Tokį projektą registravo tarybos opozicijoje dirbantys vietos socialdemokratai ir „tvarkiečiai“.

„(...) Meras siūlo tarybai atleisti administracijos direktorių R. Ačą kaip praradusį asmeninį (politinį) pasitikėjimą“, – rašoma projekte.

Raseinių meras „darbietis“ Algirdas Gricius BNS pirmadienį teigė, kad R. Ačo atleidimo svarstymą inicijavo devyni tarybos nariai.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, gavus ne mažiau nei trečdalio tarybos narių teikimą, meras sprendžia, ar siūlyti tarybai svarstyti atleidimą.

„Tik mero teikimu gali būti atleidžiamas ar priimtas administracijos vadovas. Kadangi viešoje erdvėje, visuomenėje formuojama tokia nuomonė, kad galimai direktorius pažeidęs įstatyminius aktus, dar kažką tokio (...) ir sieja su žmona jį, tikrina per specialiąsias tarnybas pagal Seimo pirmininko prašymą, tai taryba dabar tegul apsisprendžia, pasitiki direktoriumi ar ne. Kad nereikėtų man būti kaltam, kad aš dengiau direktorių ar dar kažką“, - kalbėjo A. Gricius.

Jis teigė pats nenorįs prisiimti atsakomybės dėl R. Ačo veiklos ir keliamų abejonių jo atžvilgiu.

„Manau, kad jis tegul pasitikrina tarybos daugumos pasitikėjimą, turi jį ar neturi. Aš kaip meras nenoriu prisiimti atsakomybės už šio vieno žmogaus tokius ar kitokius veiksmus, tegul taryba sprendžia“, – kalbėjo meras.

Klausiamas, ar pats nebandė aiškintis vietos spaudoje viešintų aplinkybių dėl galbūt neskaidriai rengtų kai kurių viešųjų pirkimų, siejamų su R. Aču, meras A. Gricius tikino neturįs galimybių aiškintis administracijos vadovo veiksmų.

„Aš neturiu galimybės, aš ne teisininkas ir neturiu tarnyboje žmogaus, kuris galėtų tą atlikti. Visi savivaldybės darbuotojai, tiek teisininkai yra pavaldūs direktoriui. Jūs įsivaizduojate, kas gali atlikti tą patikrinimą? Mero rankos surištos. Jei turėčiau galimybes, būčiau jas išnaudojęs“, – kalbėjo A. Gricius.

Kaip pats balsuotų per slaptą balsavimą dėl R. Ačo, meras teigė nenorįs atskleisti ir pridūrė, kad administracijos vadovą palaikančiųjų ar jį kritikuojančių tarybos narių jėgos apylygės.

Dėl V. Ačienės – klausimai STT ir VTEK

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, praėjusią savaitę reaguodamas į Raseinių rajone leidžiamo laikraščio „Alio, Raseiniai“ publikaciją, kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) bei Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl R. Ačo sutuoktinės Seimo narės V. Ačienės interesų bei galimybės gauti slaptą informaciją.

Raseinių krašto laikraštis „Alio, Raseiniai“ lapkričio 30 dieną publikavo rašinį „Mažame rajone didelio masto korupcija“ apie savivaldybės atliekamus pirkimus. Publikacijoje teigiama, kad viešieji pirkimai skaidomi į mažos vertės pirkimus, kad būtų galima taikyti paprastesnes procedūras, o šiuos pirkimus laimi su savivaldybės administracijos direktoriumi R. Aču ar kitais valdžios atstovais galbūt susijusios bendrovės.

Kaip vienas iš galbūt neskaidrių pirkimų laikraštyje nurodytas paslaugos pirkimas nugriauti medinį namą. Šį užsakymą gavo Tauragės bendrovė „Argimetas“, bet subrangovu tapo įmonė „Agrorema“. Šiai vadovauja R. Ačo svainis (V. Ačienės sesers vyras) Orestas Jankauskas. Rašinyje abejojama, ar saviems laimint pirkimus nebuvo nepagrįstai padidinamos darbų kainos.

Pati Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovė V. Ačienė paprašė parlamento valdybos suspenduoti jos darbą Seimo Antikorupcijos komisijoje, kol išvadas dėl jos pateiks STT ir VTEK. Publikaciją teigė vertinanti kaip šmeižtą ir dėl jos kreipėsi į žurnalistų etikos inspektorių bei Lietuvos visuomenės informavimo etikos komisiją.

R. Ačas: pasitikrinti visada sveika

Raseinių savivaldybės administracijos vadovas R. Ačas BNS pirmadienį teigė, kad siūlymą atleisti jį iš pareigų nulėmė kai kurių vietos „tvarkiečių“ verslo interesai dėl savivaldybės vykdomų viešųjų pirkimų.

„Pasitikrinti pasitikėjimą visada yra sveika. O tai, kad darosi čia tam tikri negeri dalykai – tai vienas dalykas. Juk žinote, kai pernai atėjau, Raseiniuose bevaldystė buvo, buvo teismai bandant nušalinti merą. Suformavome koaliciją, pagrindinis dalykas buvo stabilizuoti situaciją. Priėmėme „Tvarką ir teisingumą“ į koaliciją, tačiau šį pavasarį, kadangi atsisakiau tenkinti jų pageidavimų koncertą dėl viešųjų pirkimų, kilo konfliktinė situacija, kuri tęsiasi ir dabar“, – aiškino R. Ačas.

Administracijos vadovas pats yra buvęs „tvarkietis“, prieš kelerius metus jis mero rinkimuose nesėkmingai kandidatavo kaip rinkimų komiteto „Tavo Raseiniai“ atstovas. Raseinių administracijos direktorium R. Ačas paskirtas 2016 metų gruodį, kai baigė savo kaip Seimo nario kadenciją.

„Mano giminaičių įmonė jokio konkurso nelaimėjo“, – teigė R. Ačas.

Jis tvirtino, kad jokių interesų nėra supainiojęs ir pažeidimų nepadaręs.

Tačiau R. Ačas pripažino, kad jo svainis yra įmonės „Agrorema“ direktorius ir tuo pačiu dirba R. Ačo vairuotoju savivaldybėje.

Klausiamas, ar pačiam nekliūna, kad su svainiu siejama įmonė dalyvauja samdoma viešąjį pirkimą laimėjusios bendrovės subrangove, R. Ačas tikino, jog „yra buvęs tik vienas toks konkursas ir daugiau tokių konkursų nebus“.

„Vienas toks konkursas yra buvęs, bet jei jie vieni su kitais bendradarbiauja ir vieni kitiems padeda, čia ne mano bėdos. O jei svainis vairuotoju dirba ir čia jau yra didelis griekas? Daugiau nėra pas mane jokių įdarbinimų“, – kalbėjo R. Ačas.

Seimo pirmininko kreipimosi dėl sutuoktinės R. Ačas sakė nenorįs komentuoti, tačiau užsiminė nesuprantąs, ką bendro turi Seime dirbanti V. Ačienė ir Raseinių savivaldybė