Nuo 2011 metų viešuosius pirkimus per visuomeninį transliuotoją rodomos laidos kūrimui skelbia viešoji įstaiga „Pirmoji kava“ – jos direktorė Julija Matulaitė yra gavusi atlyginimą iš bendrovės „TV Play“, kasmet laiminčios konkursą ir gaunančios mažiausiai po 160 tūkst. eurų projektui kurti.

Šią laidą globoja šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. LRT klausimus kuruojančios prezidentės švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Rūta Kačkutė yra „Pirmosios kavos“ vadovės J. Matulaitės pusseserė.

Prezidentės atstovai teigia, jog D. Grybauskaitė „Lietuvos tūkstantmečio vaikus“ globoja nuo pirmųjų savo prezidentavimo metų ir su R. Kačkute tai niekaip nėra susiję.

Rūta Kačkutė

Prezidentės patarėja BNS patvirtino giminystės ryšį su „Pirmosios kavos“ vadove, tačiau neatsakė į klausimus apie interesų deklaravimą.

Tuo metu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį nagrinėja, ar pradėti tyrimą dėl viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjo ir savininko Jogailos Morkūno interesų deklaravimo.

Pirkimo organizatorė gauna atlygį iš pirkimą laimėjusios įmonės

Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ LRT eteryje transliuojami nuo 2008 metų. Pasak „TV Play“ steigėjo ir vadovo Lauryno Šeškaus, pirmąjį sezoną laidą kūrė „Pirmoji kava“, vėliau tai darė jo vadovaujama prodiuserinė kompanija.

Nuo 2011 metų projektas tapo finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis – kaip skelbė 15min.lt, „Pirmoji kava“ tuomet iki 2015-ųjų užsitikrino per 850 tūkst. eurų finansavimą. Nuo 2016-ųjų „Pirmoji kava“ pinigus „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laidai gauna iš Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) valdomo Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro (SPPC). Projektą vykdo vienintelė pirkimų dalyvė ir laimėtoja „TV Play“.

„Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ interneto svetainėje praėjusią savaitę buvo nurodoma, kad J. Matulaitė yra laidos vykdomoji prodiuserė, o prie „Pirmosios kavos“ vadovės pavardės buvo įrašytas jos vardinis elektroninis paštas su „TV Play“ domenu.

J. Matulaitė BNS aiškino „TV Play“ nedirbanti, vykdomąja laidos prodiusere buvusi 2008-2011 metais, o vėliau atlyginimą iš „TV Play“ gaudavusi nereguliariai, kai prisidėdavo prie laidos kūrimo.

„Aš kaip autorė dirbu kai kuriais klausimais su laida. (...) Aš dirbu ties klausimais kai kuriais, kurie laidoje nuskamba, ir truputėliu turinio“, – teigė J. Matulaitė.

Pavyzdžiui, pernai ji nurodė iš „TV Play“ gavusi apie 780 eurų „ant popieriaus“. Šiuo metu J. Matulaitės pavardė iš „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ interneto svetainės yra pašalinta.

Ji sakė, kad kiti „Pirmosios kavos“ darbuotojai nėra gavę finansinio atlygio iš „TV Play“ už prisidėjimą prie „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ kūrimo.

Auditorius abejoja, ar „Pirmoji kava“ turi organizuoti pirkimą

„TV Play“ vadovas L. Šeškus BNS teigė, jog užsakė visų sutarčių ir susitarimų teisinį auditą galimiems procedūriniams nusižengimams nustatyti ir juos ištaisyti.

„Bet kol kas pirminėmis išvadomis galime teigti, kad jokių nusižengimų šiuose procesuose nėra įvykę“, – sakė prodiuseris.

Auditą atliekantis advokatas Deividas Soloveičikas BNS tvirtino abejojantis, ar „Pirmoji kava“ apskritai turėtų skelbti viešąjį pirkimą „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ kūrimui, nes pagal savo statusą galbūt neatitinka įstatyme numatytos perkančiosios organizacijos apibrėžimo.

Jis taip pat teigė, kad interesų konfliktą reikėtų vertinti ne kaip pažeidimą, o kaip riziką pažeidimui įvykti.

