Atsakydamas į „Laisvės TV“ laidoje R.I.T.A. išsakytus teiginius ministras pažymėjo, kad gruodžio 13 d. Vyriausybės pritartu socialinių įmonių įstatymo projektu siekiama šio tikslo - suvienodinti neįgaliųjų įdarbinimo paramos sąlygas socialinėje ir visose kitose įmonėse, tokiu būdu naikinti socialinių įmonių išskirtinumą pagal įmonės statusą ir neįgaliųjų segregaciją.

Pasak ministro, teikiamame projekte suvienodinama valstybės parama įdarbinant žmogų su negalia – nustatoma vienodo dydžio subsidija darbo užmokesčiui (socialinėms įmonėms sumažinama) bei įvedami subsidijos terminai diferencijuotai pagal darbingumo lygį (šiuo metu subsidija teikiama neterminuotai).

Ministro pateiktame komentare teigiama, kad projekte maksimaliai apribojamos galimas socialinių įmonių piktnaudžiavimas: nustatoma privaloma subsidijos gavėjų registracija darbo biržoje, subsidija būtų mokama tik jeigu asmuo nedirba pagal kitas darbo sutartis ar savarankiškai, iki 10 proc. sumažinama galimybė gauti pajamas iš neremtinos veiklos, naujos darbo vietos būtų steigiamos tik įdarbinant asmenis, kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis (šiuo metu 0-55).

Taip pat nustatyta, kad ne mažiau kaip 75 proc. socialinių įmonių grynojo ataskaitinių finansinių metų pelno turės būtų naudojama socialinės įmonės veiklos tikslams, susijusiems su tikslinių grupių grįžimo į darbo rinką skatinimu, socialinės atskirties mažinimu, darbo priemonės negalės būti įsigyjamos iš susijusių įmonių ir kiti saugikliai.

Numatoma, kad, įsigaliojus įstatymui, valstybės biudžetas dar 2018 m. per metus socialinėms įmonėms išleis 7 mln. Eur mažiau, negu numatytos lėšos.

„Tiesmukai sustabdyti socialinių įmonių veiklą jau buvo bandymai, tačiau pagal komisijos pateiktas išvadas, tai buvo įvardyta kaip antikonstituciška iniciatyva: “Teisės ir teisėtvarkos komitetas 2017-06-07 nusprendė, kad Seimo narių teiktas pasiūlymas (…) prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtintam asmenų lygiateisiškumo ir teisėtų lūkesčių principams; bei tai, kad projektas ta apimtimi, kiek jame nėra aiškiai nustatyta, kad socialinės įmonės statusas nebebus suteikiamas naujiems juridiniams asmenims, prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui”, - teigė L. Kukuraitis.

Ministras pripažino, kad pusė metų reikalingiems pokyčiam iš tiesų buvo prarasta, nes reportaže minima darbo grupė turėjo pateikti naujo įstatymo projektą, kurio, deja, nėra.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuos įstatymų projektus traktuoja kaip tarpinius, tam kad spręstume nelygiateisiškumo ir segregacijos problemas čia ir dabar, tačiau pavasario sesijai pateiks sisteminius neįgaliųjų integracijos darbo rinkoje siūlymus, kurie turėtų užtikrinti visišką neįgaliųjų įtrauktį“, - teigė L. Kukuraitis.

Kritikavo žmonių su negalia integraciją

Kaip skelbė laida R.I.T.A., Vyriausybė atšventė metines. Vienas iš svarbiausių pažadų prieš metus – žmonių su negalia gyvenimo pagerinimas. Ką Vyriausybė čia padarė, kai trisdešimt milijonų eurų per metus duodama socialinėms įmonėms, kad jos sumokėtų atlyginimą jose įdarbintiems neįgaliesiems, užuot padarius, kad pinigai būtų skiriami negalią kompensuojančiai įrangai ir priemonėms, kas padėtų rasti darbą daugiau negu keturiems procentams negalią turinčių žmonių?

Sprendžiant iš pokyčių, Vyriausybė padarė aiškiai per mažai, nes pokyčių tiesiog nėra. Iš viso, tebėra neaišku, kaip ketinama atskirti tas parazitines įmones, kurios kopijuoja viena nuo kito verslo planus statusui gauti, nuo tų, kurios yra iš tiesų specializuotos ir pritaikytos specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, kurie niekur kitur įsidarbinti negalėtų, buvo teigiama laidoje.