Maža to, įtariama, kad berniukas sužalojimus, kurie neabejotinai gali atsiliepti jo tolesniam gyvenimui, patyrė per du kartus dviejų savaičių laikotarpiu.

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas, pirmasis prabilęs apie Kėdainiuose kankinto Matuko patirtą smurtą, neslepia, kad lapkričio mėnesį gimusio berniuko gyvybei grėsė pavojus, tačiau vaiką spėta išgelbėti.

„Kas įdomiausia, tai apie šį vaiką buvo oficialiai pranešta policijai ir niekas iš jūsų kolegų tuo net nesusidomėjo, o juk paprastai dėl vienos tabletės išgertos būna didelis ažiotažas“, – gydytojas stebėjosi, kad žinia apie suluošintą berniuką taip ir neatsidūrė žiniasklaidos akiratyje.

Pasak gydytojo, sunkiai sužalotas berniukas į Kauno klinikas buvo atvežtas iš Klaipėdos dar gruodžio 25 dieną.

„Jam nustatyta sunki galvos smegenų trauma, kuri greičiausiai atsirado dėl kratymo – kitaip sakant, trauma būdinga tipiškam sukrėsto kūdikio sindromui, – sakė R. Kėvalas. – Mes atlikome savo pareigą tiek gydymo prasme, tiek pranešėme įvairioms institucijoms.“

Mažametis į Kauną buvo atvežtas iš Klaipėdos ligoninės – būtent laikinojoje sostinėje yra vienintelis vaikų neurochirurgijos skyrius, kuriame gydomi sunkiausias traumas patyrę vaikai.

„Laimei, kritinė būklė jau yra praėjusi, kitą savaitę jį planuojame išleisti į namus“, – teigė gydytojas.

Medikas neabejoja, kad kūdikis traumas galėjo patirti ne per nelaimingą atsitikimą, o esant tyčiniams veiksmams.

Policijos atstovai sako, kad dėl vaiko sveikatos sutrikdymo yra pradėtas tyrimas, o apie sunkiai sužalotą mažametį žiniasklaidai vis dėlto buvo pranešta, tačiau šventiniu laikotarpiu ši žinia, matyt praslydo pro akis.

Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė pažymėjo, kad Kretingoje, Vytauto g. gyvenantis berniukas dar gruodžio 24 d. dėl šonkaulių lūžių buvo atvežtas į Klaipėdos ligoninę, o iš ten kitą dieną pervežtas į Kauno klinikas.

„Tėvas paaiškino, kad, laikydamas kūdikį ant rankų, užkliuvo už šuns ir kartu su juo nugriuvo, dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – sakė J. Kazragytė.

Anot policijos atstovės, ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo perduota Kauno prokurorams, o šie nutarė, kad tyrimą privalo atlikti kolegos iš Klaipėdos, todėl dokumentai buvo išsiųsti į uostamiestį.

Tačiau policija kol kas nesuspėjo apklausti nei berniuko motinos, nei tėvo, jų apklausa suplanuota artimiausiu metu.

Klaipėdos policijos atstovė Andromeda Grauslienė sakė, kad Sunkių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai papildomai kreipėsi į Kretingos savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarnybą, prašydami dar kartą pasidomėti sunkiai sužaloto mažamečio šeima. Ji nėra įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą, tačiau namuose auga dar vienas mažametis.

Be to, kyla abejonių dėl paties įvykio aplinkybių, juo labiau, kad berniuko tėvas teigia, jog sūnus buvo du kartus sužalotas tokiomis pačiomis aplinkybėmis.

„Kauno klinikų gydytoja atvykusiems pareigūnams nurodė, kad mažamečio tėvai, aiškindami įvykio aplinkybes, paaiškino, jog gruodžio mėnesį, galimai 12 d., tėvas, laikydamas mažametį berniuką ant rankų, namuose užkliuvo už šuns ir griuvo sužalodamas naujagimį, dėl ko jie kreipėsi į gydymo įstaigą, – sakė policijos atstovė. – Po to gruodžio 23 d. galimai įvyko analogiška trauma, kuomet tėvas su mažamečiu taip pat užkliuvo už šuns ir pargriuvo, vėl sužalodamas naujagimį, dėl ko vaikas buvo pristatytas į Kauno klinikas.“

Pareigūnai turi žinių, kad visiškai kitaip apie vaiko sužalojimą kalba mažylio motina.

Kretingos vicemerė Danutė Skrubienė sako, kad Vaiko teisių tarnybai šeima, kurioje gyvena sunkiai sužalotas mažametis, nebuvo žinoma, ja niekas nesiskundė ir iš daugiabučio, kuriame gyvena, gyventojų. Be to, šeimoje auga dar viena mergaitė, kuri jau lanko mokyklą, bet ir pedagogai nepastebėjo jokių smurto požymių. Taip pat iš mergaitės nebuvo gauta ir jokių nusiskundimų.

„Po šio įvykio Vaiko teisių tarnybos darbuotojai nuvyko į namus, apžiūrėjo buitines sąlygas, šeima gyvena tvarkingai“, – sakė ji.

Sužaloto berniuko motina šiuo metu yra Kauno klinikose šalia savo sūnaus, tuo metu tėvas rūpinasi mažamete dukra. Su tėvu vaiko teisių specialistai aptarė, kaip šis turėtų elgtis su vaikais. Tačiau, anot D. Skrubienės, iš klinikų išleistas kūdikis į namus negrįš.

„Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, pareigūnai turi išsiaiškinti visas aplinkybes, todėl kai mažylis bus išleistas iš ligoninės, mūsų vaiko teisių tarnybos darbuotojai važiuos jo parsivežti, bet jis paklius į kitą šeimą – suradome jam laikinuosius globėjus“, – sakė Kretingos vicemerė.