„Interesų konfliktas nėra teisės pažeidimas savaime. Tai yra situacija, į kurią reikia atkreipti dėmesį, ar ji neveda į teisės pažeidimą“, – kalbėjo teisininkas.

VTEK aiškinasi, ar pradėti tyrimą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija trečiadienį spręs, ar pradėti tyrimą dėl „Pirmosios kavos“ steigėjo ir savininko Jogailos Morkūno elgesio.

Etikos sargai dėl tyrimo spręs Seimo nariui Nagliui Puteikiui paprašius patikrinti, ar J. Morkūnas deklaruoja privačius interesus pagal įstatymus. Jie valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų kategorijai priskiria ir administravimo įgaliojimus turinčius asmenis, dirbančius viešosiose įstaigose, kurios gauna valstybės ar savivaldybių biudžeto, fondų.

N. Puteikis taip pat prašė ištirti, ar J. Morkūnas nepažeidė minėto įstatymo, kai galbūt priėmė sprendimus dėl savo draugų prodiuserių Edmundo Jakilaičio ir L. Šeškaus valdomos „TV Play“. J. Morkūnas BNS praėjusią savaitę teigė neturintis deklaruoti interesų ir nepriėmęs sprendimų skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose dėl „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“, nes yra ne „Pirmosios kavos“ vadovas, o steigėjas, šiuo metu dirbantis kūrybos direktoriumi.

Prodiuseris L. Šeškus portalui 15min.lt yra teigęs, jog „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ idėja yra jo paties, jam priklauso ir autoriaus teisės, tačiau dar praeitame dešimtmetyje draugo J. Morkūno paprašė dalyvauti konkurse dėl laidos kūrimo, nes pats dar neturėjo įsteigęs įmonės.

Giminystės ryšiai

„Pirmosios kavos“ vadovė J. Matulaitė yra „Lietuvos tūkstantmečio vaikus“ globojančios prezidentės patarėjos R. Kačkutės pusseserė.

Šalies vadovės spaudos tarnyba neatsakė į daugelį BNS klausimų apie R. Kačkutę, „Lietuvos tūkstantmečio vaikus“ bei Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją, kurio veiklą prieš kelias savaites nusprendė tirti Seime sudaryta komisija.

Prezidentūra teigia, kad minėtos laidos globa derinama per prezidentės spaudos tarnybą.

„Talentingus ir gabius vaikus remiantis projektas „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ yra globojami Lietuvos Respublikos Prezidento nuo 2008 metų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią tradiciją pratęsė“, –BNS informavo prezidentės spaudos tarnyba.

Žiniasklaidos priemonėse vykdomų projektų globa derinama per Spaudos tarnybą. Taip pat buvo derinta dar nuo 2008 metų Prezidento Valdo Adamkaus globoto talentingus ir gabius vaikus remiančio projekto „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ tęstinė globa“, – nurodė Prezidentūra kitame pateiktame atsakyme į pakartotus BNS klausimus.

Prezidentės spaudos tarnyba BNS neatsakė į klausimus, ar patarėja R. Kačkutė yra derinusi projekto „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ klausimus, ar yra besidomėjusi „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ finansiniais aspektais ir aplinkybėmis, pirkimų organizavimu.

Prezidentūra taip pat neatsakė, ar pastaruoju metu R. Kačkutė yra kalbėjusi su Seimo nariais, kitais politikais parlamentinio tyrimo dėl LRT klausimais ir ar patarėja nemato pagrindo nusišalinti nuo su LRT susijusių klausimų, vykstant minėtam Seimo komisijos tyrimui, kur aiškinamasi visuomeninio transliuotojo veikla ir, be kita ko, situacija dėl „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“.

Rimvydas Paleckis ir Audrius Siaurusevičius

J. Matulaitė teigė, jog darbo reikalais R. Kačkutės yra tik pasiteiravusi dėl kontaktinių asmenų Prezidentūroje.

Šalies vadovės vyriausioji patarėja ryšio su J. Matulaite nėra deklaravusi. Prezidentės spaudos tarnyba BNS nurodė, jog „pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą bei susiklosčiusią teismų praktiką, valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo privačių interesų deklaracijoje turi nurodyti tik tuos asmenis dėl kurių gali kilti interesų konfliktas“.