Už svarbiausių idėjų Lietuvai įgyvendinimą apdovanojimas įteiktas „Žmogui-idėjai Lietuvai“ – prof. Vytautui Landsbergiui. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui, faktiniam Lietuvos vadovui lemtingu šaliai metu iniciatyvos vardu padėkota už drąsą turėti idėjų ir siekti jų įgyvendinimo.

Labai norėčiau, kad tas ąžuolo lapas būtų visada gyvas. Žaliuos Lietuvoje ąžuolai, nepamirškime to tikėjimo, gyvenkime juo, būkime Lietuvoje, kurkime Lietuvą, nes save tada kuriame ir kažkuo esame“, – atsiimdamas ąžuolo lapo formos apdovanojimą kalbėjo prof. V. Landsbergis.


Apdovanojimas taip pat įteiktas skaitomiausiam iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ autoriui. Ja tapo DELFI žurnalistė Justina Ilkevičiūtė, iniciatyvos metu visa galva pasinėrusi į idėjų ir sėkmingų užsienio šalių patirčių analizavimą. Ji parašė net 18 straipsnių, vedė 4 iniciatyvai dedikuotas konferencijas, o visa tai buvo perskaityta ir peržiūrėta daugiau nei pusę milijono kartų – net 684 163!

„Iš tikrųjų buvo labai įdomu išgirsti žmonių siūlomas idėjas, apie jas rašyti, rašyti apie sėkmingų šalių pavyzdžius, ko iš jų galėtume pasimokyti. Manau, ir mes esame sėkminga šalis, o ši iniciatyva parodė, kad mes tikime savo šalimi, jei turime tiek gražių idėjų, esame vieningi tai labai svarbu“, – sakė J. Ilkevičiūtė.


Populiariausia iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ televizijos laida – LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“. Ši televizijos laida įpratino šalies gyventojus pabusti kartu ne tik su kava, bet ir su idėjomis Lietuvai. „Labas rytas, Lietuva“ komanda kiekvieną antradienį rytus pradėdavo besisveikindama su vis kitų sričių profesionalais, pristatančiais aktualiausius šalies pokyčių siūlymus.

Komandos vardu apdovanojimą atsiėmusi Justė Navickaitė prisipažino, kad jie patys net nesitikėjo, kad ši iniciatyva juos taip smarkiai įtrauks, ir dėkojo iniciatyvos organizatoriams už progą sustoti ir pagalvoti apie dalykus, apie kuriuos jie iki tol nesusimąstydavo.

Net du apdovanojimai įteikti kategorijoje iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ balsas. Jie iškeliavo į LRT radijo ir „Žinių radijo“ rankas. Šių radijo stočių dėka jų kasdienių laidų dalimi tapusios idėjos Lietuvai pasiekdavo tautiečių ausis, kad ir kur šie bebūtų – automobilyje, darbe ar namuose. Net atokiausiuose šalies kampeliuose gyvenančių žmonių idėjos vos vienu skambučiu į radijo studiją tapdavo išgirstos visos Lietuvos.

LRT radijo programų direktorė Guoda Litvaitienė, atsiimdama statulėlę, pabrėžė, kad apdovanojimas skirtas ne jai, o visiems aktyviai prisidėjusiems žurnalistams.Žinių radijo“ žurnalistas Ridas Jasilionis kalbėjo, kad jie radijuje jau keliolika metų organizuoja diskusijas ir taip jaučiasi prisidedantys prie Lietuvos kelio ryškinimo ir idėjų gryninimo. „Tikiuosi, apdovanojimai toliau skatins mus būti save kuriančios šalies dalimi per laisvai išsakomas nuomones“, sakė jis.

Už nuopelnus iniciatyvai „Idėja Lietuvai“ buvo apdovanotas žurnalistas Edmundas Jakilaitis, vadintas iniciatyvos žmogumi orkestru: jis buvo vaizdas, balsas ir idėja viename. E. Jakilaitis ne tik kiekvieną penktadienį DELFI TV studijoje grynino idėjas su iškiliausiais savo sričių ekspertais, bet ir pats aktyviai teikė savas.

E. Jakilaitis pabrėžė, kad viską darė ne dėl apdovanojimų, nors juos gauti, žinoma, malonu. Be to, jis pridūrė, nepamiršiantis savo siūlytos šaulių idėjos ir dėsiantis pastangas, kad ji vis tiek būtų įgyvendinta, nors ir nebuvo išrinkta. „Man, aišku, gaila, kad ta mūsų šaulių skyriaus pasiūlyta idėja nenukeliavo kaip toli, bet mes patys tubrūt dar labai pasistengsime populiarinti piliečių įtraukimo į valstybės gynimą idėją“, sakė jis.

Už žodžio laisvės idėjos gynimą apdovanojimas skirtas DELFI specialiajam korespondentui Dainiui Sinkevičiui. D. Sinkevičius kasdieniniame savo darbe nuosekliai ir užtikrintai gina žodžio ir saviraiškos laisvę, kad šalyje būtų daugiau laisvės, tiesos ir teisingumo.

Norėčiau padėkoti, čia visų žurnalistų apdovanojimas, bet jei ne prezidentė Dalia Grybauskaitė, palaikiusi mūsų iniciatyvą dėl žiniasklaidos laisvės, mes šiandien nebūtume tokie laisvi. Kadangi čia yra Seimo narių, noriu paprašyti, kad jie dirbtų, ko žmonės iš jų tikisi ir dėl ko juos rinko, ir paliktų žurnalistus ramybėje, mes kaip nors patys susitvarkysime“, - atsiimdamas apdovanojimą sakė D. Sinkevičius.

Už proveržio idėjų skleidimą apdovanotas portalo „15min.lt“ žurnalistas Ugnius Antanavičius. U. Antanavičius gilinosi į itin skirtingas ir universalias idėjas – nuo Lietuvos vardo keitimo iki to, ką lietuviams savo būdo bruožuose siūlo keisti Tanzanijos ar Bengalijos gyventojai. „Idėja Lietuvai“ žurnalistą paskatino į viską pažiūrėti platesniu kampu.

„Džiaugiuosi, kad tokia iniciatyva įvyko ir kad nepamirštume jų įgyvendinti“, - sakė U. Antanavičius, dėkodamas savo darbovietei, vadovams ir kolegoms žurnalistams.

Apdovanojimas už iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ vaizdą skirtas fotomenininkui Mariui Jovaišai. Iniciatyvai padovanotos M. Jovaišos kurtos projekto „Neregėta Lietuva“ nuotraukos gniaužia kvapą ir atskleidžia mūsų šalies grožį naujais rakursais. M. Jovaiša yra gyvas pavyzdys kaip drąsiausias idėjas paversti tikrais kūriniais.

„Man buvo milžiniškas įvertinimas ir garbė kaskart, kai mačiau projekto pristatymus, reklamas, ir mačiau ryškiausius protus mano nuotraukų fone, kurių kiekvieną prisimenu su šiltais jausmais, fone. Kalbant apie projektą, turiu didelę viltį, kad jis bus tęstinis ir tas idėjų bankas pasitarnaus kaip geras šaltinis visiems ką nors gero norintiems nuveikti lietuviams“, - kalbėjo jis.


Apdovanotiesiems įteikti autoriniai meno kūriniai – iniciatyvos simbolio – ąžuolo lapo vardinės statulėlės.