DELFI primena, kad tik atsidūręs ligoninėje berniukas išdrįso papasakoti, ką patiria namuose. Išgirdę jo pasakojimą Kauno medikai nedelsdami kreipėsi į policiją, mama uždaryta į areštinę.

Ieškos laikino globėjo

Nors 4-metis buvo paliktas globoti močiutei, penktadienio rytą nuspręsta jį perduoti laikiniems globėjams.

„Nėra nė vieno įstatyminio atstovo – mamai uždėtas ribojimas, tėtis yra negrįžęs. Tokiu atveju vaikui yra parengiamas globėjas. Tai gali būti padaryta šiandien (penktadienį)“, – DELFI sakė Kauno miesto savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Eglė Andriuškienė.

DELFI žiniomis, penktadienio rytą vaiko mama – vis dar areštinėje, telefonu su ja susisiekti nepavyksta. Savo ruožtu berniuko tėtis – jau pakeliui į Lietuvą. Grįžti jis turėtų penktadienio vakarą.

Neigia smurtavusi prieš sūnų

„Šiuo metu vaikas atskirtas nuo motinos, vaikui užtikrinant saugią aplinką, jis perduotas senelei“, – TV3 žinioms nurodė vyr. prokurorė Daiva Brudnienė.

Savo ruožtu vaiko giminaičiai DELFI tikina, kad tai – ne pirmasis kartas, kai jis patiria smurtą, tačiau iki šiol jokios reakcijos iš vaikų teisių specialistų jie nesulaukė.

Artimieji aiškina, kad taip neva galėjo būti, nes galimai smurtavusi moteris – žinoma Kaune. Ji dirba dėstytoja, yra buvusi vieno Seimo nario patarėja.

Tačiau TV3 žinioms prokurorai sakė, kad ankstesni tyrimai nutraukti dėl įrodymų stokos. Dėl paskutinio atvejo mažametis netrukus bus apklausiamas su psichologais, tačiau pati motina neigia smurtavusi prieš sūnų.

Byla – įspūdingo dydžio

Vaiko teisių specialistai TV3 žinioms aiškino, kad šios šeimos byla – įspūdingo dydžio. Esą skundai pasipylė tada, kai moteris pradėjo skyrybas su vyru, tad dabar vaikas kenčia dėl suaugusiųjų barnių. Skundus specialistams yra rašiusi ir močiutė, smurtu kaltinamos moters mama.

„Buvo kreiptasi ne kartą dėl bendravimo su vaiku tvarkos, vaiko pasiėmimo iš ugdymo įstaigos, galimai netinkamos jo priežiūros. Visi skundai buvo nagrinėti, kažkokių veiksnių, kurie leistų abejoti, kad vaikui sąlygos yra nesaugios ir jis netinkamai prižiūrimas, nebuvo“, – TV3 žinioms nurodė vaiko teisių skyriaus vedėja Eglė Andriuškienė.

Universitetų, kuriuose dirba berniuko mama, atstovai tikino galintys apie ją atsiliepti tik gerai, nesiskundžia dėstytoja neva ir studentai.

Pasiskundė, kad mama sudavė į galvą, o paskui pastūmė į sieną

DELFI primena, kad lemtingas įvykis nutiko trečiadienį. 20 val. 40 min. močiutė su teta į Kauno ligoninę atvežė berniuką, kuris dėl kojos sumušimo gydomas ambulatoriškai.

„Vaikas papasakojo, kad vasario 20 d. Kaune, namuose, jam rengiantis, mama ėmė ant jo šaukti, liepė greičiau rengtis, o tada ranka sudavė į galvą, pastūmė rankomis į sieną, į kurią atsitrenkęs jis ir susižalojo koją“, – rašoma policijos suvestinėje.

Išgirdę tokį pasakojimą medikai iškvietė policijos pareigūnus, ekipažas nusiųstas ir pas vaiko mamą. Tą patį vakarą moteris uždaryta į areštinę, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Smurtauja ne pirmą kartą

„Gyvenau pas juos pusantrų metų, ji ne kartą namuose ir prie manęs vaiką yra pastūmusi, bariau ir aš. Kartą, kai jis dar vos vaikščiojo, vietoj to, kad jį apeitų, pastūmė, o šis griuvo aukštielninkas. Buvo vaikutis ir iš automobilio iškritęs, kai jam buvo vos daugiau nei dveji, nes ji jam liepė pačiam išlipti iš automobilinės kėdutės. Tuomet jis susimušė visą viršugalvį, nusibrozdino dešinę veiduko pusę. Tėvelis nuvežė pas teismo ekspertus, bet byla buvo užgniaužta. Po to ji buvo berniuką sumušusi su diržu – vos ne sprindžio žaizda buvo ant pilvo, byla irgi nutraukta, nes esą neužteko įkalčių“, – DELFI ketvirtadienį pasakojo šiuo metu berniuku besirūpinanti jo močiutė.

