Ketvirtadienį po beveik pusmetį trukusios žiniasklaidos ir valstybės vadovų iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ paskelbtos trys svarbiausios idėjos, kurias ekspertai ir visuomenė atrinko iš 1500 iniciatyvų. Jomis tapo siekis, jog mokytojo profesija iki 2025-ųju taptų prestižine, dvigubos pilietybės įteisinimas, taip pat tikslas įtvirtinti pagalbą jaunoms šeimoms įsigijant būstus bei mažinti biurokratiją skaitmenizuojant valstybės paslaugas.

D. Grybauskaitė pabrėžė, jog mokytojas kiekvieno gyvenime išlieka svarbiausia figūra.

„Nuo to, kaip mes politikai, visuomenė ir mūsų valstybė investuos, matys, traktuos, žiūrės į mokytoją, priklausys mūsų ateitis. Mokytojo padėtis visuomenėje - kaip lakmuso popierėlis. Ar mes suprantame, kad švietimas – valstybės išlikimo pagrindas? Kad išsilavinusi tauta niekada nebus pavergta nei ginklu, nei žodžiu, nei šmeižtu, nei šantažu? Todėl investuoti į mokytoją ir į švietimą – ne tik mūsų pareiga, bet ir ateitis“, – konferencijoje kalbėdama apie mokytojo profesijos prestižą sakė D. Grybauskaitė.

Dar dvi idėjas pristatė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei Saulius Skvernelis.

V. Pranckietis sakė, kad dvigubos pilietybės idėja atspindėta beveik prieš pusantro šimto metų parašytame Jurgio Zauerveino eilėraštyje „Lietuvninkai mes esam gimę“, o tauta turės galimybę apsispręsti dėl jos referendume.

„Įstatymo leidėjas išnaudojo visas galimybes šios idėjos įgyvendinimui, dabar žodis tautai. Tauta po metų galėtų pasakyti „taip“ šiai idėjai. Linkiu būti visiems drauge“, – teigė V. Pranckietis.

S. Skvernelis pabrėžė, jog abi idėjos, surinkusios vienodą palaikymą – tiek pagalba jaunoms šeimoms, tiek biurokratijos mažinimas – valstybei yra vienodai svarbios.

„Šeima yra mūsų valstybės pagrindas, o norint kurt šeimą, reikia turėti tvirtą socialinį pagrindą. Taip susiklostė mūsų tradicijose, kad kiekvienas lietuvis nori turėti savo būstą. O tai nėra paprasta: kalbant apie valstybės ateitį, man atrodo svarbu, kad kiekviena jauna šeima galėtų turėti savo būstą, gimdyti, auginti vaikus, tada mūsų visų lauks šviesi ateitis“, – sakė premjeras.

Anot jo, „valstybę žudo biurokratija“, o siekis skaitmenizuoti visus procesus valstybėje „rodo valstybės gebėjimą keistis, valstybės modernizavimą“.

„Belieka tik palinkėti, kad skaitmeninį biurokratija nežudytų Lietuvos ir įgyvendinti tas idėjas“, – teigė premjeras.

Idėjas galėjo siūlyti visi norintys, geriausiosios trys atrinktos įvertinus jų populiarumą, skaitomumą, persidengimą, taip pat atlikus profesionalų ir visuomenės apklausas.

Konferencijoje taip pat dalyvauja šalies ministrai, kiti politikai, diplomatai, verslininkai ir ekspertai, savo sveikinimą atsiuntė buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W . Bushas.

Visuomenės idėjos – kanapių, tos pačios lyties santuokų įteisinimas

Idėjas siūlyti ir už jas balsuoti buvo galima tinklalapyje idejalietuvai.lt. Daugiausia visuomenės palaikymo sulaukė siūlymas įteisinti psichoaktyvių kanapių naudojimą rekreacijai, surinkęs beveik 3,5 tūkst. balsų ir keturis kartus pralenkęs antroje vietoje likusį siekį – pritraukti 50 tūkst. narių į Šaulių sąjungą ir suteikti jiems teisę namie laikyti ginklą.

Įteisinti kanapes siūliusios organizacijos „Socialinis kanapių klubas“ vadovas Andrius Osadčis piktinosi, kad iniciatyvos autoriai savo sprendimuose, anot jo, neatsižvelgė į visuomenės nuomonę. Iniciatoriai ketvirtadienį renginyje buvo atsinešę vėliavą su kanapių simbolika, bet buvo išprašyti iš salės motyvuojant, jog vėliava su kotu gali kelti problemų dalyvių saugumui.

„Aš sakiau, kad aš nieko neprovokuoju, gerbiu renginį, tik išsakau savo poziciją – prie manęs priėjo apsauga ir liepė „neždintis su šituo kotu“. Paklausus, ar prašymas būtų tas pats, jei čia būtų Lietuvos respublikos vėliava, atsakymo nesulaukiau. Mes norėjome atkreipti dėmesį, kad daugiausia balų surinkusi idėja nepapuola į finalą, nes atsiranda sietas, atsijojantis „teisingas“ ir „neteisingas“ idėjas“, – BNS sakė A. Osadčis.

Kaip skelbė delfi.lt, gruodį buvo paskelbtas 30 išgrynintų idėjų sąrašas, jame buvo ir kanapių šalininkų siūlymas. Be visuomenės balsų, įtakos sprendimams turėjo ir žurnalo „Reitingai“ 600 apklaustų ekspertų ir profesionalų nuomonė, straipsnių apie idėjas skaitomumu, kiek žmonių siūlė tą pačią ar panašią idėją. Bendrovės „Spinter“ vadovas Ignas Zokas portalui teigė, kad sudėjus visuomenės ir ekspertų apklausas idėja „nukeliavo į antrą planą“.

„Vienas dalykas yra tiesiog padiskutuoti apie idėją, kuri galbūt nėra bloga ir gali turėti eigą, bet to, kad Lietuva valstybiniu lygmeniu įformintų tikslą įteisinti kanapes, to šiuo metu neįvyko“, – kalbėjo I. Zokas.

Tarp populiariausių idėjų – įteisinti vienos lyties santuokas, įtvirtinti privalomą ekonomikos, teisės, gamtos mokslų ir kitų žinių patikrinimą Seimo nariams, per savaitę tik vieną dieną leisti vaikams saldumynus, atsisakyti tikybos pamokų mokyklose, per metus pritraukti 3 milijonai turistų į Lietuvą, Keisti Lietuvos anglišką pavadinimą į Lituania, finansiškai remti geriausius moksleivius, atsisakyti namų darbų ir kitos.