„Nelabai turiu ką papasakoti. Taip, pasitraukiau (iš partijos skyriaus vadovo posto ir Palangos tarybos – DELFI). Daugiau nieko nekomentuosiu“, – lakoniškai apie šią situaciją atsakė D. Paluckas.

Pasiteiravus, kodėl priėmė tokį sprendimą, jis nukreipė į LSDP Informacinį centrą.

Kaip DELFI sakė LSDP Infocentro vadovė Eglė Samoškaitė, D. Palucko, kaip Palangos tarybos nario, įgaliojimai jo prašymu turėtų būti nutraukti artimiausiame šio miesto tarybos posėdyje. Jis taip pat neteks LSDP Palangos skyriaus pirmininko pareigų, tačiau toliau liks partijos narys.

„Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Informatikos ir ryšių departamento informacinėje sistemoje atsirado įrašas apie jo baustumą Italijoje 2002 metais. Jis to nebuvo nurodęs savo anketoje Vyriausiajai rinkimų komisijai, dalyvaudamas 2015 metų savivaldybių tarybų rinkimuose, nes apie tai nežinojo“, – teigė socialdemokratų atstovė.

Pasak jos, apie tai D. Paluckas sužinojo tik 2016 metais.

„Dar 2011 metais, taip pat dalyvaudamas savivaldos rinkimuose, jis prašė išrašo iš VRM Informatikos ir ryšių departamento. Tuo metu duomenų apie dabar minimą teistumą ten nebuvo. Dabar jis sužinojo apie tai, bet nežinojimas nuo bausmės neatleidžia, todėl jis traukiasi iš pareigų“, – sakė E. Samoškaitė.

Nežinoti, kad buvai nuteistas, – neįmanoma

VRM Informatikos ir ryšių departamento Teistumo informacijos tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotojas Donatas Valiukas DELFI sakė, kad informacija apie asmenų teistumą nėra vieša.

Pasak jo, vieši yra registro nuostatai, duomenų tvarkymo taisyklės ir kiti teisės aktai, kurie apibrėžia tvarką, kaip duomenys yra gaunami, kas juos pateikia ir kas su jais gali susipažinti.

Paklaustas, ar politikai turi galimybę gauti juos liečiančią informaciją, D. Valiukas sakė: „Kiekvienas fizinis asmuo, nepriklausomai nuo jo profesijos, apie save turi teisę gauti duomenis“.

Vedėjo pavaduotojo teigimu, asmenims apie juos liečiančius duomenis nėra pranešama. „Tačiau jeigu žmogus nuteisiamas, be jo žinios tai neįmanoma. Tai – ne ta situacija, kada žmogus gali nežinoti, kad jam iškelta byla“, – pabrėžė jis.

Pasiteiravus apie LSDP Infocentro vadovės teiginius, esą politikas nežinojo apie baustumą, D. Valiukas sakė, kad tokie paaiškinimai nuolat girdimi – ypatingai iš tų asmenų, kurie nenori tokių duomenų prisiminti ir viešinti, bet siekia užimti pareigas, kur nustatyti atitinkami reikalavimai.

„Natūralu, kad ne visi nori tai pateikti, deklaruoti ir panašiai, nes nuo to priklauso jų ateitis“, -sakė jis.

Anketoje deklaruoja kitą teistumą

Dalyvaudamas 2015 metų savivaldybių tarybų rinkimuose, kuriuose laimėjo Palangos miesto tarybos nario mandatą, D. Paluckas VRK deklaravo turintis ką nurodyti pagal Lietuvos Respublikos savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 36 straipsnio 12 dalyje išdėstytus reikalavimus.

Šie reikalavimai numato, kad kandidato į savivaldybės tarybos narius anketoje rinkimuose dalyvaujantis asmuo turi nurodyti, jeigu jis po 1990 metų kovo 11 dienos Lietuvos ar užsienio valstybės teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu (sprendimu) buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos arba bet kada buvo pripažintas kaltu dėl sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo padarymo, nepaisant to, ar teistumas išnykęs, ar panaikintas.

Įstatymas taip pat reikalauja, kad pateikdamas šią informaciją kandidato į savivaldybės tarybos narius anketoje asmuo privalo nurodyti apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo valstybę, nuosprendį priėmusios institucijos pavadinimą, apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo datą ir nusikalstamą veiką, už kurią asmuo buvo nuteistas. Tačiau D. Palucko anketoje šios informacijos nėra.

Kandidatuodamas 2016 metų Seimo rinkimuose, kuriuose pergalės nepelnė, D. Paluckas deklaravo 1996 metais Panevėžio apylinkės teismo jo atžvilgiu priimtą nuosprendį, kurio galiojimas jau pasibaigęs.

Dar 2011 metais Palangos socialdemokratų lyderis žiniasklaidai pasakojo, kad tas nuosprendis – labai senas įvykis, priimtas, kai jis tebuvo 14-kos metų. Tuo metu D. Paluckas su draugais esą statėsi būstinę ir panaudojo geležinkelininkų krano laidus. Už sugadintą transporto priemonę ir buvo nuteisti, bausmės laiką atidedant metams.