Savivaldybė neinformavo apie konkrečias kainas

Praėjusių metų rudenį, spalio 10 dieną, Druskininkų savivaldybė ir ryšių su visuomene agentūra UAB „Maniakai“ sudarė sutartį, pagal kurią nupirktos viešųjų ryšių paslaugos. Pirkimo vertė – 12100 Eur.

Tačiau įdomu tai, kad savivaldybė nepadarė to, kas numatyta Viešųjų pirkimų įstatyme. Savivaldybė paskelbė CVP IS laimėjusio dalyvio pasiūlymą ir sudarytą sutartį, tačiau ne pilna apimtimi. Kitaip tariant, visi suinteresuoti asmenys cvpp.lt svetainėje galėjo rasti tik bendrą pirkimo kainą. Tuo tarpu konkrečių paslaugų kainos liko neatskleistos. Tiesa, viešai prieinamoje sistemoje konkrečios paslaugos matomos, tik jų įkainiai liko paslaptyje.

DELFI gavo informacijos, kad šį rudenį 15min žurnalistai oficialiai kreipėsi į savivaldybę prašydami suteikti nuslėptą informaciją, tačiau tuomet sulaukta neigiamo atsakymo.

Rudenį Druskininkų savivaldybės atstovė Diana Sinkevičiūtė žurnalistams pateikė atsakymą, kad neva perkančioji organizacija negali tretiesiems asmenims atskleisti iš tiekėjų gautos informacijos, kurią jie nurodė kaip konfidencialią. Anot jos, tiekėjas esą gali nurodyti, kad tam tikra jo pasiūlyme pateikta informacija yra konfidenciali. Taip pat ji tada teigė, kad uždaroji akcinė bendrovė „Maniakai“ pateiktame pasiūlyme nurodė, kad paslaugų įkainiai yra konfidenciali informacija.

Tačiau sausio 15 dieną savo išvadą pateikusi Viešųjų pirkimų tarnyba pripažino, kad Druskininkų savivaldybė buvo neteisi. Ji konstatavo, kad Viešųjų pirkimų įstatymas buvo pažeistas ir įpareigojo pateikti pilną informaciją.

„Vykdydamas sutartį pirkimo vykdytojas pažeidė įstatymo 86 straipsnio 9 dalies nuostatas ir įstatymo 17 straipsnio 1 dalyje įtvirtintą skaidrumo principą. Taryba įpareigoja ne vėliau kaip per 5 d. d. nuo vertinimo išvados gavimo dienos paskelbti CVP IS sutartį ir pasiūlymą pilna apimtimi, t. y. paskelbti paslaugų vieneto kainas (įkainius)“, - teigiama Viešųjų pirkimų tarnybos sprendime.

Kas kiek kainuoja?

Kai VPT nustatė, kad visas tiekėjo pasiūlymas negali būti laikomas konfidencialia informacija, Druskininkų savivaldybė padarė tai, ką privalėjo padaryti jau seniai. Šiuo metu cvpp.lt jau galima surasti visų konkrečių paslaugų įkainius.

Juos peržiūrėjus matyti, kad daugiausia pinigų (3327,50 Eur su PVM) bus skirta komunikacijos strategijos sukūrimui. Antroje vietoje pagal brangumą „spaudos konferencijos turinio rengimo ir jos organizavimo su pravedimu bei darbu su žiniasklaida, skatinančiu žinios publikavimą (be techninių išlaidų, be pranešimo spaudai)“ paslauga, kurios vertė – 1754,50 Eur su PVM.

Toliau rikiuojasi kita paslauga - „įvairių straipsnių parengimas ir inicijavimas žiniasklaidos priemonėse, atstovaujant kliento interesus“. Tam ketinama išleisti 574,75 Eur su PVM.

