Parlamentas antradienį priėmė pataisas, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuoti pakeitimai dėl maksimalių sveikatos priežiūros teikimo paslaugų būtų nukelti iki 2019 metų sausio.

Prieš naująją tvarką sukilo medikų bendruomenė – gydytojai tvirtina ir taip dirbantys didžiuliu krūviu už mažą atlygį. Siūlymus nukelti sankcijas gydymo įstaigoms pateikė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Sveikatos reikalų komitetas pažymi, kad gydymo įstaigos dar nėra pasirengusios įgyvendinti įstatymo nuostatų, visa apimtimi neveikia išankstinė pacientų registravimo sistema, neatliktas gydytojų darbo krūvių ir pacientui skiriamo laiko įvertinimas, nebaigta tvarkyti siuntimų pas specialistus tvarka, nesumažintas perteklinis pacientų siuntinėjimas dėl biurokratinių procesų.

Seimas priėmęs prezidentės pateiktas pataisas pernai birželį nustatė, kad susirgus staiga pirminė ambulatorinė sveikatos priežiūros paslauga turi būti suteikta ne vėliau kaip per 24 valandas, nesant ūmaus susirgimo – ne vėliau kaip per septynias kalendorines dienas. Gydytojas specialistas ligonį privalėtų priimti per 30 dienų, brangūs tyrimai turėtų būti atlikti taip pat ne vėliau kaip per mėnesį, o planinė operacija – per 60 dienų.

Teritorinė ligonių kasa, nustačiusi, kad pavėluota iki dešimt dienų, apmokėjimą turėtų mažinti 20 proc., praleidus terminą nuo 11 iki 20 dienų – 30 proc., o 21 ir daugiau dienų – 50 procentų.

Seimo antradienį priimtomis pataisomis taip pat nustatytas įstaigų skatinimo mechanizmas: įstaigos, kurios viršys sveikatos apsaugos ministro nustatytus siektinus rodiklius, turės apmokėjimo prioritetą prieš kitas įstaigas už viršsutartines asmens sveikatos priežiūros paslaugas.