Kaip pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ dėmesį atkreipė BNS vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis, KGB agentų sąrašas buvo pradėtas viešinti dar 2012 metais. Jame yra daugiau nei 1600 pavardžių. Maždaug kas dvi savaites, kas mėnesį ar kas kelis mėnesius būdavo įdedama po 20 pavardžių.

„Tas procesas buvo nuolatinis, sąrašas buvo nuolat pildomas ir sąrašo pildymas baigtas praeitą penktadienį. Net ne šeštadienį, o penktadienį buvo įdėta paskutinė porcija pavardžių ir jose atsidūrė D. Banionis, S. Sondeckis ir kai kurios kitos pavardės“, - kalbėjo V. Beniušis.

Vaidotas Beniušis

BNS vyriausiasis redaktorius laidoje pažymėjo, kad vidury proceso būtų neteisinga keisti principus dėl viešinimo, jei yra pamatoma, kad sąraše yra labai garsių pavardžių.

„Būtų turbūt daug didesnė rizika, jeigu proceso metu mes pradėtume taikyti kitus kriterijus, nes tada jau pasitikėjimo valstybe būtų mažiau - ką mes dedame, ko mes nededame, dėl kokių motyvų, galbūt, atsirastų kažkokių įtakų darymo“, - sakė V. Beniušis.

Pasak BNS vyriausiojo redaktoriaus, tai svarbu siekiant apsaugoti tiek visuomenę, tiek tuos žmones nuo galimų šantažų.

„Matome, visame regione karts nuo karto iškyla, kad kažkas ištraukia kažkokį dokumentą ir pradeda juo spekuliuoti. Lenkijoje – pavyzdys su Lechu Valensa. Matėme – dėl vidaus politikos motyvų yra ištraukiamas dokumentas ir paskui interpretuok, kaip nori. Tai gal geriau pateikti viešai. Ir antra, kad tuos dokumentus įvertintų istorikai, o ne kažkokie archyvų diletantai, kaip vėlgi matėme su partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago istorija, kai ištraukiama ir pateikiama, kaip sensacija“, - argumentavo V. Beniušis.

Padaryta klaidų

Nors, pasak vyriausiojo redaktoriaus, pats principas yra aiškus, bet būdas, kaip tai buvo padaryta man kelia abejonių.

„Penktadienį buvo papildyta ir tiek. Penktadienį to niekas nepastebėjo. Šeštadienį tai pastebėjo žurnalistai. Jeigu konkrečiai pirmoji, man atrodo, buvo Rita Miliūtė, kuri savo feisbuke tai paviešino. Tada dirbome mes, dirbau aš, pastebėjome, paviešinome ir tai tapo dienos naujiena“, - pasakojo V. Beniušis.

Kiek jam pavyko išsiaiškinti savaitgalį, panašu, kad taip atsitiko, kad dokumentai buvo paviešinti penktadienį – dėl žmogiško faktoriaus, tiesiog konkretus mokslininkas, kuris deda tą sąrašą, jį įdėjo.

„Buvo idėja galbūt skelbti pirmadienį, bet įvyko nesusikalbėjimas. Mano atrodo, taip neturėjo būti. Turėjo būti įvertinta visuomenės reakcija, poveikis visuomenei, ir turėjo būti įdėtos pavardės kartu su svarbiausiais atsakymais – tiek apie to agentų sąrašo patikimumą, tiek apie tai, ką valstybė žino, ir ko ji nežino, apie šių asmenų galimą įsitraukimą, kiek giliai jie bendradarbiavo ar nebendradarbiavo“, - sakė V. Beniušis.

BNS vyriausiajam redaktoriui pavyko išsiaiškinti, kad be pačio sąrašo yra ir keletas kitų dokumentų apie šių asmenų veiklą, kurie, turbūt, bus paviešinti artimiausiu metu.

„Aš manau, tai turėjo būti padaryta iš karto. Mano asmenine nuomone, artimieji turėjo sužinoti ne perskaitę žiniasklaidoje, o galbūt iš tų pačių mokslininkų apie tai, kokie duomenys yra. Tam buvo iki galo nepasiruošta“, - sakė V. Beniušis.

BNS vyriausiasis redaktorius neabejoja, kad paviešintų duomenų interpretacijos visuomenėje bus skirtingos.

„Tai yra visiškai natūralu, nes kiekvienas turime ir savo šeimos istorijų, ir savo požiūrį į tų žmonių veiklą, valstybė, ką turi padaryti, ji turi pateikti konkrečius faktus“, - sakė V. Beniušis.

BNS vyriausiasis redaktorius atkreipė dėmesį, kad, pavyzdžiui, D. Banionio atveju yra vienas gana aiškus epizodas – kelionė į JAV, turbūt, kažkoks pasižadėjimas prieš tai, kažkokių darbų atlikimas.

„Reikia palaukti, šiandien bus paviešinta dalis dokumentų apie tai, apie kokius žmones jis galbūt teikė informaciją. Iš to mes jau galėsime daryti savo interpretacijas, žinoti, ar žala buvo, ar jos nebuvo, ar jis teikė nuoširdžią informaciją, ar, žinot, kartais informacija buvo teikiama visiškai apsimestinai. Faktų šiek tiek trūksta, ir tai sukelia įvairiausias spekuliacijas“, - sakė V. Beniušis.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras paskelbė, kad aktorius D. Banionis ir dirigentas S. Sondeckis sovietų okupacijos metais buvo užverbuoti dirbti KGB agentais, rašė BNS.

Interneto svetainėje kgbveikla.lt skelbiama, kad D. Banionis turėjo agento „Broniaus“ slapyvardį, buvo užverbuotas 1970 metais ir teikė KGB žinias apie Amerikos lietuvius. „KGB dokumentuose esama informacijos, kad agentas „Bronius“ užverbuotas 1970 m. spalio mėn., dėl jo dalykinių ir asmeninių savybių kontaktuojant su užsienio lietuviais“, - rašoma pažymoje. KGB veiklą viešinančioje interneto svetainėje aprašomas tais metais vykęs jo apsilankymas Jungtinėse Valstijose „Santaros Šviesos“ federacijos kvietimu.

S. Sondeckis, anot KGB dokumentų, buvo užverbuotas 1962 metais, turėjo agento „Saliuto“ slapyvardį ir agentūriniame tinkle buvo iki 1982-ųjų liepos. KGB domino į JAV emigravęs S. Sondeckio tėvas Jackus Sondeckis.

Penktadienį paviešintuose dokumentuose taip pat galima rasti ir kitų visuomenei žinomų asmenų.

Sąraše minimas ir kardinolas Vincentas Sladkevičius. Portale nurodoma, kad agentas „Alksnis“ užverbuotas 1958 metais, bet agentūriniame tinkle buvo kiek daugiau nei metus ir 1959 m. vasarą iš agentų išbrauktas. Tais pačiais metais būsimasis kardinolas buvo ištremtas į Nemunėlio Radviliškį, skelbiama portale kgbveikla.lt.