Kaip nurodoma viešai išplatintoje „Agrokoncerno grupės“ generalinio direktoriaus Valdo Eimonto pasirašytoje informacijoje, duomenys skelbiami atsižvelgiant į viešumoje pasirodžiusius klausimus ir siekiant išsklaidyti abejones dėl koncerno įmonių veiklos skaidrumo.

Pateiktais duomenimis, „Agrokoncerno“ įmonių grupėje šiuo metu veikia trys pagrindinės žemdirbius aptarnaujančios įmonės: UAB „Agrokoncernas“, UAB „Agrokoncerno grūdai“ ir UAB „Agrokoncerno technika“. Kitos bendrovės vykdo žemės ūkio produkcijos gamybos ir turto valdymo veiklą.

„Šiuo metu „Agrokoncerno“ įmonių grupė Lietuvos žemdirbiams konkurencingomis kainomis siūlo paslaugas, pažangiausias rinkoje technologijas ir produktus“, – rašo V. Eimontas.

Pranešime teigiama, kad pastaraisiais „Agrokoncerno“ veiklos finansiniais metais (nuo 2016 m. liepos 1 d. iki 2017 m. birželio 30 d.) bendrovė iš viso sumokėjo 18,5 mln. eurų įvairių mokesčių, iš jų 2,4 mln. eurų sudaro muito mokesčiai.

Prekybos apimčių neskelbia, remdamiesi konfidencialumu

Atsakydamas į viešojoje erdvėje išsakytas abejones dėl trąšų įvežimo, „Agrokoncernas“ nurodė, kad visos trąšos, importuojamos į Europos Sąjungos šalis, yra klasifikuojamos pagal Europos Bendrijos integruoto tarifo duomenis. Pagal šią klasifikaciją, vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentais, kiekvienai trąšai priskiriamas tam tikras prekės nomenklatūros kodas, o pagal jį nurodomi privalomi įvežimo į valstybę mokesčiai.

„Šiuos procesus prižiūri atsakingos valstybės institucijos. „Agrokoncerno“ įmonės moka mokesčius pagal nustatytą klasifikaciją ir neturi pagrindo abejoti, kad tokius pačius mokesčius už trąšas sumoka visi trąšų importuotojai, kurių Lietuvoje yra bent kelios dešimtys“, – teigiama pranešime.

Kaip nurodoma, pastaraisiais metais rinkoje populiarios tris pagrindines veikliąsias medžiagas turinčios trąšos, vadinamos NPK trąšomis, kuriose fosforo, kalio ir azoto kiekiai svyruoja iki 30 proc. veikliosios medžiagos.

Tačiau „Agrokoncernas“ nenurodo prekybos šiomis trąšomis apimčių, taip esą siekdamas apsaugoti tiekėjų ir bendrovės verslo interesus.

„Gerbiame savo verslo partnerius ir konkurentus, konkuruojame tik sąžiningais metodais, siekiame neiškreipti sveikos verslo aplinkos, todėl konfidencialios informacijos skelbti neturime teisės“, – nurodoma V. Eimonto pranešime.

Čia pat teigiama, kad „Agrokoncernas“ prekiauja BASF, FMC, DuPont, DowAgrosciences ir kitų augalų apsaugos priemonių gamintojų gaminiais – tik Lietuvoje registruotomis ir sertifikuotomis priemonėmis.

„Visos UAB „Agrokoncernas“ platinamos augalų apsaugos priemonės ar jų analogai yra platinamos ir kitų vietinės rinkos dalyvių“, – skelbiama dokumente.

Pasiaiškino dėl grūdų ir technikos

Pasak pranešimo, „Agrokoncerno technika“ savo veiklą pradėjo dar 2001 metais.

„Ši bendrovė niekuomet neperiminėjo ir nepirko jokio verslo, susijusio su Rusijos ar kitos valstybės žemės ūkio technikos prekyba“, – nurodo „Agrokoncernas“.

Įmonių grupė nurodo, kad „Agrokoncerno technika“ prekiauja žemės ūkio technika ir jos atsarginėmis dalimis bei teikia visapusiškas serviso paslaugas. Įmonė atstovauja tokius gamintojus kaip POTTINGER (Austrija), JYMPA ir AUSA (Ispanija), FarmGem (Anglija) ir kitus, taip pat prekiauja traktoriais VERSATILE (Kanada). 2013 metais „Agrokoncerno technika“ tapo kompanijos ROSTSELMASH (Rusija) atstovais Lietuvoje.
"Agrokoncerno" būstinė

Pranešime taip pat teigiama, kad kita koncerno įmonė – „Agrokoncerno grūdai“ – nedalyvavo jokiuose neteisėtuose susitarimuose, konkursuose ir panašiai nei 2004 – 2008 metais, nei kuriuo nors kitu metu.

