„Šia sutartimi visos šalys susitaria Kaune įgyvendinti Vyčio skulptūrą ir daryti viską, kad ji būtų įgyvendinta iki liepos 6 dienos“, – spaudos konferencijoje pranešė Kauno mero atstovas spaudai Tomas Grigalevičius.

Pasak skulptūros autoriaus Arūno Sakalausko, susitarta dėl skulptūros liejimo Ukrainoje. Planuojama, kad skulptūra bus pagaminta iki birželio mėnesio.

„Penki mėnesiai duotos užduoties yra labai trumpas tarpas. Lietuvoje tokių sąlygų nulipdyti, atlieti per penkis mėnesius nėra, todėl teko Ukrainoje susitarti, Kijeve. (...) Pirmame etape liejykloje lipdysime iš molio, po to bus nuimamos formos ir liejamos iš bronzos. Birželio viduryje bus atvežtas į Kauną“, – kalbėjo A. Sakalauskas.

Ketinimo protokolą pasirašė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, Vyčio paramos fondo vadovas Česlovas Jezerskas ir skulptorius A. Sakalauskas.

„Nėra daug likę laiko – norint spėti iki liepos 6 dienos su autoriumi esame susidėlioję labai glaustą darbų grafiką. Po šio pasirašymo, po naujų metų kelios dienos jis turi dirbti Kijeve, liejykloje, ir padidintu pamainų kiekiu, kad spėtume. Truputį per daug diskusijų buvo, tai norint suspėti tai dienai, sunku yra, bet matome, kad įmanoma“, – kalbėjo Kauno meras V. Matijošaitis.

Vyčio paramos fondo direktoriaus pavaduotojas Vilius Kavaliauskas teigė, kad skulptūros kaina priklausys nuo pasirinktos vietos ir jo dydžio, kuris svyruoja nuo 6,4 iki 7 metrų, ir gali siekti 470–550 tūkst. eurų. Jis žada, kad netrukus prasidės aktyvi lėšų rinkimo kampanija ir tikisi, kad projektą pavyks įgyvendinti savo lėšomis.

„Mūsų tikslas yra tą padaryti ir manome, kad mums tai turėtų pavykti. Jeigu visai bus blogai, kreipsimės“, – paklaustas, ar projektą rengiamasi įgyvendinti savarankiškai, sakė V. Kavaliauskas.

Jo teigimu, pirmiesiems darbams reikiamus 72 tūkst. eurų fondas surinks sausio pirmoms dienoms, šiuo metu, V. Kavaliausko teigimu, fondas turi apie 50 tūkst. eurų.

„Pirmas pervedimas reikalingas bus artimiausiu metu, tai yra 72 tūkst. eurų, tai yra įkandama ir sausio mėnesį galėsime tą pervedimą padaryti“, – sakė jis.

Kauno meras V. Matijošaitis teigė, kad „pinigai nebus šimtmetį minint problema“.

„Garsiai nesakysiu, norėtųsi, kad tai būtų Lietuvos žmonių dovana Lietuvai“, – paklaustas, ar miestas prisidėtų prie projekto, sakė meras.

Kol kas nėra nuspręsta, kaip juridiškai bus įformintas Vyčio fondo ir Kauno savivaldybės bendradarbiavimas.

Artimiausiu metu planuojama paskelbti rinkimus Vyčio skulptūros vietai parinkti. Siūlomos trys vietos: Nemuno sala, Kauno pilis ir santaka. Dėl vietos spręs balsavime dalyvaujantys gyventojai ir autorius. Internetinę apklausą ruošiamasi pradėti artimiausiu metu, ji vyks iki sausio 15 dienos. Po to bus pradėti realūs paminklo gamybos darbai.

Diskusijos dėl Vyčio skulptūros Kaune prasidėjo, kai šio paminklo iniciatoriai pralaimėjo konkursą dėl galimybės statyti jį Lukiškių aikštėje Vilniuje. Sostinėje turėtų būti statomas partizanų bunkerį primenantis paminklas.

V. Kavaliausko teigimu, fondas neatsisako ambicijų Vyčio projektą ateityje įgyvendinti Vilniuje, jeigu būtų skelbiamas naujas konkursas, tačiau ten būtų siūlomas kito autoriaus darbas.