Anot pranešimo, Seimo kontrolierius taip pat pastebėjo, kad Migracijos departamentas stabdo prašymų nagrinėjimą, nesivadovaudamas teisės aktuose numatytais prašymo nagrinėjimo stabdymo pagrindais.

„Jei atliekamas patikrinimas dėl įmonės fiktyvumo, prašymo nagrinėjimas išduoti leidimą laikinai gyventi skubos tvarka nėra stabdomas, o tiesiog yra nagrinėjamas bendrąja tvarka“, - pažymima Seimo kontrolieriaus išvadose.

Seimo kontrolierius pastebi ir tai, kad Migracijos departamentas netinkamai informuoja pareiškėjus apie prašymo nagrinėjimo stabdymo priežastis, nenurodo, kokius papildomus duomenis jie turi pateikti.

„Atkreiptinas dėmesys į tai, kad, jei nepakanka prašymo išduoti leidimą laikinai gyventi šalyje pagrindžiančių duomenų, Migracijos departamentas ne vėliau kaip per mėnesį nuo prašymo pateikimo dienos turi raštu apie tai informuoti pareiškėją ir nustatyti pagrįstą terminą reikiamiems duomenims pateikti“, - rašoma Seimo kontrolieriaus išvadose.

Seimo kontrolierius pažymi, kad pareiškėjo informavimas apie tai, jog bus apklausa, nereiškia, kad jis buvo informuotas tinkamai: „Migracijos departamentas privalo pareiškėją informuoti ne tik apie apklausos datą ir laiką, bet ir kokius dokumentus ar duomenis jis turi pateikti“.

Pasak A. Normanto, pareiškėjų informavimas telefonu nėra laikytinas tinkamu: „Migracijos departamentas informaciją pareiškėjams turi pateikti elektroniniu paštu arba paštu“.

Atmesdamas Migracijos departamento argumentus dėl tris kartus valstybės tarnautojui viršijančio krūvio, Seimo kontrolierius pažymi: „Šios aplinkybės Migracijos departamento pareigūnams nesuteikia teises nesilaikyti nustatytos prašymų nagrinėjimo tvarkos ir terminų. Parašymų išduoti leidimą laikinai gyventi šalyje nagrinėjimas ir sprendimų šiuo klausimų priėmimas - viena iš Migracijos departamento funkcijų, ir šią funkciją įstaigos pareigūnai turi atlikti laikydamiesi teisės aktuose nustatytų reikalavimų“.

Seimo kontrolierius Migracijos departamento vadovei Evelinai Gudzinskaitei rekomendavo imtis priemonių, kad įstaigos kompetencijai priskirti asmenų prašymai būtų išnagrinėjami per teisės aktuose nustatytus terminus. Taip pat Migracijos departamentui rekomenduota tinkamai informuoti pareiškėjus apie priimtus sprendimus, tarp kurių ir sprendimai dėl prašymų nagrinėjimų ne skubos, o bendrąja tvarka.

Seimo kontrolieriai gina žmogaus teisę į gerą viešąjį administravimą, užtikrinantį žmogaus teises ir laisves, prižiūri, ar valdžios įstaigos vykdo pareigą tinkamai tarnauti žmonėms, bei skatina pagarbą žmogaus teisėms ir laisvėms, atliekant nacionalinės žmogaus teisių institucijos funkcijas. Seimo kontrolieriai taip pat vykdo nacionalinę kankinimų prevenciją laisvės apribojimo vietose pagal Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį, ar baudimą fakultatyvų protokolą.