„Supratau, kad mano situacija jau rimta, jei net komerciniai kanalai turi „iškirpti“, – stebėjosi R. Vanagaitė.

Aptariama LNK televizijos pramoginė pokalbių laida „Valanda su Rūta“ buvo filmuojama spalio mėnesį – prieš pasirodant paskutinei rašytojos knygai „Višta strimelės galva“ ir prieš jai įsiveliant į diskusijas apie Lietuvos karininką, partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą. Tiesa, parodyti šią laidą, kurioje kalbėta apie vyrų ir moterų santykius, nuspręsta tik sausio pradžioje.

R. Vanagaitės neliko nė atvaizdo

Rūta Mikelkevičiūtė man pati parašė, kad atsiprašo, apgailestauja, bet kanalo vadovybė nusprendė išimti visus epizodus, „iškirpti“ iš viso mane iš laidos. Grįžau namo, įsijungiau, nes pagalvojau, kad filmuoti ir montuoti tuomet labai sunku – vis tiek operatoriai filmuoja ir bendruosius planus, ir, tarkime, kaip 3 žmonės sėdi vienoje pusėje, 3 žmonės – kitoje, o šios pusės negalėjo rodyti, parodė tik stambius planus“, – pasakojo R. Vanagaitė.

Jos teigimu, laidoje nebuvo kalbėta nei apie minėtą knygą, nei apie partizanus – tik apie asmeninę patirtį.

„Buvo labai smagi laida. Mes tiek „lazdavojomės“... Kristupas Krivickas mane puolė, buvo ir tokia labai graži panelė, iš kurios šaipėmės – tiek juoko smagaus. Laida – apie gyvenimą, gyvenimiškas istorijas“, – tikino pašnekovė.

Anot R. Vanagaitės, į R. Mikelkevičiūtės žinutę ji teatrašė, kad vystome demokratiją kaip ir Rusijoje.

„Turi žmonės „iškirpti“ iš laidų... Ir už ką?“ – klausė ji.

Suprato palietusi tai, kas daugeliui – šventa: man atrodė, kad tiesa yra svarbiau

Rašytoja aiškino iki šiol nesuprantanti ir to, kodėl iš prekybos leidykla „Alma littera“ jos knygas nusprendė išimti – neva neįtikėtina, kad tokią audringą reakciją išprovokavo vos keli išsakyti sakiniai.

„Pažiūriu į savo lentyną, o ten yra, sakykime, „Pegase“ pirkta žiauri 700 puslapių knyga apie partizanų judėjimą „Lietuvos drama 2“. Jei kas nors skaitytų, tai yra bombų bomba, o pardavinėjama „Pegasuose“, kurie priklauso „Almai litterai“. Kelis sakinius pasakai, baisi reakcija, o tai yra knyga, kur, aš nežinau, būtų bomba Lietuvoje, jei ją kažkas perskaitytų“, – stebėjosi R. Vanagaitė.

Paklausta, ar jau atsakė sau į klausimą, kodėl toks ažiotažas kilo visuomenėje, pašnekovė tikino palietusi tai, kas daugeliui – šventa.

„Praeitis, paminklai, mitai... Žmonėms dabar – sudėtinga situacija. Labai mažai kas turi rimtų vilčių ateičiai, tokia emigracija, tai, na, tauta turi į kažką atsiremti arba turėti viltį – ES, NATO, nepriklausomybė. O, jei neturime vilties ateičiai, remiamės į praeitį – visos aršiausios diskusijos vyksta apie paminklus. Partizanų mitas galbūt buvo vienintelis tyras, kuriuo žmonės tiki, tačiau man atrodė, kad tiesa yra svarbiau. Pavyzdžiui, man mitų nereikia, bet aš manau, kad daugumai reikia. Tai yra labai svarbus tautai mitas, kuriuo pabandžiau, kaip sakant, suabejoti“, – dėstė ji.

Gyvenimas pasikeitė

R. Vanagaitė pripažino šiuo metu nelabai galinti viena išeiti į gatvę – dažnai tenka susidurti su užgauliojimais.

„Jei išeinu kur nors, einu su sūnumi. Tačiau į parduotuvę jau neinu. Taip kad nėra smagu“, – kalbėjo ji.

Rašytoja tikino, kad bene didžiausią įtaką tokiai reakcijai padarė Vytauto Landsbergio žodžiai, internete esą ėmė plisti ir grotažymė #pakaruoklėgrįžo.

„Kai teismas priėmė sprendimą, kad ikiteisminio tyrimo nebus, ėmė daugėti žinučių, kuriose tikinama, kad reikia sužinoti mano adresą, kad gyvenu prie miško ir, jei teismai Lietuvoje nevykdo teisingumo, tą turi vykdyti tauta“, – vyraujančia pozicija dalijosi ji.

Ir toliau vengs: kol kas nebus kviečiama į pramogines laidas

Savo ruožtu LNK kanalų grupės atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius DELFI sakė, kad sprendimas nerodyti R. Vanagaitės laidoje buvo priimtas bendrų diskusijų metu.

„LNK kanalų grupė – atsakingas televizijos transliuotojas, turintis savo vertybes ir jaučiantis atsakomybę savo žiūrovams. Pastarojo meto R. Vanagaitės komentarai įžeidė dalį Lietuvos visuomenės ir sukėlė neigiamą reakciją šalyje.

Vengdami tolesnio skandalo kurstymo ir nereikalingos įtampos visuomenėje kėlimo, pasitarę su laidos kūrybine grupe, priėmėme sprendimą nerodyti jos pasisakymų pramoginėje pokalbių laidoje „Valanda su Rūta“.

Laida buvo įrašyta dar prieš kilusį skandalą, kurio nebuvo galima numatyti. Kol kas R. Vanagaitė nebus kviečiama į LNK kanalo pramogines laidas. Tačiau suprantama, kad visuomenę sudominę įvykiai, diskusijos bus ir toliau objektyviai nušviečiamos kanalų informacinėse laidose“, – nurodoma atsakyme DELFI.