Jos teigimu, po tokio institucijų abejingumo jai tiesiog nusviro rankos – į pareigūnus ji nebesikreipė, bet ėmė rašyti laiškus vaikų teisių specialistams, nes pasakoti apie namuose patiriamą terorą berniukas nesustojo.

„Jis nuolat skundžiasi, kad tai per galvytę mušė, tai barė. Vakar pasakojo, kad mama nekalba, o visą laiką urzgia. Esą pasakė jam, kad nemyli nei vienos močiutės, tetų – mano kitos dukros ir tėčio sesers, ir tavęs nemyliu. Vaikas pasakoja, kad mama jam neduoda valgyti“, – DELFI tikino ji.

Šeimoje auga dar du vaikai

Paklausta, galbūt dukra nurodė, kodėl smurtauja prieš berniuką, močiutė aiškino, kad judviejų santykiai – įtempti. Dukros šeimoje auga ir dar du vaikai, visų atžalų tėvai yra skirtingi.

„Šis vaikas jai buvo reikalingas paprasčiausiai dėl pinigų, tokias išvadas padarėme. Kai jis būdavo komandiruotėse, ji ne kartą yra kalbėjusi, kad greičiau jį... Nors pinigų būtų. Sakiau: „Dievo bijok, kaip gali taip kalbėti. Visą laiką nešiodavau, myluodavau ir globodavau aš vaikutį, visur mes važinėdavome kartu – ir į baseiną, ir į parką, ir valgyti gaminau, ir namus tvarkiau“, – DELFI aiškino močiutė.

Vaiko tėtis – kariškis, vykstantis į misijas. Jau dvejus metus vyksta jų skyrybų procesas.

„Esme krūvą laiškų prirašę vaiko teisėms – ir aš rašiau, ir mano dukra kita, ir vaiko tėtis. Rašėme ir vaiko teisių kontrolieriams, komitetams, aš teismui skundą rašiau, Švietimo ir mokslo ministerijai. Nebežinau, kur kreiptis dar galima“, – dvejojo močiutė.

Vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su mama, tačiau globos teisės jai dar nėra priskirtos. DELFI pašnekovė skaičiavo, kad nuo berniuko tėčio komandiruotės pradžios, vaikas 78 dienas laiko leido su mama, o tik 19 dienų – pas kitus giminaičius.

„Ji pažeidinėja nurodymus, bet niekas nebaudžia, o nebaudžiamumas visą laiką skatina nusikalstamumą. Aš jai parašiau 4 laiškus apeliuodama į sąžinę – ir gražiai, ir piktai, maldaujančių žinučių – milijonas, bet nepavyksta su ja susišnekėti“, – sakė DELFI pašnekovė.

Tėvas grįžta penktadienį

Į redakciją dėl šios istorijos kreipėsi ir berniuko pusbrolis. Jo teigimu, vaiko tėtis į Lietuvą grįžta penktadienį, jis paprašė būti atšaukiamas iš misijos.

„Aš esu pats matęs, kaip ji kitus du savo vaikus mušą, berniuką – nuolat. Kai jis pradėjo kalbėti, ji dar labiau jį muša, o anksčiau jis temokėdavo vos kelis žodžius, bet vis sakydavo: „Nenoriu pas mamą“, – kalbėjo pašnekovas.

Vaikų teisių kontrolieriams jie esą ne kartą pasakojo apie berniuko žodžius, jo pokyčius. Tarkime, per dvi savaites kartą jis neteko 1,5 kg. svorio.

„Gyvenu Vilniuje, bet dažnai būnu Kaune. Pavyzdžiui, 4 metų vaikas suvalgo 5 dešreles ir dvi bulves. Tai – didelis kiekis, suaugęs žmogus tiek suvalgo. Laiko ir badu tikriausiai... Kartą, gal prieš Kalėdas, sakau jam: „Renkis, tave nuveš pas mamytę“, o jis man: „Aš nenoriu, mama valgyti neduoda“.

Pasak jo, į vaikų teisių specialistus vis kreipiasi ir vaiko mama.

„Ant mūsų“ irgi vaikų teisės nuolat siundomos, bet gauname geriausius įvertinimus – ten, kur vaikas būna, pas mus. Dėl skundų jiems atsibosta pas mus važiuoti – per mėnesį po du kartus, nors pažeidimų jokių neranda“, – sudėtingą situaciją pasakojo jis.