Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, padėkojęs renginio dalyviams už vieningą balsavimą, pakvietė visus pasirašyti šį dokumentą.

Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio deklaracijoje pažymima, kad „šiandien Lietuva, būdama NATO ir Europos Sąjungos narė, yra tinkamai pasirengusi ginti Vasario 16-osios Akto idealus – kurti ir puoselėti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje“, taip pat reiškiamas tikėjimas, „kad ir ateinančių šimtmečių valstybės kūrėjų kartos puoselės tas pačias vertybes, kuriomis gyveno Vasario 16-osios bei Kovo 11-osios Aktų signatarai: tikėjimą savo valstybe, valią veržtis į priekį ir atsakomybę kurti gerovę visiems“.

„Lietuva – tai mūsų visų valstybė. Ją kuria visos čia gyvenančios tautos. Ir visos kartos – buvusios, esamos ir būsimos. Linkime tiems, kurie po 100 metų susirinks Vasario 16 dieną šioje salėje į iškilmingą minėjimą, nusipelnyti teisę su ramia sąžine pasakyti: mes tai padarėme – mes, visos Lietuvos kūrėjų kartos, išsaugojome nepriklausomą bei sukūrėme ir tebekuriame saugią, teisingą, klestinčią Lietuvą“, – pažymima deklaracijos tekste.

Seime V. Pranckietis taip pat paragino didžiuotis ne tik istorija, bet ir dabartimi.

„Galime didžiuotis tarpukario pasiekimais ir nuopelnais per tuos trumpus dvidešimt dvejus metus, kai savo valstybę pirmąkart vadinome Lietuvos Respublika, kai kilo pirmieji ANBO lėktuvai, kai kūrėsi modernūs miestai, kilo pažangūs kaimai.

Didžiuodamiesi savo tauta grožėkimės tarpukario menu, džiaukimės sporto laimėjimais, skaitykime literatūros šedevrus. Didžiuokimės ne tik istorija, bet ir dabartimi“, – iškilmingame minėjime, skirtame Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, sakė V. Pranckietis.

Kreipdamasis į Lietuvos ir pasaulio žmones jis pažymėjo, kad „visi mes esame lygūs Lietuvos atkūrimo šimtmečio akivaizdoje, šiandien visi liudijame Lietuvos laisvę“.

„Kiekvienas žmogus kuria nedidelį individualumo pasaulį, neatsiejamai susijungiantį į bendruomenę.

Bendruomenė. Kokia ji šiandien? Kokia ji buvo šį šimtmetį? Lietuvių tauta visada kūrė ir gynė savo tapatumą bei apie jį kalbėjo, o sukūrusi valstybę, puoselėjo jos nepriklausomybę.

Vien už nepriklausomybės kovas Vyties ordinu apdovanoti penkiolikos tautybių atstovai“, – sakė V. Pranckietis.

Šimtas metų, jo nuomone, tai nedidelis skaičius tautai, ką tik žengusiai per savo istorijos tūkstantmetį.

„Daug įvykių ir asmenybių kūrė Lietuvą: tai kunigaikščių ir bevardžių piliečių žygdarbiai, sujungimai ir padalijimai, okupacijos ir sukilimai, knygnešių takais numinti ir laisvės šauklių apdainuoti darbai.

Nepriklausomybės aktą pasirašė tik dvidešimt Lietuvos Tarybos narių, tačiau išties tai buvo visos tautos troškimas ir lūkestis turėti savo šalį su sostine Vilniuje.

Ir nuo tada atsakomybė už laisvą šalį priklauso kiekvienam laisvės piliečiui. Laisvam nuo vergiško mąstymo, nuo diktatūros nuo ir primestos valdžios.

Istoriją kuriame kiekvienas. Diskusijos, kurios verda namuose, studentų susibūrimuose, mamų ir tėvų forumuose ir kitose pilietiškumo akcijose, virsta rezultatais ir sprendimais.

Tikrieji Lietuvos laimėjimai - Lietuvos žmonių pergalės“, – tvirtino parlamento vadovas V. Pranckietis. Jo teigimu, mes ne tik kalbame laisvai, puoselėjame tradicijas ir kultūrą, bet esame matomi ir girdimi tarptautinėje erdvėje.

„Už tai esame dėkingi ir draugiškoms šalims, ir tarptautinėms organizacijoms.

Tegul skamba Lietuvos balsas per visą pasaulį!

O mes Tėvynei pažadėkime, kad mūsų vaikai augs mūsų žemėje“, – sakė V. Pranckietis, sveikindamas visus su Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu!

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)