„Mes norime, kad miestas švęstų, ir kad įsitrauktų kuo daugiau miestiečių. Šalia tradicinių minėjimų, kurie yra labai svarbūs – vėliavų pakėlimų, kalbų iš balkonėlio, kas yra labai gražu, bus ir didelis koncertas, šimtas laužų Gedimino prospekte – nuo Katedros iki Seimo, prie kiekvieno iš jų bus po ryškų žmogų, su kuriuo galima einant Gedimino prospektu pakalbėti“, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius „Žinių radijo“ laidai „Atviras pokalbis“.

Pasak mero, švęsti kvies ir apie 30 miesto restoranų, kurie jau nuo šio penktadienio siūlys paragauti tų patiekalų, kurie Vilniuje buvo populiarūs prieš šimtą metų. Jie taip pat pasidabins tą laikmetį atitinkančiomis iškabomis ir afišomis – ne tik lietuvių, bet ir vokiečių, lenkų, rusų kalbomis.

Pasak Vilniaus miesto mero patarėjo Karolio Žukausko, informaciją apie vietas, kurios švenčia šimtmetį Vilniuje galima rasti svetainėje http://vilnius1918.lt/ .

Penktadienį bus išleistas ir miesto viešosiose erdvėse pradėtas dalyti specialiai šimtmečiui skirtas keturių puslapių leidinys „Kviečia Vilnius“, kuriame bus ne tik medžiagos apie istorinį ir dabartinį Vilnių, bet ir senovinis receptas.

Pasak Vilniaus miesto mero patarėjo, Vilniaus universiteto profesorius Rimvydas Laužikas padėjo susisteminti informaciją apie tai, kokie patiekalai buvo populiarūs prieš šimtą metų. Ji išsiųsta ir restoranams, kurie jungiasi prie šventimo.

„Ten yra labai keistų patiekalų, R. Laužikas ištraukė tokią informaciją, kad J. Basanavičius mėgo valgyti savotiškus burgerius: tai yra bandelė perpjauta, užtepta sviestu ir sūriu. Kas nors gal sugalvos atkurti Basanavičiaus burgerius“, – kalbėjo K. Žukauskas.

Pasak mero patarėjo, Vasario 16 dieną Katedros aikštėje bus koncertas „Dainuoju Lietuvą“. Jis truks 1,5 val. ir bus transliuojamas per LRT. Po koncerto bus fejerverkai.

Nuo vasario 9 iki kovo 11 dienos Baltasis, Žaliasis ir Mindaugo tiltai bus apšviesti – geltona, žalia ir raudona spalvomis, taip iš jų suformuojant trispalvę.

„Ta proga reikėtų pasidžiaugti, kad Žaliasis tiltas nebeturi sovietinių skulptūrų, nes labai keistai atrodytų vėliavos dalis su sovietinėmis skulptūromis“, – sakė R. Šimašius.

Taip pat lietuviškos trispalvės spalvomis bus pažymėti dešimt pastatų, kurie 1918 m. buvo reikšmingi Lietuvos istorijai. Vasario 15–17 dienomis per tas vietas vyks nemokamos ekskursijos su gidu. Į jas galima registruotis svetainėje http://www.vilnius-tourism.lt/ .

Taip pat bus parengta medžiaga, kurią internetu galės parsisiųsti kiekvienas, ir savarankiškai pasivaikščioti po Vilnių.

Vilniaus miesto taryba trečiadienį spręs, ar Vasario 16–ąją leisti miesto viešuoju transportu važiuoti nemokamai. Meras tikisi, kad tam bus pritarta.

„Kviesčiau šventę praleisti šventėje, o ne kamštyje. Miestas už tai sumokės 29 tūkst. eurų. Tai yra ta suma, už kiek yra per dieną parduodama vienkartinių bilietų . Planuojame tą patį daryti ir per Dainų šventę“, – sakė R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)