinis sutapimas“, – sakė R. Miliūtė.

Žurnalistė turi mintyje sceną, kur „Naisių vasaros“ pagrindinis herojus Pijus pasakoja apie Mindaugą Karbauskį, garsų režisierių. Ir šitas serialas buvo rodomas ne vieną dieną ir ne poros šimtų žiūrovų salėje. Per televiziją. Visai Lietuvai. Šešerius metus, per kuriuos Lietuvoje įvyko du referendumai – kaip tik dėl atominės elektrinės ir žemės pardavimo ir rinkimai – visų įmanomų rūšių, visi su valstiečių kandidatais. Prezidento, Seimo, Europarlamento ir savivaldybių.

Į savivaldybę išrinktas serialo, ne mecenuojantysis Pijus. Tas Pijus, kuris atrodo kaip Ramūnas. Dabar jis dar ir Šiaulių teatro direktorius. Agronomei Rūtai – turiu galvoje ją vaidinusią aktorę – rinkimų korta nepaėjo. Matyt, už valstiečius balsavusieji rinkėjai neatsikratė abejonių, kad nebūtinai išmoko atskirti „Agrokoncerno“ parduodamus fungicidus nuo herbicidų.

Bet grįžkime prie to, kas yra laikoma rinkėjų papirkinėjimu. Kaip atsimenate, jei kas nors ką nors potencialiam rinkėjui duoda nemokamai, tai gali būti papirkinėjimas, ypač jei ne kartą, o reguliariai bet jei tik už duodamą dalyką sumoka naudos galintis turėti kandidatas. Tiesiai pats. Ne per savo įmones. Čia pagal VRK po atvejo su Naisių teatro spektakliu Šiauliuose.

Kartą VRK rinkėjų papirkinėjimu pripažino velykinio lipduko prieš Velykas dalinimą. Bet šešerius metus penkis vakarus per savaitę už vieno kandidato įmonių pinigus rodomas serialas VRK žmonių manymu, nėra rinkėjų papirkimas.

Pasak vieno buvusio komisijos nario – Jono Udrio, „Naisių vasara“ su politine reklama turi tiek pat bendro, kiek „Simpsonai“. Nes kad būtų politinė reklama, reiktų duomenų – kad kurti tokį serialą jo mecenatas norėjo tam, kad paskatintų rinkėjus už jį balsuoti.

Lieka manyti, kad scenarijuose su politinėmis temomis, kuriuos – scenarijus jeigu ne rašė, tai kontroliavo R. Karbauskis, ir puikioje serialo vaidyboje tėra vienas grynas menas. Prieš ketverius rinkimus ir porą referendumų pamecenuotas menas. O kai menas, tai ne politinė reklama ir pasekmių nesukelia, ironizavo R. Miliūtė.

Jeigu VRK būtų pripažinusi, kad serialu, spektakliais ar kitais renginiais rinkėjus norėta papirkti, tai galėtų būti pagrindas anuliuoti rinkimų rezultatus. Kai išvada, kuri galėtų bent paskatinti tokias diskusijas nuguldoma į stalčių, visiems – ir laimėjusiems rinkimus, ir jų pasirinktai komisijos pirmininkei ramiau. Tai pačiai pirmininkei, kurie prieš paskiriama kalbėjo, kad „šiandieninė praktika, kuomet asmuo pripažįstamas papirkęs rinkėją tik jeigu jis elgiasi taip, kaip norėjo papirkėjas, yra ydinga ir turi būti keistina“.

Dalino pažadus, kad dvigubų standartų nebus

Būsimoji pirmininkė ir daugiau teisingais žodžiais kalbėjo, kad komisija turi dirbti be kokių nors dvigubų standartų.

„Turi būti operatyviau fiksuojama, profesionaliau reaguojama į pranešimus apie galimus rinkimų įstatymų pažeidimus ir principingiau taikoma teisės aktuose numatytos sankcijos, poveikio priemonės. VRK turi būti vienodai teisinga visoms politinėms jėgoms. Turi būti vengiama dvigubų standartų taikymo“, – Seime kalbėjo L. Matjošaitytė.

Dvigubi standartai ar ne, bet vienus mokymus partijai, apmokėtus ne partijos, Komisija pripažįsta politinės kampanijos finansavimo pažeidimus. Čia Liberalų sąjūdžiui rengti Taikomosios politikos instituto mokymai – neteisingi, užtraukiantys grėsmę netekti valstybės dotacijos.

Mokymai, kuriuose dalyvauja kitos partijos nariai, o juos rengia Demokratinės politikos institutas, tuomet pažeidimų darbo grupė neranda. Tie mokymai Tėvynės Sąjungos atstovams. Tyrimą, ar įstatymai dėl politinių partijų finansavimo nepažeisti, atliko ir pristatė Demokratinės politikos instituto renginyje dalyvavęs komisijos narys. Komisijos pirmininkės pavaduotojas. Vincentas Vobolevičius.

Komisijos nariai rado labai daug panašumų liberalų ir konservatorių mokymų istorijose ir labai daug skirtumų tame, kaip VRK tuos panašumus įvertino. Palankiai konservatoriams ir nepalankiai liberalams, Dėl to dirbs toliau. R. Miliūtė prašė suprasti. R.I.T.A. laida nėra prieš mokymus politikams – bet kurios partijos, dabartiniams arba būsimiems. Kaip tik priešingai, stebint realybę, tų mokymų jiems norisi kuo daugiau. Tačiau su viena mažyte sąlyga. Kad jie visada būtų vertinami lygiai teisingai. Bent jau politinės kampanijos finansavimo požiūriu ir – būtinai – Vyriausiojoje rinkimų komisijoje.