Ričardas Malinauskas

387,20 Eur su PVM ketinama išleisti pranešimų paslaugai, kuri apibūdinama taip: „Pranešimų spaudai rengimas, platinimas ir darbas su žiniasklaida po platinimo, atstovaujant kliento interesus.“

Kiek pigiau įkainota „Krizinių situacijų vadybos bei komunikacijos konsultacijų jų metu“ paslauga. Jos vertė – 266,20 Eur su PVM.

O štai „straipsnio teksto parengimas (be inicijavimo)“ įkainotas 290,40 su PVM.

175,45 Eur su PVM ketinama išleisti paslaugai „kliento interesų atstovavimas žiniasklaidos priemonėse (susitikimų organizavimas, komentarų inicijavimas, viešos pozicijos teikimas, bendrų projektų vystymas ir kt.)“.

Likusios 3 paslaugos įkainotos dar mažesnėmis sumomis.

Druskininkų savivaldybės ir UAB „Maniakai“ pasirašytoje sutartyje teigiama, kad ji galioja iki kol bus pasiekta 12100 Eur suma su PVM, bet ne ilgiau kaip 12 mėnesių.

R. Malinauskas: savivaldybė įstatymo laikėsi

Iš DELFI žurnalistų išgirdęs apie Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimą dėl pažeisto įstatymo, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas teigė, kad su šia situacija dar nespėjo susipažinti, mat tuo pirmiausia užsiima viešuosius pirkimus vykdanti administracija, o ne jis. Tačiau, nepaisant to, savo nuomonę apie VPT sprendimą jis turi.

„Ar informacija išviešinama, ar neišviešinama – nemanau, kad čia yra kažkoks ypatingas pažeidimas. Manau, kad savivaldybė laikėsi įstatymų ir mes dar diskutuosime su Viešųjų pirkimų tarnyba. Ne visi šventieji, kurie pasako, kad yra taip ir taip. Galbūt jie klysta“, – svarsto R. Malinauskas.

Paklaustas, kam savivaldybei prireikė sutarties su viešųjų ryšių agentūra ir ar savivaldybė neturi savo specialistų, Druskininkų meras atsakė, kad savivaldybė pati sprendžia, ko ir kiek jai reikia.

„Savivaldybė pati nusprendžia, kiek jai reikia su kuo bendrauti ir kiek sutarčių turėti. Juk mes esam savivaldybė, kuri pati nuspręs, kaip jai reikia tvarkytis ir su kuo dirbti“, – aiškino jis.

Nors meras laikosi pozicijos, kad įstatymų savivaldybė laikėsi, tačiau VPT įpareigojimas pateikti pilną informaciją su įkainiais jau įgyvendintas.

Užsimena apie baudą

Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė DELFI teigė, kad savivaldybei gali tekti sumokėti administracinę baudą.

„Darysime keletą vertinimų ir bausime administracinėmis baudom administraciją, kad susikurtų sistema, jog taptų norma (įstatymo laikymasis – DELFI pastaba). Minkštos priemonės nelabai padeda. Turbūt bus surašytas administracinis protokolas su finansinėm nuobaudom. Gal tas atgrasys kitas perkančiąsias organizacijas. Nesinori eiti tokiu keliu, bet matyt teks“, - sakė ji.

Diana Vilytė

Anot jos, savivaldybė jau turėjo laiko susipažinti su nauja tvarka.

„Sutarčių viešinimas, kaip prievolė, atsirado 2015 m. Stebime tendenciją, kad perkančios organizacijos ne visada kruopščiai vykdo šią prievolę. Tai nėra tokio masto pažeidimas, kaip korupcija – tai tiesiog netvarkingumas, kultūros nebuvimas“, – teigė ji.

Pašnekovė apskritai pastebi, kad Druskininkuose trūksta konkurencijos tarp viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančių įmonių.

„Galima sakyti, kad tai – užkampis. Turbūt dėl to tiekėjams ne visada patrauklu atvykti į pirkimus. Matomas tų pačių įmonių dominavimas, ilgalaikiai santykiai“, – pastebi D. Vilytė.