„Pagrindinė žiniasklaidos misija yra paaiškinti visuomenei vykstančius procesus, kalbėti apie problemas ir ieškoti sprendimų, būti patikimu informacijos šaltiniu mūsų auditorijai. Tai būtų neįmanoma be savo darbui atsidavusių žurnalistų. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi V. Saldžiūnu ir D. Sinkevičiumi, kurie savo kasdieniu darbu išpildo šią misiją, o profesionalumu įkvepia kolegas augti“, – sakė DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė–Vnarauskienė.

DELFI korespondentas gynybos temomis V. Saldžiūnas įvertintas kaip žurnalistas, svariai prisidėjęs prie nacionalinio saugumo, pilietinės savimonės ir kovos su melagingomis naujienomis stiprinimo.

„Man didelė garbė sulaukti tokio įvertinimo už darbą, kuris, norėčiau pažymėti, pirmiausiai yra ne tik mano, bet ir visos DELFI komandos rezultatas. Šiais neramiais laikais, kai ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių, ekspertų bei organizacijų nuomone, saugumo situacija mūsų regione išlieka sudėtinga, svarbu atvirai ir išsamiai kalbėti apie iššūkius, detaliai analizuoti pokyčius, mūsų, sąjungininkų ir grėsmę keliančių jėgų veiksmus“, – teigė V. Saldžiūnas.

Korespondentas pažymėjo žurnalisto darbo svarbą stiprinant visuomenės atsparumą.

„Žinau, kad yra tų, kurie nenori, bijo apie tai kalbėti, o bet kokį analizavimą vadina „karo kurstymu“. Tačiau nuoširdžiai tikiu, kad argumentuotas žinios skleidimas prisideda prie visuomenės atsparumo skatinimo: žinojimas to,, „kas įvyko“, turėtų vesti prie diskusijos „ką mums dabar reikia daryti“, – teigė V. Saldžiūnas.

Jis patikino savo darbu siekiąs ne skleisti baimę, o priešingai, išsamiai informuoti tiek apie grėsmes, tiek apie mūsų bei sąjungininkų galimybes, kurių, pažvelgus atidžiau, yra daugiau, nei kai kurie įsivaizduoja.

„Būtent DELFI man suteikė ne šiaip didžiausią platformą šalyje, bet ir visas galimybes rašyti apie tas temas, kurios daugelį metų buvo apleistos arba nušviečiamos nepakankamai. Už tokias galimybes esu dėkingas visiems DELFI kolegoms, bet pirmiausiai norėčiau padėkoti redaktorėms Loretai Laučiuvienei, Rasai Lukaitytei–Vnarauskienei, buvusiai redaktorei Monikai Garbačiauskaitei–Budrienei ir kovą su melagingomis naujienomis išjudinusiam Vytautui Benokraičiui – be jų nebūčiau ten, kur esu ir nebūčiau padaręs to, už ką dabar esu apdovanojamas“, – teigė V. Saldžiūnas.

Akcentuoja žodžio laisvės svarbą

Specialusis korespondentas D. Sinkevičius buvo įvertintas kaip žurnalistas, skaidresnės ir teisingesnės valstybės kūrimo puoselėtojas, svariai prisidėjęs prie teisėsaugos institucijų veiklos skaidrinimo.

„Man šis apdovanojimas yra labai netikėtas, bet kartu ir labai malonus, nes jis įteiktas tuomet, kai minime savo valstybės atkūrimo šimtmetį. Ir tai yra paskata eiti tik pirmyn – kiekvienas savo darbu ir veikla turime stengtis, kad mūsų valstybės institucijos būtų dar skaidresnės ir teisingesnės. Visiems“, – teigė D. Sinkevičius.

Žurnalistas savo darbe kasdien teigia matąs dvi Lietuvas: tuos, kurie kovoja prieš blogį, ir tuos, kurie į mūsų gyvenimą įneša daug sumaišties ir skausmo.

„Nusikaltėliai turi daugiau teisių nei nuo jų nukentėjęs žmogus, todėl, deja, neretai nutinka, kad nusikaltimo aukoms viešumas yra vienintelis jų „ginklas“. Nors esu žurnalistas, tačiau manau, jog taip neturėtų būti – teisėsauga turi dirbti taip, kad ja būtų galima pasitikėti. Ir džiaugiuosi, kai šis pasitikėjimas auga – mes tikrai turime daug profesionalių pareigūnų ir teisėjų, kuriems rūpi, kad mes gyventume saugioje visuomenėje“, – vylėsi D. Sinkevičius.

