Tokią išvadą šią savaitę paskelbė Europos Tarybos Komitetas prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą (CPT).

„CPT pripažįsta Lietuvos pareigūnų pastangas sumažinti kalinių skaičių. Tačiau Komitetas apgailestauja, kad, nepaisant ankstesnių rekomendacijų, oficialūs minimalios vienam suaugusiam nuteistam kaliniui tenkančios gyvenamosios erdvės standartai nepasikeitė“, – rašoma komiteto pranešime.

Komitetas taip pat atkreipė dėmesį į smurto mastą Marijampolės ir Alytaus kalėjimuose.

Komitetas daro išvadą, kad šiuo atžvilgiu situacija dar labiau pablogėjo, palyginus su ankstesniais vizitais į šias įstaigas.

„Kaip ir anksčiau, smurto tarp kalinių reiškinį gali skatinti keli svarbūs veiksniai: daugelio kalinių gyvenimas ankštose kamerose, neformalios kalinių hierarchijos egzistavimas, neteisėtų narkotikų ir nelegaliai įnešamų mobiliųjų telefonų gausa bei nedidelis kalėjimų personalas, nepakankamas kalinių saugumui užtikrinti“, – rašo komitetas.

Europos Tarybos ekspertai paragino Lietuvos tarnybas skubiai imtis priemonių, kad būtų padidintas kalėjimų darbuotojų skaičius.

Savo atsakyme Lietuvos institucijos nurodė, kad neseniai priimtomis teisės aktų pataisomis nuo 2017 metų gruodžio kalėjimų darbuotojų atlyginimai buvo padidinti vidutiniškai 15 procentų.