„Grūdų elevatorius tiek Šeduvoje, tiek kitose Lietuvos vietose „Agrokoncerno grūdai“ įrengė teisės aktuose nustatyta tvarka, kaip ir kitos grūdų prekyba besiverčiančios įmonės“, – nurodo koncernas.

Jo vadovo teigimu, Lietuvoje sėjamos tik maistinių kviečių sėklos.

„Dabar dažnai viešumoje minimi „pašariniai“ kviečiai (jie minėti E. Jakilaičio ir H. Mackevičiaus klausimuose R. Karbauskiui – DELFI) iš viso nėra auginami. Vadovaujantis Lietuvos standartu (LST), kviečiai ar kvietrugiai neskirstomi į maistinius ar pašarinius grūdus. Kviečiai ir kvietrugiai pagal atitinkamus grūdo rodiklius (pvz., baltymai, glitimo kiekis, drėgmė, priemaišos, grūdų dydis ir kt.) skirstomi į skirtingas klases“, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad „Agrokoncerno grūdai“, supirkę grūdus iš pardavėjų, atlieka pirminį grūdų perdirbimą – juos valo, džiovina ir rūšiuoja. Vėliau grūdai eksportuojami.

„„Agrokoncerno grūdai“ neparduoda grūdų nei maisto pramonės įmonėms, gaminančios produkciją Lietuvoje, nei perdirbimo įmonėms, tiekiančioms perdirbtą grūdų produkciją maisto gamybai. Prasčiausios kokybės grūdai suvartojami gyvulininkystės verslu užsiimančiose kitose „Agrokoncerno“ įmonių grupės bendrovėse“, – teigiama dokumente.

Taip pat pranešama, kad eksportuojant kviečius ar kvietrugius, kiekviena šalis ar net gamintojas grūdus perka pagal savo individualų standartą ar poreikį. Pasaulinėje grūdų prekybos rinkoje esą vadovaujamasi ne vienu standartu – kokybę apsprendžia įvairūs rodikliai, atsižvelgiant į panaudojimo pobūdį (miltams, etanoliui, spiritui, glitimui, pašarui ir kitiems tikslams).

Reaguodami į dar vieną viešumoje keltą klausimą, „Agrokoncerno“ atstovai aiškina ir AB „Jonavos grūdai“ akcijų įsigijimo aplinkybes.

„Akcijos buvo perkamos nuo 2003 m. iki 2012 m. Šiuo metu UAB „Agrokoncerno grūdai“ valdo 25,07 proc. visų AB „Jonavos grūdai“ akcijų, kurios yra apskaitomos AB Šiaulių bankas (reorganizuota FMĮ „Finasta“)“, – nurodė V. Eimontas.

Vardijo, kaip rūpinasi žmonėmis

Aiškindamas savo santykius su ūkininkais, koncernas nurodė, kad „Agrokoncerno“ grupės įmonės, įvertinę žemdirbių situaciją bei galimybes skolintis, agrocheminę produkciją tiekia su mokėjimo termino atidėjimais iki metų laiko, moka avansus, suteikia ūkio vystymui paskolas.

„Grupės įmonės vykdo ir socialinę veiklą. Kiekvienais metais yra skiriama tam tikra suma paramai ir labdarai. Jau tapo tradicija skirti paramą Vilniaus Santaros klinikoms, žemdirbių švenčių ir kultūrinių renginių rėmimui, sunkiai gyvenančių daugiavaikių šeimų sąlygų gerinimui“, – rašoma pranešime.

Taip pat pranešama, kad „Agrokoncerno“ grupės įmonės rūpinasi ir savo darbuotojais – bendrovės turi pasirašę bendradarbiavimo sutartis su sveikatos priežiūros įstaigomis, į kurias periodiškai yra siunčiami darbuotojai profilaktinei sveikatos patikrai.