Žurnalistas neslėpė, kad jam tenka susidurti ir su nemaloniais iššūkiais.

„Jau ne vienerius metus pastebiu tendenciją, kad mums tarnauti išrinkti politikai įvairiais būdais bando riboti žiniasklaidos laisvę. Visų mūsų laisvę – tik tada, kai žurnalistai bus laisvi, bus laisva ir visuomenė. Ir tai tikrai nėra garsūs lozungai – esu dėkingas prezidentei, kuri jau ne kartą aktyviais veiksmais prisidėjo prie svarbiausių konstitucinių vertybių apsaugos“, – teigė D. Sinkevičius.

Atsiimdamas šį ypatingą apdovanojimą žurnalistas teigė norįs tarti ačiū ir visiems tiems, kurie nebijo kalbėti apie problemas teisėsaugoje – netylėdami, o garsiai kalbėdami lengviau išspręsime valstybėje kylančias problemas, užkirsime kelią korupcijai ar piktnaudžiavimui.

„Prie to daugybę metų prisideda ir visas DELFI kolektyvas – viešindami negeroves mes stengiamės, kad mūsų valstybėje iš tikrųjų būtų gera gyventi ir į namus grįžtų tie, kurie dėl sunkumų paliko mūsų Lietuvą“, – teigė D. Sinkevičius.

Prezidentė valstybės atkūrimo 100-mečio proga už nuopelnus Lietuvai ir mūsų šalies vardo garsinimą pasaulyje valstybinius apdovanojimus įteikė 100 Lietuvos ir užsienio valstybių piliečių.

„Jau rytoj įžengsime į naują, atkurtos Lietuvos šimtmetį. Mūsų šalis skaičiuoja tūkstančius metų savo istorijos, tačiau būtent šiandieninė Lietuva yra girdima, matoma, gerbiama ir kaip niekada turi daug draugų. Ir tai įrodė savo darbais mūsų partneriai ir draugai, kai iškilo grėsmė išorėje, kad mes esame ne vieni. Didžiuojuosi, kad Lietuva būtent tokia, kad Lietuva gali pasitikėti savo ateitimi, savo žmonėmis, nes jūs ir esate visa Lietuva“, – sakė D. Grybauskaitė.

Svarbiausias apdovanojimas – už teisinės sistemos stiprinimą

Svarbiausiu apdovanojimu – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi apdovanotas Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjas, profesorius, Konstitucinio Teismo pirmininkas, reikšmingai prisidėjęs tobulinant Lietuvos teisinę sistemą, stiprinant konstitucinį teisingumą, Egidijus Kūris.

Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanotas Lietuvos kariuomenės vadas, generolas, leitenantas Jonas Vytautas Žukas. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandaro didžiuoju kryžiumi apdovanotas Konstitucinio Teismo pirmininkas, Vilniaus universiteto profesorius Dainius Žalimas.

Už nuopelnus Lietuvai be kitų įvertinti ir kunigas, vienuolis Julius Sasnauskas, dirigentė, Birmingamo simfoninio orkestro muzikos direktorė Mirga Gražinytė, etnomuzikologė Zita Kelmickaitė, pažangių idėjų skleidėjas, savižudybių prevencijos projektų puoselėtojas Vladas Lašas, parlamentaras, istorikas Arvydas Anušauskas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliai atiteko ir žurnalistams – Aurimui Peredniui iš „Žinių radijo“, Indrei Makaraitytei iš „Info TV“, kurios nuomonės straipsnius gali skaityti ir DELFI skaitytojai, Vykintui Pugačiauskui, Sofijai Lapėnienei ir Jolantai Kryževičienei iš LRT, 15min. žurnalistams Šarūnui Černiauskui ir Dovydui Pancerovui.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiaus apdovanojimas įteiktas Šakių rajono Lekėčių mokyklos moksleiviui Arminui Ivkovui, kuris 2017 m. liepos 21 dieną iš degančio namo išgelbėjo savo 2 metų seserį, ir Molėtų rajono ugniagesiui gelbėtojui Arūnui Jančiūrai, kuris ne tarnybos metu 2017 m. gegužės 6 dieną iš degančio lengvojo automobilio išgelbėjo vyriškį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1109)