„LRT skaidrumas ir atsakomybė privalo būti užtikrinti, niekam nekyla abejonių, tačiau Konstitucinis Teismas aiškindamas visuomeninio transliuotojo klausimus aiškiai pasakė, kad kontrolės negali vykdyti asmenys, kurie turi tam tikrų interesų, kad Seimo narių pareiga labaiu yra užtikrinti, kad ta kontrolė veiktų, kad ji būtų sukurta, nepriklausoma ir efektyvi, bet ne patiems imtis tiesiogiai kontroliuoti“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė M. Lingė.

Jis pastebėjo, kad po iniciatyva Seime kurti laikinąją tyrimo komisiją dėl LRT finansų – valdančiųjų ir jiems palankių politikų parašai. „Tai jau gali kelti klausimų, ar nėra sudaromos prielaidos pažeisti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą“, – sakė M. Lingė.

Anot jo, Seimo nariai, užuot patys ėmęsi tyrimo, „kad nebūtų sugriauti geri tikslai“, turėtų atrasti efektyvų visuomeninio transliuotojo kontrolės mechanizmą, jei dabartiniai „yra šlubuojantys“.

Valdančioji Valstiečių ir žaliųjų frakcija pirmadienį surinko parašus Seime sukurti laikinąją tyrimo komisiją dėl LRT valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos. Inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją gali ne mažiau kaip ketvirtadalis, t. y. 36 Seimo nariai. Siūloma, kad komisijos nariai turės turėti leidimus dirbti su slapta informacija.

Nutarimo dėl komisijos steigimo projekte numatomas įpareigojimas komisijai įvertinti LRT tarybos pateiktą 2016 metų veiklos ataskaitą, taip pat – įvertinti, „ar LRT valdymo struktūra, įdarbintų darbuotojų skaičius, darbuotojų atlyginimų dydis, pačios LRT kuriamų laidų, LRT kartu su prodiusavimo paslaugas teikiančiomis kompanijomis ar nepriklausomais prodiuseriais bei tik prodiusavimo paslaugas teikiančių kompanijų ar nepriklausomų prodiuserių kuriamų laidų santykis įgalina racionalų valstybės biudžeto lėšų naudojimą bei atitinka Lietuvoje esančios rinkos sąlygas“.

Klausimus LRT formuluojantys parlamentarai teigia, kad juos domina išskirtinai finansinė bei administracinė nacionalinio transliuotojo situacija ir LRT, kaip valstybės biudžeto finansuojamos viešosios įstaigos, veiklos skaidrumas. Kritikai Seimo narių klausimus vadina spaudimu LRT.