Nustebino biudžeto tvirtinimo tvarka

Vienas iš VRK narių sako nustebęs, kai pamatė, jog komisijos biudžetą tvirtina viena pirmininkė.

„Klausimas pirmą kartą nebuvo įtrauktas į darbotvarkę, nebuvo ir diskutuojama posėdžio metu. Kitam posėdžiui parengiau visus dokumentus, taip pat priedus, sprendimo projektą, klausimas darbotvarkėje buvo atidėtas ir nebuvo sprendžiamas“, – teigė Vilius Semeška.

Į komisiją kreipėsi ir Seimo narys Jurgis Razma, prašydamas atsakyti, kodėl taikoma tokia praktika. Jam buvo atsakyta, kad tai pirmininkės kompetencija. Tačiau Seimo Teisės departamentas paaiškino, kad vadovaujantis VRK įstatymu, biudžetas turėtų būti svarstomas visos komisijos, o ne jos pirmininkės asmeniškai.

Pirmininkė pati svarsto ir tvirtina ne tik patį biudžetą, bet ir nusprendžia, kaip panaudoti darbo užmokesčiui skirtas lėšas.

„Buvo priimtas sprendimas panaudoti 40 tūkstančių biudžeto lėšų iš atlyginimų fondo panaudoti turto įsigijimui. Taip pat be komisijos pritarimo, Manau, tai nėra korektiška neinformuoti pirmiausia komisijos ir negauti jos sutikimo. Dar daugiau. Mačiau jau yra išsiųstas raštas investuoti į programas, internetinės sistemos tobulinimą beveik 745 tūkstančius taip pat be komisijos pritarimo“, – sakė V. Semeška.

VRK narys sako, kad jam nerimą kelia darbo užmokesčio skaičiavimas. Kiekvienas komisijos narys gauna valandinį darbo atlygį. Tačiau jis, anot komisijos nario, gali būti didinamas arba mažinamas, atsižvelgiant į tai, kokius sprendimus jis priima.

Deja, norėdami sužinoti, kokį atlygį koks komisijos narys gauna, R.I.T.A. žurnalistai atsimušė į šventą frazę – duomenų apsauga. Viskas, ką galima sužinoti apie tai, kiek uždirba komisijos nariai – viena eilutė su darbo užmokesčio vidurkiu.

Asmens duomenimis komisija vadina ir tarnybines komandiruotes už mokesčių mokėtojų pinigus. Matome tik, kur vyksta pati pirmininkė. Jordanija, Kijevas. Biškekas ir Sofija, Liublijana. O šią savaitę – Batumis, konstatavo R.I.T.A. žurnalistai.

Beje, grįžtant prie garsiosios pažymos dėl „Naisių vasaros“. komisijos pirmininkė sako, jog ši pažyma buvo komisijos sistemoje. Tačiau ją rasti būtų sudėtinga, nes pažyma neturi registracijos numerio. Paprastai toks numeris yra.

Kad VRK nariai nematė reklamos seriale su daugybe atsitiktinai sutapusių dalykų, sutapus ne tik pavadinimams, retorikai ir pavardėms, R.I.T.A. rodėme. Kaip tie dalykai sutapo su rinkimų datomis – parodė dabar.

1 sezonas

2009 sausis – gegužė
2010 serialas nerodomas, 1 sezonas gauna „Sidabrinę gervę“

2 Sezonas

2011 sausis – 2011 balandis
Seriale: rinkimai į savivaldą, agituojama balsuoti už valstiečius.
2011 sausis įsikuria Naisių teatras
2011 vasaris Savivaldybių rinkimai
Pradeda važinėti autobusiukas-laboratorijai prostatai tikrinti
Pradedamos transliacijos iš gandrų lizdo Naisiuose

3 Sezonas

2011 rugpjūčio 30 – 2012 gegužė
Seriale: daug dėmesio Seimo rinkimams, Pijus skatinamas eiti į Seimą, renkami parašai prieš atominę, Pijus skatinamas eiti į Seimą, renkami parašai prieš atominę elektrinę

4 sezonas

2012 rugsėjo 3 – gruodis
Seriale: kuriamas Naisių krašto istorijos muziejus, minimas vienintelis nusipelnęs krašto žmogus – Mindaugas Karbauskis
2012 knyga „Naisių vasara“
2012 spalio 14 Seimo rinkimai
2012 spalio 14 referendumas dėl atominės elektrinės

5 sezonas

2014 sausio 1 – 2014 birželio 5
2014 gegužė Europos parlamento ir prezidento rinkimai. Abiejuose dalyvauja LVŽS kandidatai
2014 liepa referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams

6 sezonas

2015 sausio 5 – 2015 balandžio 23

Seriale: kovojama prieš skalūnus
2015 kovo 1 Savivaldybių rinkimai. Aurimas Žvinys (Pijų vaidinęs aktorius) išreitinguojamas į 3 vietą LVŽS sąraše.

7 sezonas

2016 liepos 4 – 2016 lapkričio 1
Seriale: kitas siužetas, tačiau veikėjai kai kurie tie patys, kaimas tas pats, Pijus yra.
2016 spalio 9 Seimo rinkimai
2016 lapkritis serialas dingsta