Skelbiama, kad didelis dėmesys skiriamas darbui su mokymo įstaigomis, kolegijomis, universitetais, ruošiančioms specialistus žemės ūkiui. Studentams, pasiruošusiems darbui grupės įmonėse, skiriamos negrąžintinos stipendijos, mokama už mokslą, baigus mokslus ir įsidarbinus skiriamas būstas.

Mackevičius kreipėsi į „Agrokoncerno“ darbuotojus

Ketvirtadienį, „Agrokoncernui“ išplatinus savo pranešimą, feisbuke pasirodė naujas H. Mackevičiaus įrašas, kuriame keliama dar daugiau klausimų apie R. Karbauskio aplinką.

„Gerbiamas Ramūnai, pakalbėkim šiandien apie Naisius, Česlovo Karbauskio imperijos centrą. Ne apie samosvalais supiltus piliakalnius, ne apie blaivią kaimo būtį, apie ūkį pakalbėkime“, – rašė H. Mackevičius.
Haroldas Mackevičius

Žinomas šalies humoristas dalijosi žiniomis, kad ten veikia Naisių žemės ūkio bendrovė ir Česlovo Karbauskio ūkininko ūkis, siekiantis apie 4000 ha. Dalis žemės nuomojamos, dalis nuosavos.

„Patys agrokoncerno ūkiai tai jau tėčio bičiulio Romualdo Nagrockio prižiūrimi, ten hektarų dešimtys tūkstančių, 25 bendrovės, ne juokas. Čia bus atskira kalba. Kas ten kieno žemes įdirba ir kaip ten viskas susipynę. Kur kieno giminės sudarbinti. Ką ten Naisiuose vadina „nagrockiukais“.

Rūstus žmogus ponas Nagrodskis, su juo geriau nejuokauti. Algas specialistam nustato, darbininkam įkainius. Apsipykęs su visais bendrovių direktoriais, kas visada palengvina va tokius pasmalsavimus. Galvojate, kuris čia Judas? Galvokit, 25 bendrovės, ne 12 apaštalų. Nors aš tai nukirsčiau interneto kabelį į Naisius. Ir į Šiaulius. Ir į Bridus, Žeimelį. Iš kaimynų kompiuterius surinkčiau. Užsikniso žmonės jūsų pasakoj gyventi, tik bijo į akis pasakyti. O manęs nebijo. Ir aš jūsų nebijau. Biškį naisesnių esu matęs“, – skelbė H. Mackevičius.

Šiame kontekste, kalbėdamas apie ūkiuose auginamas kultūras, jis iškėlė R. Karbauskiui naujus klausimus:

a) ar teisybė, kad azoto trąšų normas riboja ES direktyva – ne daugiau 175 kg/ha, o jūs supilat 230 – 240 kg/ha? Su žieminiais kviečiais taip galima išspausti iki 9-10 tonų iš hektaro. Viršijant ES direktyvoje nustatytus azoto trąšų limitus. Nu, šiemet tiek neprikūlėt, spėju, kūlėt kokias septynias – aštuonias tonas. O jums svarbiausia – tonos, tonos, tonos, kokybė nelabai svarbu, elevatoriai taigi nuosavi, laboratorijos nuosavos? Ar aš klystu? Jūsų pačių pieštoje schemoje elevatorių apyvarta didžiausia. 18 štukų elevatorių visoje Lietuvoje.

Trąšos daugiausia rusiškos, nu kai pats prekiaujat, tai gal ir nusiderat nuo savęs kiek? Nuleidžiat tėvuko ūkiui ant kainos? Nu čia jūsų su ponu Česlovu reikalai, galit neatsakinėt.

b) ar teisybė, kad sėjomainą taikot minimaliai, bo neapsimoka sėjomaina? Jeigu supilama tik ES leidžiami 175 kg azoto, kviečiams azoto negana, į sėjomainos schemas būtina įtraukti ankštinius augalus, rapsą kaip priešsėlį. Bet jei supili 230 kg/ha, tai kam ta tiksli sėjomaina. Sėjomaina – tai prarasti žieminių kviečių derliaus metai. Gal aš pletkus platinu, jūs sakykit, nebūkit susikaustęs. 4000 ha ūkis, tai kiek šiemet sėjot žirnių, kiek pupų, kiek rapso? Suprantu, kad galit nežinot, tėvukui paskambinkit. Tėvukas maladiec, viska žino mintinai. Tiek kviečių, tiek rapso, tiek žirnių, tiek pupų. Geras žmogus jūsų tėtis, su žmonėm pasikalba.

c) o dabar apie algas pakalbėkim. Eilinių darbininkų algas Agrokoncerno bendrovėse. Javapjūtė toks dalykas, diena metus peni, sakoma. Dirba žmonės ir nuo septynių ryto, dirba kai reikia po 12-13 valandų. Dirba kol šviesu, reikia ir naktim dirba. Dirba viršvalandžius, o už viršvalandžius pinigų negauna. Ar gauna? Gal rašot į algalapius 8 valandas, plius taip vadinamas koeficientas. Čia paaiškinsiu plačiau, kad karvutė suprastų.

