„Agrokoncerno“ įmonių akcininkas R. Karbauskis tokius kaltinimus vadina juokingais ir aiškina niekada nedraudęs alkoholio, tik siekęs riboti prekybą viešų renginių metu. Politiko teigimu, jo žmona vartoja alkoholį ir dėl to jis nekelia problemų.

Per LRT televiziją neseniai pradėtos rodyti laidos „Dviračio šou“ vienas kūrėjų H. Mackevičius antradienį paskelbtame feisbuko įraše kreipėsi ir į R. Karbauskį, ir į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą. Juos humoristas kviečia „pakalbėti apie vaidmainystę“.

„2015 metų vasara. Naisiuose – blaivus vasaros festivalis. Tamsta uoliai mokot mus gyventi. Tiksli citata – „Naisių vasaros“ festivalis yra pirmasis festivalis visai šeimai, kuriame sukurta blaivi aplinka. Tikiuosi, kad atsiras pasekėjų ir Lietuvoje daugės renginių, kuriose šeimos galės puikiai praleisti laiką saugioje aplinkoj“. Nu super. Sveikintina.

O kitame Lietuvos krašte, 2015 metų vasarą, toliau nuo Naisių, renkasi auksiniai „Agrokoncerno“ klientai. 400 vyrų. Beicų, defoliantų, herbicidų, fungicidų ir insekticidų pirkėjai. Ūkininkų žiedas. Šitie jau neima chemijos skolon, šitie jau ir patys paskolinti gali. Geri, reikalingi vyrai. 1200 bokalų alaus, butelinio dar 183, šnapsas pagal faktą, atsivešim savo, už papilstymą 2,5 euro, pradžiai 105 butelius pastatykit, o po to jau pagal poreikius. Žiūrėk tik, kad nepritrūktų. Važiuojam!!! Bus balius, bus baliukas, džiaugsis mano ....Oj, lylia ojlylia, - liejasi dainos, akordeonistas grajina net tris valandas. Tostai už Ramūną, tostai už Česlovą, už koncerną, už Raundapą“, – skelbia H. Mackevičius. Jis pateikė tai patvirtinantį dokumentą:

„Kodėl jūs bandėt uždraust žmogui išgerti taurę lauko kavinėj, o koncernas girdė ūkininkus, kol apsems krūminius? Saviems galima, o mus reikia reguliuot?“, – retoriškai klausia H. Mackevičius.

R. Karbauskis: negaliu uždrausti vartoti alkoholio, jei žmogus nori

„Tai daugiau negu juokinga. Juk būna įvairių įmonių renginiai, aš tikriausiai nežinau tokio renginio, kuriame nėra alkoholio, ir niekada nesu sakęs, kad alkoholį reikia uždrausti vartoti. Aš tik esu sakęs apie viešus renginius, o apie privačius renginius, kokie jie bebūtų, jokios kalbos nebuvo, nei įstatymų projekte, nei kažkokiam kitam kontekste.

Mano žmona vartoja alkoholį – aš dėl to nekeliu problemų. Bet esmė, kad jis sumaišo visiškai skirtingus dalykus, jis pradeda maišyti, kas yra vieši renginiai ir privatūs įmonių renginiai“, – DELFI antradienį kalbėjo R. Karbauskis.

Jis sako tuose renginiuose nedalyvavęs ir įmonėms nevadovaujantis.

„Aišku, kada žmogus nori, jis sumaišo viską ir pradeda kalbėti apie vertybinius požiūrius. Aš niekada gyvenime nevartojau alkoholio ir nežadu to daryti, tai yra mano asmeninis pasirinkimas, bet aš negaliu kitam žmogui, net ir savo žmonai, pasakyti, kad tu negali, jeigu nori“, – aiškino R. Karbauskis.

Tačiau, sako jis, yra tam tikros galiojančios taisyklės: amžius, nuo kada gali įsigyti alkoholio, reikalavimai viešų renginių metu.

Partijos pirmininkas pastebi, kad „Agrokoncernas“ alkoholį pirko oficialiai ir tai nebuvo slepiama. Jis pridūrė, kad į privačius įmonių renginius vaikai nevaikšto.

„Kitas klausimas – ar jis ten buvo, ar jis matė tuos žmones girtus, kurie voliojosi, bučiavosi. Tai jo kūryba. Tai įžeidimas tiems žmonėms, kurie tame renginyje dalyvavo“, – H. Mackevičiaus įrašu feisbuke piktinosi R. Karbauskis.

DELFI primena, kad R. Karbauskio verslo nagrinėjimas prasidėjo po to, kai žurnalistas Edmundas Jakilaitis pranešė, kad laukia atsakymų į keliasdešimt klausimų.

Diskusija feisbuke užvirė, kai R. Karbauskis, remiantis Seime kilusią iniciatyvą gauti duomenis apie LRT finansavimą, paskelbė įrašą, esą su E. Jakilaičiu siejamos trys įmonės pernai gavo daugiau kaip 2,5 mln pajamų ir tesumokėjo tik 0,3 proc. mokesčių. Reaguodamas E. Jakilaitis pareiškė, kad politikas susipainiojo ir tepaminėjo sumokėtą pelno mokesčio dalį.

LVŽS pirmininkas antradienį sakė jokių kaltinimų LRT nepateikęs ir nežadantis to daryti. Jo teigimu, LRT pateikti klausimai tėra normalus noras išsiaiškinti, kaip naudojamos valstybinės lėšos. Jis kelia klausimą – jei LRT viskas gerai, kodėl reikia pulti ir žeminti verslą.

„Tai rodo, kad, matyt, kažkas yra negerai, dėl to žmonės renkasi labai keistą būdą. Niekada nė vieno žurnalisto, taip pat ir iš LRT, nesu padavęs į jokią žurnalistų etikos inspekciją ar dar kur nors. Neturiu pretenzijų dėl jų darbo. Vienintelis dalykas, kurį norime žinoti ir kurį sužinosime neišvengiamai – kaip naudojamos LRT lėšos, nes tai yra valstybės, visų mokesčių mokėtojų, pinigai“. Tas bus padaryta neišvengiamai, kas ką bedarytų viešojoje erdvėje“, – kalbėjo R. Karbauskis.

DELFI primena, kad prieš porą savaičių aštuoniasdešimt Seimo narių pateikė papildomų klausimų LRT tarybai, prašydami informacijos apie darbuotojų atlyginimus, sutartis su prodiuserinėmis kompanijomis ir turto nuomą.

LRT prieš kelias savaites Seimui pateikė apie 800 su prodiuserinėmis kompanijomis 2013-2017 metais sudarytų sutarčių sąrašą. Jose yra sutarčių datos ir kompanijų pavadinimai, tačiau nenurodytos konkrečios paslaugos ir sumos.

LRT ir LRT Tarybos vadovai tuomet paaiškino negalintys pateikti duomenų dėl sutartinių konfidencialumo įsipareigojimų ir nurodė, kad esant reikalui galėtų kreiptis į prodiuserines kompanijas ir prašyti sutikimo pateikti informaciją Seimo nariams.