Sušaukti pasitarimą pasiūlė konservatorius Andrius Kubilius per bendrą opozicinių frakcijų susirinkimą. Jam pritarė ir šiame susirinkime dalyvavęs Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis.

„Yra klausimas, ar toliau gyvensime lyg nieko neatsitikę, ar ieškome būdų, kaip šitame Seime tartis ir neleisti įsigalėti piktnaudžiavimui“, – sakė A. Kubilius.

Seimo statutas numato, kad kai kuriems klausimams preliminariai aptarti Seimas gali surengti visų Seimo narių pasitarimą, kuriame statuto taisyklės negalioja. Pasitarimo metu Seimas jokių sprendimų nepriima.

V. Pranckietis teigė, kad ir pats būtų siūlęs surengti tokį pasitarimą.

„Reikėtų sėdėti kartu ir kalbėtis“, – sakė jis.

Opozicijos atstovai tvirtino dirbti į posėdžių salę grįšiantys tik tokiu atveju, jeigu bus grįžta į Medicinos praktikos įstatymo pataisų projekto priėmimą, kai pritarta konservatorių Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko siūlymui kitąmet padidinti gydytojų rezidentų darbo užmokestį.

Dviejų balsų persvara siūlymui buvo pritarta, tačiau valdantieji paprašė perbalsuoti, mat „valstietis“ Kęstutis Bacvinka pareiškė atsiimantis savo balsą. Seimo pirmininkas tuomet paskelbė perbalsavimą, ir pasiūlymas didinti gydytojų rezidentų algas buvo atmestas. Supykusi opozicija – konservatoriai, liberalai, socialdemokratai, dalis „tvarkiečių“, Mišrios Seimo narių grupės narių – paliko posėdžių salę.

Be jų balsų valdantieji negali priimti įstatymų, nes neturi būtino 71 balso.

Seimo opozicinių frakcijų seniūnai dėl Seimo pirmininko elgesio kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją. Prašoma išaiškinti, ar V. Pranckietis„neargumentuotai paskelbdamas perbalsavimą dėl pataisos nepažeidė Seimo statuto“.

Per opozicinių frakcijų susirinkimą buvusi parlamento vadovė konservatorė Irena Degutienė tvirtino, kad pirmininkaudamas posėdžiui V. Pranckietis padarė šiurkščią klaidą paskelbdamas pakartotinį balsavimą. Ji pabrėžė, kad Seimo pirmininkas privalo būti nešališkas ir vienodai teisingas opozicijai bei valdantiesiems.

Ir ji, ir buvęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas priminė, kad etikos sargai jau yra išaiškinę, jog plenariniam posėdžiui pirmininkaujantis politikas perbalsavimą gali skelbti tik, kai rezultatas lygus arba jeigu padaryta šiurkščių pažeidimų.

„Šiuo atveju nebuvo jokių grubių pažeidimų. Vien tai, kad kas nors suklydo, ir anksčiau taip yra buvę, niekada tie balsai neįsiskaito, jie yra tik protokolui“, – aiškino I. Degutienė.

„Daugiau jokių variantų nesuteikia statutas. Atleiskite pirmininke, bet jau per metus reikia ką nors išmokti“, – sakė A. Salamakinas.

Pagal I. Šimonytės ir M. Majausko projektą, jaunesniajam gydytojui rezidentui taikomas bazinio darbo užmokesčio (mėnesinės algos) koeficientas būtų nebe 3,5, o 4, vyresniajam gydytojui rezidentui – ne 4, o 4,95.