Dirba tarkim žmogus 12 valandų. 8 darbo, 4 viršvalandžiai, kur jam dvigubai priklauso. Tai mokėt priklausytų kaip už 16 valandų, pagal darbo kodeksą.
O koncernas moka už 8, plius koeficientas 0,5 tai gaunasi 12. 12 dirbi, už 12 gauni, jokių viršvalandžių. Toks va negražus dalykas, bet gal aš klystu?

„Jūs vis tylit, o klausimų daugėja“, – pažymėjo H. Mackevičius.

Baigdamas humoristas kreipėsi į „Agrokoncerno“ darbuotojus. „Gerbiami agrokoncerno darbuotojai, rašykite man drąsiai, aš jokių šaltinių neišduodu. Rašykite asmenine žinute, visas perskaitau. Dėkui už palinkėjimus. Ir labai prašau pasidalinti. Kad gyvenimas būtų geresnis“, – paskelbė jis feisbuke.

Diskusijos verda jau kelias savaites

DELFI primena, kad R. Karbauskio bei E. Jakilaičio ir H. Mackevičiaus susirašinėjimas feisbuke tęsiasi jau kelias savaites.

Diskusija kilo, R. Karbauskiui paviešinus įrašą, kuriame skelbta, kad su žurnalistu E. Jakilaičiu siejamos trys įmonės pernai gavo daugiau kaip 2,5 mln pajamų ir tesumokėjo tik 0,3 proc. mokesčių.
Edmundas Jakilaitis

Tą pačią dieną E. Jakilaitis taip pat feisbuke paskelbė 24 klausimus R. karbauskiui apie jo verslus, tačiau teigė, kad toks žingsnis nėra susijęs su ankstesniu politiko įrašu.

Jakilaičio klausimai Karbauskiui:

1. Kada ir kokiomis aplinkybėmis su jumis susijusios įmonės tapo Rusijoje gaminamų trąšų importuotojomis į Lietuvą?

2. Kiek su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža amonio salietros ir jos pakaitalų?

3. Kokią įtaką su jumis susijusioms įmonėms daro ES taikomi antidempingo muitai?

4. Kodėl ES pradėjus taikyti antidempingo muitus Rusijos pagamintoms azotinėms trąšoms su jumis susijusios įmonės pradėjo įvežti „nešvarią salietrą“ su keliais proc. fosforo ar kalio trąšų priemaišomis?

5. Mūsų šaltinių teigimu, su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža apie 65 000 tonų skirtingos sudėties azotinių trąšų. Ar galite patvirtinti arba patikslinti šią informąciją?

6. Kaip manote ar jumis susijusios įmonės iš tiesų įveža maišytas trąšas siekiant išvengti antidempingo muitų ar tik pateikia Lietuvos institucijoms suklastotus dokumentus esą tos trąšos turi jau minėtų priemaišų ir joms antidempingo muitai netaikomi?

7. Kaip manote ar su jumis susijusios įmonės įveždamos „nešvarią salietrą“ ir taip išvengdamos rusiškai amonio salietrai taikomo antidempingo muito, galėjo Lietuvai per metus nesumokėti maždaug 3 250 000 eur mokesčių?

8. Patikslinkite, prašau, kiek mokesčių valstybei nesumokėjo su jumis susijusios pasirinkdamos įvežti maišytas su kalio ir fosforo trašomis maišytas amonio salietrą?

9. Kaip manote, ar paaiškėjus, kad Rusijos trąšų gamintojai su savo parankiniais Lietuvoje, sugalvojo schemą kaip apeiti antidempingo muitus, Europos komisija tokius muitus turėtų taikyti visoms Rusijoje pagamintoms azotinėms trąšoms?

