Taip DELFI aiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė.

Šeštadienį oras bus švelnesnis, bet sekmadienį smogs nauja banga

„Šiąnakt pati žemiausia temperatūra buvo išmatuota Molėtuose – 26 laipsniai šalčio. Artimiausios paros nebus daug šiltesnės“, – nurodė sinoptikė.

Tiesa, naktį iš penktadienio į šeštadienį bus kiek šilčiau dėl į Lietuvą atkeliaujančių debesų ir sniego.

„Ta debesų antklodė naktį šiek tiek pridengs, šaltesnis išliks šiaurės rytinis, pietrytinis Lietuvos pakraštys, kur debesys vėliausiai atkeliaus, o vakariniuose rajonuose oras bus švelnesnis.

Tačiau naktį į sekmadienį vėl šals didžiojoje dalyje Lietuvos daugiau nei iki 20 laipsnių, gali būti iki 25 laipsnių šalčio. Šalta bus ir diena – iki 10 laipsnių šalčio“, – sakė V. Ralienė.

Šalčiausia vasario diena dar laukia

Savo ruožtu pirmadienio naktį esą daug kur pasnigs, bet temperatūra išliks labai panaši – 15-20 laipsnių, vietomis – iki 25 laipsnių šalčio.

„Kol kas numatoma, kad pati šalčiausia vasario naktis turėtų būti priešpaskutinė – iš pirmadienio į antradienį, kai didžiojoje šalies dalyje šals iki 24-26 laipsnių“, – konstatavo pašnekovė.

V. Ralienė sutiko, kad tai – žema temperatūra, bet, jei kalbėtume apie ankstesnius laikotarpius, į rekordą esą nepretenduojame.

„Paskutinį vasario dešimtadienį temperatūra Lietuvoje yra kritusi iki 29-31,5 laipsnio šalčio. Tokių speigų kol kas dar neprognozuojame. Šalta, bet, tikėkimės, rekordų nepasieksime“, – guodė ji.

Pavasario pradžia bus neįprastai šalta

Pašnekovės teigimu, šalti orai turėtų laikytis ir kovo pradžioje.

„Kaziukas šiemet pas mus bus šaltas ir snieguotas. Kas nemalonu, tai jis gali būti ir su stipresniu vėju. Jei termometrai rodys mažesnį šaltį, tai mums nuo to nebus nė kiek geriau – bus žvarbu. Juntamoji temperatūra dėl vėjo bus žemesnė“, – DELFI sakė V. Ralienė.

Sinoptikė sutiko, kad Lietuvoje šiemet pavasario pradžia bus šaltesnė nei įprasta.

„Praėjusiais metais paskutinę vasario dieną į Lietuvą įsiveržė labai šiltas oras ir prasidėjo pavasaris. Taip kad su praėjusiais metais mums lygintis net ir neverta, tikrai taip smarkiai neatšils, nebus taip gražu kovo pradžioje. Gal labiau panašūs tie orai yra į 2011-ųjų, kai paskutinį vasario dešimtadienį į Lietuvą įsiveržė stiprus šaltis, temperatūra krito iki 26-27 laipsnių šalčio, žemė giliai įšalo. Šiltai prasidėjęs vasaris baigėsi žiemišku speigu – panašiai kaip šiemet“, – pasakojo ji.