Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtame nutarimo projekte teigiama, kad papildomų valstybės biudžeto lėšų asmenims, kuriems jau yra paskirtos Laisvės premijos, nereikės, nes jie jau yra valstybinių išmokų gavėjai. Turintiems teisę gauti kelias valstybines pensijas jų pasirinkimu mokama tik viena iš jų.

O nuo 2019 metų, kai išrinkti Laisvės premijos laureatai turės teisę gauti I laipsnio valstybinę pensiją, reikės po 2784 eurų kasmet.

Seimo įsteigta 5000 eurų dydžio Laisvės premija kasmet įteikiama fiziniam arba juridiniam asmeniui, nusipelniusiam laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

I laipsnio valstybinė pensija yra 4 valstybinių pensijų bazių dydžio - iš viso 232 eurai. Ją turi teisę gauti ginkluoto pasipriešinimo dalyviai - kariai savanoriai; olimpinių žaidynių čempionai, parolimpinių žaidynių čempionai, kurčiųjų žaidynių čempionai; asmenys, kuriems paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.