VTEK pranešė, kad patikrinusi V. Ačienės deklaraciją, pastebėjo, jog politikė nėra deklaravusi duomenų, kuriuos savo deklaracijoje nurodo jos sutuoktinis. V. Ačienės deklaracijoje nėra informacijos apie keturis R. Ačo 2016-2017 metais sudarytus sandorius ir jo ryšį su juridiniu asmeniu – Raseinių krašto ateities sąjūdžiu „Rasai“. Tyrimą dėl to pradėjusi VTEK pabrėžia, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims pareigą deklaruoti ne tik savo, bet ir sutuoktinio duomenis apie sudarytus sandorius bei kitas aplinkybes.

Tyrimas dėl R. Ačo pradėtas po žiniasklaidos paskelbtos informacijos, kad savivaldybės skelbtą Raseiniuose esančio medinio pastato likvidavimo konkursą laimėjo automobilių dalimis prekiaujanti Tauragės įmonė „Argimetas“ ir subrangą patikėjo bendrovei „Agrorema“, kuriai vadovauja R.Ačo svainis Orestas Jankauskas. Pastarasis taip pat dirba vairuotoju savivaldybės administracijoje.

„VTEK aiškinsis, ar R. Ačas nedalyvavo sprendžiant su UAB „Agrorema“ susijusių klausimų bei ar nesprendė klausimų, susijusių su jo svainio darbo eiga savivaldybės administracijoje“, – ketvirtadienį pranešė komisija.

Be to, VTEK nurodo pastebėjusi, kad R. Ačas nėra deklaravęs 2016 metų kelionės pirkimo sandorio, nors ši aplinkybė yra nurodyta jo sutuoktinės deklaracijoje.

Kaip skelbta, trečiadienį VTEK jau priėmė vieną R. Ačui nepalankų sprendimą – konstatavo, kad politikas supainiojo interesus, kai siūlė svarstyti su jo atstovaujama asociacija tiesiogiai susijusį sprendimą. Jis birželį dalyvavo savivaldybės taryboje rengiant ir teikiant svarstyti sprendimą, tiesiogiai susijusį su Raseinių krašto ateities sąjūdžiu „Rasai“. Minėtu sprendimu Raseinių miesto seniūnija būtų įgaliota sudaryti sutartį su sąjūdžiu „Rasai“ dėl evangelikų liuteronų senųjų kapinių bei Pirmojo pasaulinio karo Vokietijos imperijos karių kapų priežiūros.

Komisija pripažino R. Ačą supainiojus viešuosius ir privačius interesus nepaisant to, kad pažeidimo padarymo metu jis buvo susistabdęs narystę asociacijoje „Rasai“.

Politikas su tokia išvada nesutinka ir žada ją skųsti teismui.

VTEK trečiadienį taip pat nutarė, kad netirs žiniasklaidoje išsakytų abejonių dėl V. Ačienės galimybių gauti slaptą informaciją, nes neturi įgaliojimų kontroliuoti šio klausimo.

Raseinių rajono savivaldybės tarybai gruodžio pabaigoje bus teikiamas siūlymas atleisti R. Ačą. Raseinių meras „darbietis“ Algirdas Gricius BNS pirmadienį teigė, kad administracijos direktoriaus atleidimo svarstymą inicijavo devyni tarybos nariai – opoziciniai socialdemokratai ir „tvarkiečiai“.