10. Kaip manote ar Muitinės departamentas ir Mokesčių inspekcija neturėtų pradėti patikrinimų dėl galimai nuslėptų mokesčių į Lietuvą įvežant rusiškas trašas? Ar tyrimų neturėtų pradėti ir kitos šalies institucijos, siekdamos nustatyti tikrąją į Lietuvą įvežamų trąšų sudėtį?

11. Pone Karbauski, gal galite papasakoti kaip su Jumis susijusios įmonės perėmė prekybos rusiška žemės ūkio technika verslą. Gal galite nurodyti kada, iš ko ir už kiek įsigijote šį verslą?

12. Gal galite prisiminti aplinkybes, kuriomis K.Prunskienės vadovaujama žemės ūkio ministerija grūdų valymą ir džiovinimą buvo prilyginusi perdirbimui?

13. Gal galite pasakyti kokią naudą šis prilyginimas davė su Jumis susijusioms įmonėms?

14. Gal galite papasakoti kokie konkrečiai K.Prunskienės vadovautos Žemės ūkio ministerijos sprendimai leido su jumis susijusios įmonėms įsirengti grudų elevatorius Šeduvoje ir kt. vietovėse?

15. Ar galite patvirtinti, kad partijos, kurioje minimu laikotarpiu buvote vicepirmininkas, vadovės K. Prusnienės vadovaujamos Žemės ūkio ministerijos skelbiami paraiškų priėmimo terminai galėjo būti tokie trumpi, kad paraiškas parengti galėjo spėti tik su jumis susijusios įmonės?

16. Ar su jumis susijusios įmonės neveikė grupėje su asmenimis organizavusiais konkursus K. Priunskienės vadovautoje Žemės ūkio ministerijoje grūdų perdirbimo įrenginių finansavimui?

17. Pone Karbauski, gal galite nurodyti kodėl su jumis susijusios įmonės superka maistinius, pašarinius kviečius ir kvietrugius, o parduoda daugiausia tik maistinius kviečius?

18. Gal galite nurodyti kiek per pastaruosius trejus metus su jumis susijusios įmonės supirko maistinių kviečių, kiek pašarinių kviečių ir kiek kvietrugių? Taip pat prašau Jūsų nurodyti kiek per pastaruosius trejus metus parduota maistinių, kiek pašarinių kviečių, o kiek kvietrugių?

19. Kaip manote ar superkant kviečius kaip pašarinius, o parduodant kaip maistinius gali būti mulkinami šalies žemdirbiai?

20. Ar su Jumis susijusios įmonės didina pelną apgaudinėdamos šalies žemdirbius?

21. Gal galite papasakoti kaip pašarinius kviečius ir kvietrugius paversti maistiniais kviečiais?

22. Gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perimdavo žemę iš skolingų ūkininkų? Apibūdinkite, prašau, veiklos modelį?

23. Lietuvoje galima savo nuosavybėje turėti iki 500 ha žemės. Gal galite nurodyti kiek žemės turite jūs, jūsų šeimos nariai ir susiję juridiniai asmenys?

24. Kaip manote ar kilus įtarimams, kad asmuo Jūsų vadovaujamoje frakcijoje Seime įdarbintas fiktyviai tik todėl, kad kai kurie asmenys galėtų pasisavinti jo algą, turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas?

Diskusijai įsisiūbavus, E. Jakilaitis užsiminė gavęs žinių apie jam rengiamą bylą. Netrukus Agrokoncernas“ iš tiesų įspėjo žurnalistą, kad šiam nepaneigus savo klausimuose minimų teiginių, jis kreipsis į teismą.

Kėlė konkrečius klausimus dėl trąšų sudėties ir įvežimo

Panašiu metu į debatus įsitraukė ir H. Mackevičius. Jo su kolegomis kuriama humoro laida „Dviračio šou“ transliuojama per LRT.

Jis klausimus R. Karbauskiui rašė norintis išdėstyti taip, kad būtų suprantama „net gerbiamai Ramūno karvei“.

H.Mackevičius prašė atsakyti:

Ar R. Karbaukio įmonės importuoja konkrečias trąšas iš Rusijos?

Ar kompleksas NPK 30.4.4 visais laikais buvo naudojamas, ar tapo madingas tik įvedus muitus?

Ar prekiaujama NPK 33.3.0?

Ar Amerikos fermeris, ūkininkaujantis panašiose platumose tręšia savo rapsą NPK 30.4.4, NPK 33.3.0 ar ne?

Vėliau H. Mackevičius savo klausimus R. Karbauskiui dar praplėtė.