Diskutuodamas apie laikinąją komisiją, kuri atliks LRT tyrimą, nacionalinio transliuotojo vadovas išreiškė susirūpinimą dėl LRT turinio apsaugos. Laikinosios komisijos LRT veiklai tirti pirmininkas Arvydas Nekrošius savo ruožtu tvirtino, jog nerimauti neverta, nes LRT veiklą tirs įvairių sričių profesionalai.

Ar pajėgs įvertinti sąmatas?

A. Nekrošius patvirtino, jog viena iš komisijos užduočių – tirti laidų sąmatas ir transliacijų kainas. „Komisijai buvo suformuluota dvylika klausimų, vienas iš klausimų – įvertinti ir tai. Kviesimės prodiuserius ir kitus ekspertus, kurie galėtų įvertinti, ar tai yra rinkos kaina“, – kalbėjo Laikinosios komisijos LRT veiklai tirti pirmininkas.

Kai kurios sumos, anot jo, kelia klausimų. „Keistų dalykų yra nemažai. Reikės įvertinti, ar tai yra rinkos kaina. Kaip pavyzdys – tie patys atlikėjai už kelių minučių kažkokį fonograminį padainavimą gauna, tarkim, tūkstantį eurų. Kiti dalykai – už poros valandų laidą gaunama iki kelių šimtų tūkstančių eurų, tai irgi reikėtų įvertinti, ar tai yra rinkos kaina“, – tęsė laikinosios komisijos pirmininkas.

Tokie skaičiai, anot LRT generalinio direktoriaus, yra netiesa, o ir televizinės rinkos kainas įvertinti gali tik kompetentingi specialistai: „Būtų labai smagu, jei Seimas pasiektų, kad komercinės televizijos parodytų savo laidų sąmatas ir jas galėtume palyginti. Bet aš labai abejoju, kad tai pavyks.“

Mykolo Romerio universiteto doc. Virgio Valentinavičiaus teigimu, kalbos apie didžiules sumas greičiausiai yra nepagrįstos, bet tai rodo sistemos spragas.

„Visi šie mitai apie labai brangiai apmokamas dainas ir laidas veikiausiai ir liks tik mitais, bet tam [...] reikia išsiaiškinti. Juk yra rinkos dėsniai. Nemanau, kad čia bus didelių atradimų. Atradimų bus kitur. Bet jau visas šitas ginčas rodo, kad sistemos vertinti televizijos darbą ir sistemos televizijai skaidriai parodyti savo darbą nėra. Vienas didžiausių komisijos uždavinių bus sukurti tą sistemą. Manau, kad galima rasti žmonių, kurie įvertins laidų kainas ir tuos mitus sėkmingai išsklaidys“, – kalbėjo Mykolo Romerio universiteto docentas.

Dirbs su bet kokia komisija

LRT vadovas tikina, jog nacionalinis transliuotojas yra pasiruošęs bendradarbiauti su laikinąja komisija, tačiau svarbu, kad tai nevirstų LRT turinio kontrole. „Mes gerbiame Seimą, dirbsime su bet kokia komisija, kokią Seimas sudarys. Kaip ir galėjome dirbti su Kultūros komitetu, ir jam viską paaiškinti. Tik klausimai galėtų būti konkretūs. Jei domina konkretus prodiuseris, galime Seimo nariams, kurie turi leidimą dirbti su slapta informacija, parodyti su juo susijusią medžiagą.

Bet dabartinės kalbos mane dar labiau įtikina, kad tai visgi bus LRT turinio kontrolės komisija prisidengiant finansiniais dalykais. Tai patvirtina visi veiksmai“, – kalbėjo A. Siaurusevičius.

Savo ruožtu laikinosios komisijos LRT veiklai tirti pirmininkas A. Nekrošius tvirtino, jog ketinama pasitelkti visus įmanomus ekspertus, taip pat – ir užsienio auditorius, kurie turėtų patirties audituojant ir kitus nacionalinius transliuotojus.

Seimo nariai ir laikinoji tyrimo komisija tikrai patys neužsiims vertinimu, jie tikrai kreipsis į specialistus, įskaitant ir Lietuvos valstybines įstaigas“, – tikino A. Nekrošius.

LRT generalinio direktoriaus teigimu, iniciatyva samdyti tarptautinę auditorių kompaniją yra sveikintina – nacionalinis transliuotojas laukia tarptautinio audito.

„LRT suinteresuota skaidrumu. Jei Seimo nariai pasidomėtų, kaip per keletą metų keitėsi ataskaitų, pateikiamų Seimui, turinys, kaip jis tapo išsamesnis, kiek daug skaičių pateikta... Ir jei pastabos būtų keliamos normaliai, o ne tokiu būdu, būtų buvę galima nustatyti kitokią formą. Tiesą sakant, dabar net ir nėra nustatyta, kokia (ataskaitos) forma turėtų būti – tuomet galima spekuliuoti, nes visada netiks. Tai buvo galima atlikti procedūriškai, bet velnias slypi detalėse.

Laukėme klausimų, bet jie pirmiau buvo nusiųsti naujienų agentūrai BNS. Pirmiausiai spaudoje perskaitėme, kokių klausimų sulauksime, o juos gavome gal tik po pusantros valandos“, – pasakojo LRT vadovas.

A. Nekrošiaus teigimu, ši situacija susiklostė dėl techninių kliūčių. „Tai yra tikrai techniniai dalykai, nes reikėjo siųsti registruotą laišką“, – tikino laikinosios komisijos vadovas.

A. Siaurusevičius pastebėjo, jog pirmųjų klausimų originalo nacionalinis transliuotojas taip ir negavo. „Originalo iki šiol nesu matęs. Bet tai – detalės. Noriu pasakyti, kad LRT yra skaidri, dirba pagal galiojančius įstatymus. Ji pasiruošusi bet kokiems patikrinimams, bet abejonių kelia kai kurių „valstiečių“ partijos narių tikrieji tikslai. Mūsų užduotis, nepaisant visko, teikiant informaciją apsaugoti savo turinį. Ir tai darome, kad ir kaip sunku bebūtų“, – tikino nacionalinio transliuotojo vadovas.

LRT.lt portalas primena, jog Seimas skubos tvarka pritarė valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyvai sudaryti laikinąją komisiją, kuri atliktų Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos valdymo, finansinės bei ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą.